Desperation
(Stephen King's Desperation)
Genre:Bovennatuurlijk, Televisiefilm
Regisseur:Mick Garris
Scenario:Stephen King
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:131 minuten
Cast:Steven Weber, Tom Skerritt, Ron Perlman, Annabeth Gish


Geen schrijver heeft zoveel van zijn verhalen verfilmd zien worden als Stephen King. Met zijn beeldende, lineaire verteltrant en duidelijke thematiek zijn de bedenksels van deze Amerikaan uit Maine een onweerstaanbare filmverleiding en succesformule. Veel van zijn verhalen hebben overkoepelende thema's. Zo speelt het zich regelmatig af in een kustplaats in de thuisstreek New England, is er regelmatig een lugubere antiquair te vinden, en voorziet hij het bovennatuurlijke meestal van religieus getinte ondertonen. Desperation speelt zich weliswaar af in de woestijn van Nevada, maar is voorts gesausd en doordesemd met Stephen King.

In en om het woestijnplaatsje Desperation heerst de door duivelse krachten gedreven sheriff Collie Entragian (Perlman). Hij luist iedereen erin die zijn pad kruist, arresteert hen vervolgens en sluit hen op in de reeds door andere wanhopige gevangenen bevolkte politiecel van het bureau in het overigens verlaten dorp. Steve Ames (Weber) is een roadie voor de succesvolle schrijver John Marinville (Skerritt), die hem door de woestijn per motorfiets vooruit is gesneld naar de volgende gig maar niet aan de almacht van Entragian weet te ontkomen. Ames pikt onderweg een liftster op, gaat met haar op zoek naar zijn baas maar komt pardoes in het kat-en-muisspel van Entragian terecht. Onderwijl bevindt zich in het cachot een diepgelovig knulletje, waarvoor Entragian ontzag lijkt te hebben.

De film ontrolt zich veelbelovend met spitsvondige dialogen, strakke regie, voor een TV-film opmerkelijk intense effecten en betrouwbaar acteerwerk van de door de wol geverfde cast. Maar naarmate het diepgelovige ventje de hoofdrol voor zich gaat opeisen dreigt de film overboord te slaan. King laat zijn knipoog gedurende de hele film zorgvuldig in het zicht, ook tijdens het religieuze geschmier, maar uiteindelijk wordt het godslievende gezalf toch een beetje teveel van het goede. Tenslotte wikkelen King en Garris de film geroutineerd, bekwaam maar enigszins plichtmatig af naar een ambivalent getoonzette conclusie waarmee zij de schade toch nog binnen de perken weet te houden.

Mick Garris is de initiator van de opmerkelijke TV-serie Masters of Horror, en bevindt zich als doorgewinterd King-verfilmer met deze TV-rolprent op vertrouwd terrein. Desperation is zijn zesde productie, nu eens niet op basis van een kort verhaal maar een heuse pil van meer dan zeshonderd pagina's. King tekende zelf voor het scenario waardoor de film geldt als een van de meest boekgetrouwe King-verfilmingen. Ook als eigenstandige film is Desperation, hoewel niet opzienbarend, per saldo vermakelijk genoeg om de moeite waard te zijn.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb