Haunted Highway
(Death Ride)
Genre:Psychologisch, Thriller
Regisseur:Junichi Suzuki
Scenario:Koji Steven Sakai, Junichi Suzuki, Naoko Ihara Witmer
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:84 minuten
Cast:Rand Gamble, Hinano Yoshikawa, Laura Putney


Alleen in de auto, met de dood op de hielen op een verlaten snelweg. Op papier moet het een goede horrorfilm op kunnen leveren, maar sinds The Hitcher heeft men zich eigenlijk alleen nog maar aan het genre vertild. Kalifornia was, hoewel op zichzelf alleszins acceptabel, strikt genomen meer roadmovie annex thriller dan een horrorfilm. En films als Dead End en Premonition blinken voornamelijk uit in respectievelijk middelmatigheid en gemiste kansen. Ook Death Ride treft, hoewel aardig bedacht, uiteindelijk geen doel.

De fotograaf Greg Ross (Gamble) heeft ruzie met zijn vrouw vanwege zijn affaire met een model. Het komt tot een handgemeen, de vrouw komt ongelukkig ten val en overlijdt terstond. De radeloze Ross wikkelt het lijk in een laken, verstopt het in de kofferbak van zijn auto en slaat op de vlucht om zich ervan te ontdoen in een meer. Onderweg komt hij niet alleen op zenuwslopende wijze in aanraking met de politie, maar lijkt hij ook te worden achtervolgd door de geest van zijn dode vrouw.

Deze Amerikaanse filmproductie beoogde een low-budget synthese van de Japanse stijl in een Amerikaans productieformat. Het goede eraan is, dat de Japanse filmmakers hun hand perse niet willen overspelen. Ze blijven nauwgezet bij de uitgangspunten van het verhaal en verliezen zich niet in uitwaaierende subplots. In wezen is de film een lineair en strikt chronologisch beeldverslag van de gekwelde en wanhopige Ross als deze zijn bestemming probeert te bereiken om daar het lijk te dumpen.

Regisseur Suzuki zoekt in zijn film zorgvuldig naar het midden tussen een ghost story en psychologische horror. Dit probeert hij te bereiken door zoveel mogelijk in het midden te laten of de bezoekingen van Greg Ross diens waanvoorstellingen betreffen, of dat er daadwerkelijk een dreiging van bovennatuurlijke aard boven diens hoofd hangt. Hoewel op zichzelf een lovenswaardig uitgangspunt, slaagt hij hier slechts zeer ten dele in omdat hij zich met zijn film teveel en te krampachtig binnen de zelfopgelegde grenzen blijft ophouden zonder daarbij die grenzen ook maar te durven verkennen. Hierdoor wordt de film te weinig spannend of enerverend om gedurende de volle looptijd te kunnen blijven boeien. Bovendien wikkelt hij zijn verhaal in de korte en hevig bedoelde finale op bedenkelijke wijze af.

Death Ride is een film die weliswaar is gebaseerd op een aantal aardige uitgangspunten, maar uiteindelijk te onge´nspireerd en middelmatig is uitgevoerd om gedenkwaardig te zijn. Wie houdt van de getemporiseerde Japanse filmverteltrant zal zich er wel anderhalf uur zoet mee kunnen houden, maar ook dan zal het gevoel overheersen dat het stukken beter had gekund.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (5):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb