Tomie: Another Face
(Tomie: Anaza Feisu)
Genre:Arthouse, Bovennatuurlijk, Drama, Indie
Regisseur:ToshirŰ Inomata
Jaar:1999
Taal:Japans
Speeltijd:72 minuten
Cast:Runa Nagai, Akira Hirai, Chie Tanaka, Mitsuaki Kaneko, Eriko Odaira


In 1999 werd de Japanse filmwereld verblijd met wederom een verfilming van een mangastrip. Junji Ito's Tomie, over een meisje dat mannen het hoofd gek maakt, door hen vermoord wordt maar niet dood blijft, was een bescheiden succes in de Aziatische bioscopen en kreeg later een behoorlijke cultstatus in de rest van de wereld. Reden genoeg om het gegeven verder uit te werken in een aantal vervolgdelen. Waar echter in de meeste gevallen wordt gekozen voor een bioscooprelease van het tweede deel, werd in Tomie's geval met deze traditie gebroken.

Tomie: Another Face (ook wel Tomie: Anazu Feisu of Tomie: Kyoufu no Bijousho genoemd) is een direct-to-video produktie, geregisseerd door Inomata Toshiro. In tegenstelling tot de originele Tomie en de uiteindelijk vijf vervolgen is dit deel geen lopend verhaal. Another Face, een paar maanden na de originele Tomie uitgebracht, bestaat uit drie korte verhalen die los van elkaar staan, met hier en daar wat draadjes die de boel bij elkaar houden.
In elk van de drie verhalen wordt een andere jongeman gevangen in Tomie's web van manipulatie en toenemende gekte. Elk van de drie wordt echter geschaduwd door een vreemde eenogige man die blijkbaar nog wat lopende zaken met Tomie heeft af te handelen.

Het eerste verhaal gaat over een middelbare school die opgeschrikt wordt door het nieuws dat een van de studenten, Tomie Kawakami, dood gevonden is langs de kant van de weg. De studenten, wetende hoe populair Tomie was bij het mannelijk deel van de school, zijn geschokt en vragen zich dan ook massaal af wie de moordenaar zou kunnen zijn. Takashi, Tomie's vriendje, lijkt nog het meest van slag te zijn door het nieuws en wordt opgevangen door Miki, zijn ex-vriendin die hij voor Tomie heeft verlaten. De langzaam terugkerende rust wordt dan echter wreed verstoord door het verschijnen van de maar al te levende Tomie. Takashi en Miki proberen de vreemde gebeurtenissen in elkaar te passen en komen er langzaam achter dat het moeilijker dan verwacht is om van dit mooie vreemde meisje af te komen.

Het tweede verhaal behandelt Mori, een fotograaf die in een creatieve dip zit. Om zichzelf weer op de rails te krijgen keert hij terug naar zijn geboorteplaats om daar op zoek te gaan naar een meisje uit zijn verleden, zijn ideale fotomodel. Toevallig loopt hij daar een jonge vrouw tegen het lijf, waarvan hij vermoedt dat zij de dochter is van zijn droomvrouw. Na een volle dag fotograferen en een passionele nacht slaat Mori aan het ontwikkelen, om er vervolgens achter te komen dat alle foto's mislukt zijn. Op alle foto's is namelijk een tweede gezicht te zien, een compleet vervormd gezicht dat samengesmolten is met het originele gezicht. Deze ontdekking leidt uiteraard tot een hoop problemen tussen Mori en het meisje, waar hele vreemde dingen mee aan de hand lijken te zijn.

Verhaal drie volgt de zakenman Yasuda, die op het punt staat om een huwelijksaanzoek te doen aan zijn nieuwe vriendin, Tomie. Terwijl hij de ring om haar vinger doet worden ze aangevallen door een vreemde man met een oog. Yasuda en Tomie vluchten, maar eenmaal in veiligheid krijgt Yasuda de volle laag. Hij had moeten terugvechten in plaats van vluchten en Tomie dwingt hem om de aanvaller alsnog te vermoorden. Als Yasuda echter zijn slachtoffer heeft gevonden lopen de zaken iets anders dan verwacht en krijgt hij van de man een onverwacht verhaal te horen over een jonge vrouw genaamd Tomie Kawakami.

Vergeleken met de originele Tomie en de vijf andere vervolgen zijn er in Another Face minder special effects te vinden. De drie verhalen richten zich meer op Tomie's karakter, haar schoonheid en de manier waarop zij haar manipulatietrucs toepast op de kansloos verliefde jongemannen om haar heen. Runa Nagai, de Tomie van dienst, wordt op alle mogelijke manieren geshowd aan het publiek om te benadrukken waarom alle mannen verliefd op haar worden. Voornamelijk in deel twee van dit drieluik is dit overduidelijk, met een fotograaf die zo gek is van haar dat ze moet blijven poseren voor zijn lens, waardoor een groot deel van de aflevering bestaat uit Nagai in mooie outfits en verleidelijke poses. Dit is een zeer interessante benadering van het Tomie-verhaal, omdat het psychologische aspect uiteindelijk ook veel belangrijker is dan het fysieke (horror-) aspect. Tomie's macht richt zich op de geesten van haar slachtoffers, haar (en hun) dood is hier ondergeschikt aan.

Het camerawerk is, zeker in het begin, wel even wennen. In tegenstelling tot de originele Tomie is Another Face namelijk helemaal geschoten met digitale camera's. Dit levert een op het eerste gezicht misschien ietwat gekunsteld, maar wel heel apart beeld op. De personages in de film komen hierdoor veel duidelijker en scherper uit de verf, waardoor meer nadruk gelegd kan worden op de fysieke aspecten van Tomie en de steeds moedelozer wordende lichaamstaal van haar slachtoffers. De muziek van de film is vanaf het begin al om verliefd op te worden. Op de meest fenomenale manier wordt van de muziek gebruik gemaakt om de kijker helemaal in de film te zuigen, zonder dat hij/zij dat doorheeft. De subtiele kracht van rustgevende, danwel opzwepende melodieŽn maakt dat de kijker volledig meegevoerd wordt in de verschillende emoties in de film, terwijl de concentratie gewoon bij het verhaal gehouden kan worden.

Tomie: Another Face is een vreemde eend in de bijt van het rijtje van zeven films. Voor het eerst wordt echt duidelijk gemaakt waar de wereld mee van doen heeft met een Tomie op het oorlogspad, maar ook hoe zij haar krachten aanwendt om haar slachtoffers te vangen. Waar in het eerste deel het karakter Tomie werd geÔntroduceerd, wordt in Another Face verder uitgelegd wat haar achtergronden zijn en hoe ze zich zal ontwikkelen als ze niet tegengehouden wordt. Het is verplichte kijkkost voor iedereen die benieuwd is naar het mooiste en gevaarlijkste Japanse meisje in de geschiedenis van de Aziatische beeldende kunsten.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (2):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Tomie (1999)
Tomie: Beginning (2005)
Tomie: Re-birth (2001)
Tomie: Replay (2000)
Tomie: Revenge (2005)
Tomie: The Final Chapter - Forbidden Fruit (2001)

recensies
over horrorweb