Cherry Falls
Genre:Slasher
Regisseur:Geoffrey Wright
Scenario:Ken Selden
Jaar:2000
Taal:Engels
Speeltijd:92 minuten
Cast:Brittany Murphy, Michael Biehn, Gabriel Mann, Jay Mohr, Candy Clark


Zelden zal een film zoveel problemen hebben gehad om vertoning te bereiken als Cherry Falls. De film kwam maar liefst vijf maal herversneden ter tafel bij het Amerikaanse filmkeurmeesterschap MPAA, bedreigd als hij werd door een NC-17 vonnis. Eerdere montages van de film zaten dermate vol bloederig geweld en seks dat de kruidige belofte die hij inhield was verwaterd tot een slap aftreksel toen de censoren er eenmaal mee klaar waren. Uiteindelijk bereikte de door Geoffrey Wright (Romper Stomper) geregisseerde film de kijkersmarkt in een R-gekeurde versie, waaruit in totaal 8 minuten was verwijderd. Het is deze versie die wij hier behandelen; tot nog toe heeft de 'director's cut' nog geen distributie weten te bereiken.

De film begint met een jong stelletje dat in een auto aan het vrijen is. Zij vindt het vozen prima, maar verzet zich tegen verdergaande intimiteit, en de jongen stapt uit om wat stoom af te blazen. Vervolgens wordt het stelletje subiet afgemaakt, en wordt het meisje met een mes gebrandmerkt met 'virgin'. Sheriff Marken (Michael Biehn) gaat op onderzoek uit, en komt er al snel achter dat er een seriemoordenaar aan de gang is die het op maagden heeft voorzien. Zijn bezorgdheid wordt er niet minder op als hij bedenkt dat zijn eigen dochter Jody (Brittany Murphy) ook nog wel eens maagd zou kunnen zijn. Naarmate de paniek onder de jongeren in Charry Falls toeneemt, neemt ook de aandrang toe om, al was het uit lijfsbehoud, ervoor te zorgen dat iedereen zich van de maagdelijkheid heeft ontdaan.

Cherry Falls is een frisse en vermakelijke tienerslasher die alle genreconventies op de hak neemt en deze niet persifleert zoals Scream, maar zich daar diametraal op positioneert. Maagdelijkheid betekent een gewisse en gewelddadige dood, de protagoniste Jody is geen dom blondje dat gillend en schreeuwend in de rondte rent, en de moordenaar komt niet tergend langzaam op de slachtoffers af. Een van de opwindendste scènes is de eerste aanval op Jody waarbij de moordenaar haar in volle vaart alle hoeken van de kamer laat zien en zij bij de laatste strohalmen van haar aardse bestaan moet aanklampen. Er is bovendien nog een raadselachtig familiegeheim dat verband houdt met de moordtragedies, en van de verrassende Jody weet de kijker nooit wat zij zal gaan doen. Brittany Murphy steelt, samen met Michael Biehn overigens, hier volstrekt de show.

De film bevat ook enkele formele knipogen: plaats van handeling is het stadje Cherry Falls ("cherry" is Amerikaans vulgair synoniem voor maagdenvlies) en dat ligt in, jawel, Virginia. Let ook op de aftiteling, en de humorvolle wending die men meegeeft aan de gebruikelijke disclaimer "no animals were harmed during the making of this film." De al genoemde filmkortwiekerij is overigens helaas hier en daar wel wat al te zichtbaar. De bloederigheden zijn soms duidelijk verwijderd, sommige shots gaan pardoes over in een panorama of een close-up en andere scènes lijken zo inconsistent gedécoupeerd dat er duidelijk hele shots uit weggesneden zijn. Dat neemt niet weg dat Cherry Falls de moeite van het bekijken meer dan waard is. Nu maar afwachten tot er voldoende deining ontstaat om een onversneden versie van deze film commercieel te rechtvaardigen. Ik kan daarop zelf in ieder geval nauwelijks wachten.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (5):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb