I'll Always Know What You Did Last Summer
Genre:Bovennatuurlijk, Slasher
Regisseur:Sylvain White
Scenario:Lois Duncan , Michael D. Weiss
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:92 minuten
Cast:Brooke Nevin, David Paetkau, Torrey DeVitto, Ben Easter, Seth Packard


De ultieme post-Scream tienerhorror kreeg uiteindelijk toch nog een tweede vervolg, I'll Always Know etcetera. Aanvankelijk zou de film al in 2000 worden gemaakt met de boegbeelden uit de voorgaande edities Jennifer Love Hewitt, Brandy en Freddie Prinze Jr., maar dat feest ging niet door en er werd jaren later een heel nieuw scenario geschreven. Zelfs de cameo die Love Hewitt nog zou krijgen ging van de baan. Bovendien kreeg de film geen bioscooprelease, werd hij direct op video uitgebracht en is de cast samengesteld uit goeddeels onbekende acteurs en actrices. Opvallend genoeg kreeg de film een R-keuring mee (geschikt voor kijkers van 17 jaar en ouder), wat niet aansluit op de doelgroepmarketing die men normaliter dergelijke films meegeeft (PG13).

Een groep jongeren in een slaapstadje in Colorado gaat naar de plaatselijke kermis ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag (4 juli). Om de verveling te lenigen halen ze een kwajongensstreek uit met de lokale stoerlap, maar dit loopt uit de hand en de jongeman komt om het leven. De groep belooft plechtig het voorval geheim te houden, maar een jaar later krijgen ze mysterieuze boodschappen van een onbekende die beweert terdege te weten wat er een jaar geleden gebeurde. De briefjes maken plaats voor grimmigheden als blijkt dat de onbekende hen, gehuld in zuidwester en gewapend met vishaak, naar het leven staat.

Wie de voorgaande films kent zal zien dat het verhaal vrijwel eensluidend is. Op zichzelf hoeft dit niet eens zo'n groot probleem te zijn en bevindt de serie zich daarmee in goed gezelschap. Immers, de meeste films uit slasherseries als Halloween, Nightmare on Elm Street, Child's Play, Friday the 13th en zelfs Final Destination zijn in wezen variaties op hetzelfde thema, waarbij de omvattende plot slechts op details is gewijzigd en bovendien slechts als haak fungeert om het filmvlees in kwestie, de redeloze moordenaar die op jacht is naar radeloze slachtoffers, aan op te hangen.

De film is, om kort te gaan, wat ervan mag worden verwacht. De hoofdpersonen zijn een handvol hormonale pubers van wie men na vijf minuten al naar hun bloederige ondergang verlangt. Regisseur White is opgegroeid met MTV, en dat is aan zijn beeldvoering goed te zien. De moorden, waar het in dergelijke films uiteindelijk natuurlijk om draait, zijn opmerkelijk weinig talrijk en worden bovendien gefragmenteerd en zelfs verhuld in beeld gebracht. Men zich vraagt zich in alle gemoede af waar de film de verhoudingsgewijs strenge keuring aan verdiend heeft, want hij bevat amper enig bloedvergieten, geen snippertje naakt, geen enkel gebruik van drugs en er wordt geen onvertogen woord in gesproken.

Toch moet Sylvain White worden nagegeven dat hij binnen de door het uitgangspunt van de filmserie gestelde beperkingen ervan probeert te maken wat ervan te maken is. Hij benadert de antagonist, in tegenstelling tot de voorgangers, als een bovennatuurlijk verschijnsel waardoor deze in hogere zin meer het karakter krijgt van een metafoor voor retributie. Dit komt zowel de film als de serie in het geheel, hoe nihilistisch verder ook, ten goede. Dat neemt niet weg dat I'll Always Know... hooguit vermakelijk zal zijn voor hen die met een zak pinda's op schoot op een druilerige zondagnamiddag wachten op het voetbal, en goede herinneringen bewaren aan soortgelijke momenten waarop zij eerdere afleveringen uit deze filmserie al zagen.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (17):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:I Know What You Did Last Summer (1997)
I Still Know What You Did Last Summer (1998)

recensies
over horrorweb