The Dark
Genre:Bovennatuurlijk
Regisseur:John Fawcett
Scenario:Simon Maginn , Stephen Massicotte
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:93 minuten
Cast:Sean Bean, Maria Bello, Maurice RoŽves


De Canadese regisseur John Fawcett baarde aan het einde van de vorige eeuw het nodige opzien met zijn verfrissende weerwolvenallegorie op puperteit Ginger Snaps. Daarna hield hij zich alleen nog maar bezig met TV-serieafleveringen, onder meer van het scifi-epos Taken en de misdaadserie 1-800-Missing. The Dark is zijn eerste speelfilm sinds het evengenoemde Ginger Snaps, en is losjes gebaseerd op de Keltische mytholgie.

De Amerikaanse Adele (Bello) leeft met dochtertje Sarah gescheiden van haar Britse echtgenoot James (Bean), die kunstenaar is en heeft gekozen voor het landelijke kluizenaarsleven aan de verlaten kust van Wales. Op zekere dag gaat zij met Sarah bij hem uit logeren. Als ze na wat zoekerij eindelijk bij hun bestemming zijn aangekomen ontdekken ze een mysterieus monument dat is gewijd aan Annwynn. Door de tuinman laten ze zich uitleggen dat Annwynn het voorportaal naar het hiernamaals volgens de plaatselijke mythologie is. Maar dan verdwijnt Sarah plots spoorloos in de Atlantische oceaan, worden de radeloze Adele en James bezocht door de mysterieuze dochter van een vroegere sektarische schaapherder en gaat Adele, door wanhoop gedreven, op zoek naar haar dochter in de schemerwereld van Annwynn.

Bij wie ook het bekendere Silent Hill heeft gezien zullen bij het zien van The Dark onmiddellijk de gelijkenissen met die film in het oog springen, en niet alleen vanwege de rolbijdrage van Sean Bean. Beide films vertellen in wezen hetzelfde verhaal over een in een schemerwereld vermist geraakte dochter, en een radeloze moeder die tijdens haar wanhopige zoektocht een weerbarstige en rationele omgeving treft maar tegelijk zelf gaandeweg het contact met de fysieke werkelijkheid verliest. Daarbij moet wel worden bedacht dat The Dark niet is gebaseerd op een computerspel maar op een, overigens voor het eerst naar film ombewerkte, volksmythe. Bovendien: The Dark was er eerder, maar kostte met ongeveer vijf miljoen euro slechts ongeveer eentiende van Christophe Gans' succevolle megaproductie.

Wanneer vooral de laatste overwegingen in de beoordeling van The Dark worden betrokken, wordt duidelijk dat Fawcett een originele en opmerkelijke film heeft weten te maken die niet de aandacht heeft gekregen die hij wel degelijk verdient. De film is niet het adembenemende griezelfestijn dat Silent Hill is, is in vergelijking daarmee een stuk rustiger en ingetogener maar ook, zowel letterlijk als in hogere zin, wat bloedelozer. Adele en James tobben en lijden heel wat af wegens de vermissing en vermoedelijke verdrinkingsdood van hun dochtertje, maar dit verzandt hier en daar wel in langdradig gelamenteer. Bovendien blijft onduidelijk waarom Annwynn nu juist onder invloed van Adele's aanwezigheid bereikbaar wordt, en hoewel geen enkele filmwet tot een potdicht plot verplicht, is dit een dermate dragend verhaalsgegeven dat hiermee wel alteveel van het inlevingsvermogen wordt gevergd.

Maar het acteerwerk van zowel Bean als Bello zijn van het niveau dat van hen mag worden verwacht en misschien wel geŽist, en op de zorgvuldige en sfeervolle cameravoering van de Duitse routinier Christian Sebaldt (FeardotCom, Resident Evil: Apocalypse, Species III, Stephen King's Desperation) valt niets af te doen. The Dark is al met al een beheerste, behoorlijk geslaagde film die de pech heeft de vergelijking met Silent Hill niet aan te kunnen. Wie van die referentie afstand weet te nemen ziet een onderhoudend drama met bovennatuurlijke accenten waarin geen druppel bloed vloeit. Als Fawcett wat meer geweld in zijn film had gestopt, zou zijn film ongetwijfeld meer aandacht hebben gehad dan hem nu ten deel is gevallen. En dat is net zo jammer als begrijpelijk.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb