Ring Around the Rosie
Genre:Psychologisch
Regisseur:Rubi Zack
Scenario:Alex Barder, Jim Suthers, Michael Tabb, Rubi Zack
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:87 minuten
Cast:Gina Philips, Tom Sizemore, Jenny Mollen, Randall Batinkoff


In de schemerige wereld van films die zonder bioscoopdistributie op beelddragers de filmmarkt betreden valt doorgaans weinig enerverends te beleven. Meestal zijn het ongeïnspireerde films die meer verveling dan opwinding teweegbrengen, gemaakt met vaak hopeloos voorspelbare regie en een van ieder talent gespeend groepje acteurs. Soms wordt door dit filmafvalputje iets moois weggespoeld. Maar het leven is hard en bonkig; ook die films zijn onherroepelijk veroordeeld tot levenslang in de marge van de veel-voor-weinig bakken van detaillisten en videotheken. En dan is het natuurlijk jammer dat die films aan de neus van een groter publiek voorbij gaan.

Ring Around the Rosie is zo'n tot obscuriteit gedoemde film die meer aandacht verdient, al is het verhaal op zichzelf weinig opzienbarend. Karin's (Philips) grootmoeder is onlangs overleden, en ze gaat naar het nagelaten afgelegen zomerhuis om de boel daar op te ruimen. Maar al snel wordt haar leven daar zuur gemaakt door angstwekkende visioenen en dromen die verband lijken te houden met haar eigen getraumatiseerde verleden, en een soms al te opdringerige conciërge (Sizemore).

De film zet het verhaal in alle rust, soms zelfs tergend, maar naar later zal blijken bedrieglijk traag op met en rond Karen die, al herinneringen ophalend, door de spulletjes van haar grootouders snuffelt. Aanvankelijk vergezeld van haar vriendje, van wie ze wel houdt maar die zij niet te dichtbij wil laten komen, en later van haar onbezorgde zusje probeert de gekwelde Karin kalm te blijven en haar angst en onrust voor zich te houden. De aantrekkelijke Gina Philips heeft al in eerdere films blijk gegeven zich goed thuis te voelen in de gelaagde vormgeving van complexe jonge vrouwen, en veel meer in huis te hebben dan het zoveelste sexy Amerikaanse hittepetitje dat op zoek is naar een vrijstaande woning in Beverly Hills.

De als regisseur onbekende Rubi Zack blijkt slim genoeg om goed samen te werken met zijn ervaren cameraman Mark Woods (Supernatural, Ground Zero), wat zorgvuldig en sfeervol camerawerk oplevert dat effectvol wordt afgewisseld met Karin's angstwekkende nachtmerries en dreigende hallucinaties. Zelfs de scènes waarin de film bijna stil lijkt te vallen lijken te zijn doortrokken van heimelijk onheil dat ieder moment in volle hevigheid kan losbarsten. Maar Ring Around the Rosie is geen effectzwangere tienerhorror, maar een film die een intelligent verteld verhaal paart aan een boeiende karakterstudie.

Zack lijkt de kijker zorgvuldig in slaap te willen laten sukkelen met zijn trage, uitgesponnen scènes rond de tobbende Karin, om hem vervolgens te verrassen met een intelligente ontknoping die, voor wie de aandacht niet goed bij de film heeft gehouden, onbegrijpelijk zal zijn. In hogere zin laat de film zich goed vergelijken met het geniale A Tale of Two Sisters. Ring Around the Rosie lijkt, maar is geenszins, een lineair vertelde film waarin oorzaak en gevolg in elkaars voorspelbare of zelfs maar logische verlengde liggen. De film speelt zich doorlopend af op het snijvlak van de werkelijkheid rond Karin en haar eigen waanvoorstellingen, en weeft deze zo kunstig dooreen dat de geïnteresseerde kijker na de aftiteling de verleiding zal voelen het nog eens te gaan zien. En wie dat doet, zal ontdekken dat de film vol zit met slimme aan- en verwijzingen die het geheel een volkomen sluitend en boeiend plot geven.

Ring Around the Rosie zal evenwel lang niet aan iedereen zijn besteed. De traag voortkabbelende vertelling en, zeker op het eerste gezicht, voor menigeen onduidelijke conclusie zal de meer oppervlakkig ingestelde filmkijker het gevoel geven na anderhalf uur alsnog het bos in te zijn gestuurd. Met alle goede bedoelingen en in zijn in artistieke zin lovenswaardige opzet levert de film een weliswaar interessant maar lang niet altijd boeiend of enerverend schouwspel op. De film laat zich nog het best bekijken als een Aziatische psychologische thriller. En hoewel hij de beklemmende betovering van A Tale of Two Sisters uiteindelijk bij lange na niet bereikt, is Ring Around the Rosie niettemin een dappere en welkome kruiding van de anders vaak zo smakeloze eenheidsworst van Amerikaanse direct-to-video films.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (6):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb