Junk
(Junk: Shiryô-gari)
Genre:Aktie, Zombies
Regisseur:Atsushi Muroga
Scenario:Atsushi Muroga
Jaar:2000
Taal:Japans, Engels
Speeltijd:83 minuten
Cast:Kaori Shimamura, Shû Ehara, Tate Gouta, Miwa Yanagizawa


Twee Amerikaanse doktoren experimenteren met een groen serum op het lijk van een naakte dode vrouw, met als klaarblijkelijk doel haar weer tot leven te wekken. Enkele ogenblikken later opent zij de ogen, gaat zitten en zet pardoes de tanden in de nek van een der doktoren voor een smakelijke rauwe hap. Aan de andere kant van de Japanse stad waar dit zich kennelijk voorviel maakt een viertal dieven zich op voor een juwelenroof. De overval in de juwelierszaak verloopt niet vlekkeloos, maar is niettemin redelijk succesvol en met de plaatselijke yakuza wordt een transactie afgesproken voor 100 miljoen yen. Plaats van handeling: de inmiddels verlaten militaire basis waarin evengenoemd experiment plaatsvond, maar dat inmiddels is vergeven van de zombies.

Het verdere verloop van Junk laat zich door iedereen die maar het kleinste beetje vertrouwd is met het genre raden. De transactie mislukt op wederzijds wantrouwen, en het is vervolgens ieder voor zich en hongerige zombies voor allen. Na de introductie van een klein halfuur is het een uur lang schiet- en vreetpartijen zoals dat een rechttoe-rechtaan zombiefabel betaamt, maar dan wel op zijn Japans.

Allereerst moet van het hart dat film hoegenaamd niets nieuws toevoegd aan het al danig uitgekristalliseerde zombie-subgenre. Het verhaal is welhaast net zo oud als het genre zelf, en de film eet vrijelijk en ongegeneerd mee uit de ruif van films als Re-Animator, Return of the Living Dead, George A. Romero's zombiefilms en de films die de Italianen aan het genre bijdroegen in de zeventiger en tachtiger jaren. Ook de zombies, die de gedachteloze traagheid van Romero's wederopgestanen hebben meegekregen, zijn een bont gezelschap. De blauwe zombies uit Dawn of the Dead worden vergezeld van hun rottende collega's uit Lucio Fulci's The Beyond en de 'havermoutzombies' van Umberto Lenzi's Nightmare City.

De film is gedurende het eerste halfuur aan de trage kant, maar als de aktie eenmaal op gang komt komt ook de vaart er goed in, om gedurende de rest van de film niet meer te verslappen. Er is een veelheid aan vuurgevechten, zowel met zombies als tussen de wantrouwige yakuza en de dieven, en de choreografie van de aktie is opmerkelijk zorgvuldig. Ook de gore is prima voor elkaar. Darmen worden copieus verorberd, en de ontploffende hoofden, bloederige schotwonden en afgehakte lichaamsdelen, soms zelfs hele rompen, rollen veelvuldig en prominent aan de kijker voorbij. Voor wie ervan houdt is Junk vermakelijk, misschien zelfs verplicht kijkvoer. Bedenk daarbij dan wel dat de film niets origineels of kunstzinnigs te berde brengt, maar zich volledig concentreert op de zombie-aktie. Het strekt de film tot eer dat het ook niet meer probeert te doen.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (1):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb