Snakes on a Plane
Genre:Aktie, Monsters
Regisseur:David R. Ellis
Scenario:John Heffernan, Sebastian Gutierrez
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:105 minuten
Cast:Samuel L. Jackson, Julianna Margulies, Nathan Phillips, Rachel Blanchard, Flex Alexander,


Snakes on a Plane was al legendarisch voordat er ook nog maar één beeldje was geschoten. Onder verschillende namen als script en idee werd de film vooraf naar voren gebracht, maar toen men er op internet lucht van kreeg dat een film met slangen in een vliegtuig in de bios zou komen werd het geheel vlot en vakkundig omgedoopt. Een film waarin het hele verhaal in de vier woorden van de filmtitel samengevat kan worden voorspelt weinig goeds. Weinig goeds in ieder geval voor enige diepgang in het verhaal, voor vernuftige subplots, eigenlijk voor wat voor verhaal dan ook. Maar ja, dat was helemaal niet het doel van deze film. Hype creëren, geld verdienen en voldoen aan de verwachtingen die voor de film waren gewekt, daar ging het om. En in dat laatste slaagt de film cum laude, want hij biedt precies wat hij belooft: slangen in een vliegtuig.

Dan het plot, dat in het eerste kwartier van de film vlot wordt uiteengezet om daarna over te gaan naar de eigenlijke film. Sean (Nathan Phillips) is getuige van een moord op een officier van justitie. In paniek vlucht hij weg. Bij thuiskomst ziet hij dat de moord groot op het nieuws wordt gebracht. Nerveus geworden merkt hij dat er aan de deur wordt gerotzooid en ziet hij dat de moordenaars van de magistraat voor zijn deur staan. Maar dan dringt plots Neville Flynn (Samuel L. Jackson) zijn huis binnen, maakt vakkundig wat moordenaars af en neemt hem mee. Hij is de enige getuige die de grote slechterik kan laten hangen en hij krijgt de keuze: weglopen en doodgemaakt worden door hen, of getuigen. Om te getuigen moet hij een tripje, geëscorteerd door Neville, maken in een vliegtuig. Na een korte kennismaking met de rest van de passagiers gaan ze de lucht in en zien we dat de door feromonen gekgemaakte slangen, die zijn meegesmokkeld, door een timer vrijgekomen zijn in het vliegtuig waarna de dikke pret kan beginnen.

Is geven wat je belooft goed genoeg voor een degelijke of zelfs goede film? Zeker niet, maar veteraan Ellis, stunt-coordinator in vele films en regisseur van onder andere Final Destination 2, weet met zijn kennis en ervaring een simpele maar uiterst vermakelijke film neer te zetten. Natuurlijk komt men er, zelfs als de film zo is bedoeld, met alleen de aktie lang niet. Je moet het geheel ook nog eens fatsoenlijk in beeld brengen en dit is juist waar Ellis zijn talent goed laat zien. In de hele film zit een duizelingwekkende vaart die de kijker niet meer los laat. Oubollige jaren '80 horrormuziek slepen je mee in de absurde situaties waar Samuel L. Jackson keer op keer met zijn impulsieve acties raad mee weet. Gesteund door stewardessen en passagiers blijven ze de strijd aan gaan met de slangen, het gebroken vliegtuig en hun eigen angsten. Denkhoofd uitzetten en met slangen, aktie en wat komedie in volle vaart deze film beleven!


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (12):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb