Phantoms
(Dean Koontz's Phantoms)
Genre:Bovennatuurlijk, Monsters
Regisseur:Joe Chappelle
Scenario:Dean R. Koontz
Jaar:1998
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:Ben Affleck, Peter O'Toole, Rose McGowan, Liev Schreiber, Bo Hopkins


Er zijn van die films waar ik me van tevoren al met gefronste wenkbrauwen bij afvraag of ik mijn tijd eraan zal gaan verdoen. Een standaardaffiche met hippe maar moeilijk kijkende tienercast bij een generiek getitelde film die is gemaakt door een regisseur van afleveringen van TV-series is voor mij geen uitnodiging. Maar ik ben daarin niet alleen want de film werd, bij uitkomst ervan in 1998, door de kijkersmarkt goeddeels aan zijn lot overgelaten. De film bracht geen enkel rumoer teweeg, ook niet hoe slecht hij zou zijn. Negeren is de dodelijkste vorm van stilte die een film kan treffen en zelfs de heruitgave op DVD en video, voor de meeste films een tweede leven dat de rode cijfers alsnog wegwerkt, bleek een verlieslatende aangelegenheid. Die opmerkelijk tragische commerciŽle geschiedenis van deze film wekte mijn belangstelling, die nog verder werd aangewakkerd door mijn achting voor schrijver/scenarist Dean Koontz. Na mijn aanvankelijke aarzeling besloot ik de inbreng van Ben Affleck, van wie ik sinds Daredevil soms nog steeds zwetend wakker word, maar voor lief te nemen en de film een kans te geven.

Na op 'play' te hebben gedrukt blijkt de film er geen gras over te laten groeien. We hebben amper kennis gemaakt met twee jonge vrouwen die per auto, de waan van alledag even ontvluchtend, onderweg zijn naar een slapend wintersportdorpje in het herfstige Colorado, of we zijn pardoes op hun plaats van bestemming aanbeland om daar met hen te ontdekken dat het volslagen uitgestorven lijkt. De vrouwen blijken zusters van elkaar, de oudere van de twee is arts en beschikt in het dorp over een winterse pied-ŗ-terre. Maar wanneer ze haar huisje betrekken ontdekken ze het in staat van ontbinding verkerende lijk van de verzorger. Er lijkt geen sprake van een geweldsmisdrijf en de twee gaan naar het politiebureau om de hoek, waar zij worden opgevangen door een handvol zich aldaar verschansende wetsdienaren. Vrijwel het gehele dorp is, met zijn vierhonderd inwoners, letterlijk uitgestorven en het plaatsje blijkt het centrum van een levensbedreigend bovennatuurlijk fenomeen.

Het aardige aan Phantoms is, dat de hele vertelling in de eerste persoon plaatsvindt. De kijker krijgt geen enkele kennisvoorsprong op de hoofdpersonen in de film mee en wordt daardoor optimaal deelachtig in hun verwarring. Gedurende het eerste bedrijf geeft dit de film een flinke hoeveelheid spanning mee, die hier en daar bovendien effectvol wordt bijgekruid door de opmerkelijk gruwelijk vormgegeven lijken die de hoofdpersonen vinden tijdens hun zoektocht naar de oorzaak van alle dood en verderf die het dorp heeft getroffen. Maar in de tweede speelhelft komt de film in de problemen. De overheid heeft natuurlijk allang lucht gekregen van de gang van zaken, al weigert, zoals te doen gebruikelijk in horrorfilms, de electronica ter plekke iedere dienst. Het leger wordt ingevlogen met een waar pantheon aan speciale eenheden, en de film pleegt stijlbreuk door van beklemmende horrorthriller pardoes de monsterfilm in te schieten. Menigeen zal zich, bij het zien ervan, verbaasd achter de oren krabben.

Of de film er helemaal door uit elkaar valt moet ieder maar voor zich gaan uitmaken, want uiteindelijk is Phantoms wel een aanbeveling waard en laat hij zich nog het beste bekijken als een Silent Hill avant-la-lettre. Vooral dankzij adequate regie en beeldvoering, de intens beklemmende eerste helft, en niet te vergeten de heerlijk geschmierde inbreng van Liev Schreiber als een geflipte politieagent met perverse ondertonen weet de film, zij het wankelend en struikelend en ondanks de weer eens hemeltergende Ben Affleck als de plaatselijke sheriff, nog net overeind te blijven.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb