Reeker
Genre:Slasher
Regisseur:Dave Payne
Scenario:Dave Payne
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:90 minuten
Cast:Devon Gummersall, Eric Mabius, Derek Richardson, Michael Ironside, Tina Illman


Vijf studenten, grotendeels vreemden van elkaar, reizen samen dwars door de woestijn naar een grote raveparty op het Area 51 terrein in Nevada. Onderweg onthult losbol Trip dat hij een hoeveelheid pillen heeft ontvreemd van de doorgedraaide ex-medicijnenstudent Radford. Chauffeuse Gretchen stopt onmiddellijk en sommeert hem of de pillen weg te gooien of de auto te verlaten. Trip weigert de drugs weg te doen maar krijgt Gretchen zover hem naar een dichtbijzijnd motel te brengen. Het motel blijkt verlaten en wanneer de overige vier verder willen reizen, begeeft de auto het. Na via de radio enkele onheilspellende berichten te hebben ontvangen over een ramp, besluiten ze te overnachten op het motelterrein. Enige lugubere gebeurtenissen verder vermoedt Trip aanvankelijk dat Radford hem terug wil pakken, maar naderhand blijkt dat de vijf het doelwit zijn van iets veel gruwelijkers.

De openingsequentie van Reeker stelt de liefhebber veel gore en personages die handelen volgens de wetten van de lowbudget horrorfilm (je hebt geen zicht meer omdat je autovoorruit geheel is bedekt met hertebloed en -ingewanden, dus wat te doen - je geeft gas) in het vooruitzicht. Gaandeweg de film wordt deze belofte van dertien-in-een-dozijn vermaak door regisseur Dave Payne echter ingeruild voor een serieuze poging het horrorgenre te verrijken. Dat deze poging deels mislukt heeft te maken met de notie dat goede horror het deel van het brein stimuleert dat emoties als spanning, angst en afschuw herbergt en daarin slaagt Reeker niet. Het blijft bij trachten. Maar met titels als Alien Terminator en Showgirl Murders op zijn cv zet Payne nu toch een behoorlijke stap in de goede richting.

Zo weet de regisseur het acteerwerk in goede banen te leiden tegen een fraai gefotografeerde woestijnachtergrond. Payne kent evenwel het horrorcanon, zodat de kijker op het gebied van de vooraankondiging van onheil en de schrikmomenten het gebruikelijke stramien kan verwachten. Verfrissend is de verwerking van welhaast slapstickhumor in de film. Zo is de scène waarin Trip een jerrycan wil vullen door met een slang benzine uit de tank van een camper te zuigen, om vervolgens te ontdekken dat hij bezig is met de septic tank, onverwacht en in het overigens serieus gebrachte verhaal daardoor erg komisch. En is de aanval in de latrine(!) geen hommage aan de openingsscène van Jaws? Minpunt is de uitgekauwde ontknoping die voor de kijker (ondergetekende incluis) misschien onverwacht komt, al wordt er gedurende de film in ieder geval wel ergens op gezinspeeld, maar die eerder misplaatst aandoet, aangezien je in een horrorfilm als Reeker niet verwacht puzzelstukjes in elkaar te moeten passen.

Reeker zelf is een in een gierput ondergedompelde kruising tussen een uit de kluiten gewassen Jawa, een belegen zombie en de Toolbox Murderer. Een status als horroricoon zal er niet in zitten voor hem, maar hij is toch ver boven recente addities als de Boogeyman te rangschikken. Als prooi zijn onder andere Derek Richardson (Hostel) en oudgediende Michael Ironside (Scanners) gecast en vertolkt Eric Mabius (Resident Evil) de schimmige rol van Radford. Liefhebbers van gore worden maar mondjesmaat bediend, de uitzinnige opening ten spijt. Daarin legt Reeker het (ook) af tegen films als de remake van The Hills Have Eyes en The Descent. Maar ik hoop Dave Payne aan de regisseur van laatstgenoemde film, Neil Marshall, te kunnen spiegelen. Die liet ook een bescheiden horrorfilm vol potentie, Dog Soldiers, voorafgaan aan diens voortreffelijke The Descent. Als Payne eenzelfde weg bewandelt wordt de opvolger van Reeker een film om naar uit te kijken.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: HenrieS
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb