Satan's Playground
Genre:Indie, Surrealisme
Regisseur:Dante Tomaselli
Scenario:Dante Tomaselli
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:78 minuten
Cast:Felissa Rose, Ellen Sandweiss, Danny Lopes, Christie Sanford, Irma St. Paule, Raine Brown


De jonge New-Yorkse filmmaker van Italiaanse komaf Dante Tomaselli heeft in zijn films tot dusver één overkoepelend leidmotief: nachtmerries. Of beter, zijn eigen nachtmerries. Paarde zijn eerste film Desecration goede ideeën en indrukwekkende cinematografie nog aan stuntelige découpage, zijn vervolg Horror was, hoewel niet bijster toegankelijk, een monumentale en interpretatieve film waarin hij de wereld van die nachtmerries bijna tastbaar wist te maken. In de begeleidende interviews verklaarde hij indertijd (2002), dat hij niet zo geïnteresseerd was in narratieve cinema, waarin een duidbaar verhaal wordt verteld met een dramatische structuur. Zijn hoofdpersoon was de door hem de in de film meegeleide kijker, en hij hoopte met zijn beelden diens gewaarwordingen te manipuleren.

Met zijn nieuwste film, Satan's Playground, keert hij terug op zijn schreden in de wereld van de experimentele horror en vertelt hij een verhaal dat het midden houdt tussen House of 1,000 Corpses en Wrong Turn. Let wel, het verhaal houdt daartussen het midden. De film is, ondanks de tamelijk lineaire en simpele beeldvertelling van een vakantie vierende familie die middenin de bossen van New Jersey panne krijgt en wanhopig hulp zoekend ten prooi valt aan een psychopatische familie, helemaal Tomaselli -- wat men daarvan dan ook moge vinden.

De film is geheel geschoten op Super-16, waardoor de film wars is van de hippe, harde, blauwgroene kleurtonen maar in plaats daarvan overwegend kleurecht is. Film stelde Tomasselli in staat om sommige scènes te onderontwikkelen, en andere weer te overontwikkelen en hij maakt hier behendig maar beheerst gebruik van. Tomasselli is een uitgesproken visuele regisseur met een zeldzaam oog voor beeldcompositie en belichting. Zijn beelden doen nog het meest denken aan een dromerige dope-trip, en men zal goed moeten zoeken om beelden van andere films te vinden die zoveel velddiepte bieden als de plaatjes in Satan's Playground.

Het bijzondere talent van Tomaselli schuilt niet alleen in zijn beelden. Ook de door hem gecomponerde muziek onder die beelden is indrukwekkend. Soms disharmonisch, dan weer pulserend, afwisselend lieflijk en beangstigend weet hij als geen ander welk geluid zijn beeld het beste draagt. Maar hij legt in deze film ook zijn achilleshiel pijnlijk bloot. Tomaselli is namelijk geen onderhoudende verteller, en als hij dat zoals in deze film toch probeert te zijn zakt zijn scenario pijnlijk door het ijs omdat hij daarin enkele fundamentele missers maakt.

Hij geeft zijn personages nauwelijks enige persoonlijkheid mee. Trots als hij was met culticonen Rose (Sleepaway Camp) en Sandweiss (The Evil Dead) in zijn film, laat hij ze eerst wat bekvechten in een auto om ze vervolgens voornamelijk gillend en schreeuwend in het rond te laten rennen. Ik betrapte me erop dat ik tijdens de martelscènes van Donna (Rose) alleen lette op de (beslist indrukwekkende) beeldcomposities, en niet werd meegenomen in de spanning die de film wanhopig probeerde op te roepen. Ook de dialogen die Tomaselli zijn cast laat uitkramen zijn soms dermate stompzinnig dat men zich bijna zelf vrijwillig bij de gestoorde familie zou aanmelden om een barbecueschotel van het imbeciele gezelschap te maken.

Satan's Playground is in zekere zin een logisch vervolg in de ontwikkeling als filmmaker van Dante Tomaselli. De man is het horrorgenre volledig toegewijd en heeft daarin met zijn schitterende techniek die aan Dario Argento doet denken een onbetwistbare eigen plaats verworven. Maar niet iedere ontwikkeling is een vooruitgang. Het is voor zijn volgende film The Ocean te hopen dat hij voldoende budget beschikbaar weet te krijgen voor een professionele scenarist. Zo niet, dan valt te vrezen dat zijn carrière wel eens vast zou kunnen komen te zitten. En dat zou pas echt zonde zijn.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (2):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb