Friday the 13th Part III
Genre:Slasher
Regisseur:Steve Miner
Scenario:Martin Kitrosser, Ron Kurz, Victor Miller, Carol Watson
Jaar:1982
Taal:Engels
Speeltijd:96 minuten
Cast:Richard Brooker, Gloria Charles, Rachel Howard, David Katims, Paul Kratka


Het derde deel in de slashermythe rond Jason Voorhees en zijn wraakexercities op vrijende tieners op zijn domein Camp Crystal Lake werd gemaakt volgens de hippe filmmode in het begin van de jaren 80. Met een aan de zaalingang uitgereikt kartonnen brilletje dat was voorzien van polarisatiefilters kon men de film, als ware het een ouderwetse viewmaster, driedimensionaal bekijken. En hoewel veel van de bloederige hoogtepunten juist op dit effect zijn gebaseerd, en dus veel van de kracht of zelfs maar cinematografische relevantie ervan verloren gaat op het traditioneel bekeken platte scherm, zou de film een wegbereider blijken van de vele vervolgen die de slasherserie nog zou krijgen.

De film gaat onwaarschijnlijk traag van start. In een hutje in de buurt van Crystal Lake, dat vage herinneringen oproept aan het onderkomen van de familie Sawyer (The Texas Chain Saw Massacre), is een oud stelletje voortdurend aan het kijven. Ze hebben een kruidenierszaak en de man kan onmogelijk iets goed doen, althans in de kritische ogen van zijn vrouw. De scènes rond het stel zijn dermate uitgesponnen, en de vrouw dermate ergerniswekkend, dat de meeste kijkers al reikhalzend uit zullen zien naar de entree van Jason om haar in stijl het zwijgen voorgoed, althans voor zolang de film nog zal duren, het zwijgen op te leggen.

Vervolgens komt de onvermijdelijke groep tieners voorbij om een weekendje bij het meer te gaan kamperen. Onderweg stoppen ze voor een man die voor dood langs de weg ligt, maar hij staat plotseling op om hen te waarschuwen voor het onheil dat hen te wachten staat. De tieners negeren diens waarschuwingen (uiteraard!) en vervolgen hun weg naar Crystal Lake, waar Jason op hen wacht.

De film kent een paar belangrijke problemen die hem, strikt genomen, tot de slechtste of tenminste een van de slechtsten van de serie maken. De al genoemde bedenkelijke découpage, toegesneden op 3D-effecten, moest waarschijnlijk het belabberde scenario camoufleren. Geen enkel personage wordt fatsoenlijk uitgewerkt of krijgt enige achtergrond mee. Daar komt bij dat het acteerwerk zo bedroevend is dat men zou wensen dat Jason ook even bij het castingbureau langs is gegaan. Bovendien is de regie van Miner, toch niet de eerste de beste, soms uitgesproken dubieus. In sommige effectscènes zijn de nylon draden waarmee poppen en attributen (oogbal, slang, mes) in het gareel voor de opname worden gehouden, duidelijk zichtbaar. Ik kan me voorstellen dat deze in 3D door de gepolariseerde beeldfase gemaskeerd worden, maar men kijkt er tegenwoordig nu eenmaal tweedimensionaal naar.

Maar gelukkig wordt de film van de totale ondergang gered door zijn opmerkelijke scherpe laatste bedrijf van 20 minuten. Hierin trekt Jason voor het eerst in de filmserie het hockeymasker aan waarmee hij tot een slasherfiguur van iconische proporties zou uitgroeien. Bovendien is de finale tussen Jason en de laatst overlevende kampeerder opvallend scherp en opwindend. Misschien komt dit omdat het voorliggende uur zo uitgesproken oervervelend was.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb