Friday the 13th: The Final Chapter
Genre:Slasher
Regisseur:Joseph Zito
Scenario:Barney Cohen, Martin Kitrosser, Ron Kurz, Victor Miller, Bruce Hidemi Sakow, Carol Watson
Jaar:1984
Taal:Engels
Speeltijd:97 minuten
Cast:Kimberly Beck, Erich Anderson, Corey Feldman, Barbara Howard, Crispin Glover, Bruce Mahler


Net toen het erop begon te lijken dat de Friday-serie op een stil en roemloos einde af zou stevenen, en zelfs het in het algemeen behoorlijk kritiekloze tienerpubliek zich ervan af begon te wenden, kwam de sterkste aflevering na het eerste deel uit de lucht vallen. Deel 4 begint waar deel 3 eindigde, met een dode Jason in een schuur vol afgeslachte tieners. De jonge Tommy Jarvis (Corey Feldman) en het gezin (ma, zus en hond) waar hij deel van uitmaakt hadden wel een beter tijdstip voor hun verhuizing naar de hut bij Crystal Lake kunnen uitkiezen. Nu zou er niet zoveel aan zijn als Jason alleen maar achter twee kinderen, een oudere vrouw en een hond aan moest. Gelukkig wordt onderwijl in de naburige hut zijn kamperende kannonenvoer aangevoerd.

Maar voordat Jason aan de slag kan moet hij tot leven worden gewekt. Zijn ontzielde lichaam ligt ter schouwing op tafel in het plaatselijke ziekenhuis. Als een seksgrage patholoog-anatoom (Bruce Mahler, Police Academy het hartstochtelijk aanlegt met zijn jonge assistente weet men dat het slechts een kwestie van enkele seconden zal zijn voordat Jason zijn hand van onder het schouwlaken vandaan opheft. Hoe Jason zo plotseling tot leven komt is en blijft een raadsel, maar dat blijkt er voor het vervolg van de filmserie ook geheel niet toe te doen. Jason ontwikkelt zich hier van een misvormd kind in volgroeide gedaante tot een soort moordende superzombie. The Final Chapter is het laatste deel in de Friday serie waarin Jason nog iets, al is het nog maar weinig, van een sterfelijke of althans enigszins kwetsbare menselijke figuur weg heeft.

Op de keper beschouwd stelt het verhaal van The Final Chapter weinig meer voor dan dat van zijn voorgangers. Een groep geile tieners wordt op even gruwelijke als vindingrijke wijze om zeep gebracht, en uiteindelijk slaagt alleen de laatste overlevende erin hem te weerstaan. Het punt is alleen hier, dat deze formule simpelweg het beste tenuitvoer wordt gelegd. De acteurs (Feldman, Glover) zijn beduidend beter dan voorheen, het scenario is beter uitgewerkt en de speciale effecten van Tom Savini, die meedeed onder de voorwaarde dat Jason in dit deel zijn definitieve einde zou krijgen, zijn de beste in de serie tot dan toe.

De vraag die zich onvermijdelijk opdringt is, of dit vierde deel zo meevalt vanwege het contrast met het benedenmaatse deel 3. De bloederige effecten zijn in ieder geval dik in orde. En het verhaal is enigszins geloofwaardig. Althans een klein beetje geloofwaardig. Toegegeven, eigenlijk helemaal niet geloofwaardig, maar tenminste wel beter dan in deel 3.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (9):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb