Tomie: Replay
Genre:Bovennatuurlijk, Drama
Regisseur:Tomijiro Mitsuishi
Scenario:Satoru Tamaki
Jaar:2000
Taal:Japans
Speeltijd:95 minuten
Cast:Sakaya Yamaguchi, Y˘suke Kubozuka, Mai Hosho, Masatoshi Matsuo


Toen het ingehouden en intelligente Tomie in thuisland Japan redelijk succesvol bleek, waren de plannen en financiering voor een vervolg snel klaar. De opdracht die de producenten aan de gerecruteerde regisseur Mitsuishi, die zojuist van de filmacademie afkwam, meegaven luidde om een film te maken die, met hetzelfde verhaalsgegeven als in de eerste film, dichterbij het mangabronmateriaal zou blijven. Aldus zou men ermee niet alleen de filmhuisbezoekers lippendienst bewijzen, maar ook de talrijkere mangafans aantrekken.

Mitsuishi en studiemaatje Tamaki lazen zich nijver in met de stripverhalen van Junji Ito en ontwikkelden, de filmopdracht indachtig, een scenario dat losjes op de eerste film voortborduurt maar daar, afgezien natuurlijk van de re´ncarnerende Tomie die overigens door een andere en knappere actrice (Mai Hosho, The Yin Yang Master) wordt vertolkt, verder nauwelijks enig verhaalsverband mee houdt. Tomie: Replay behandelt de geboorte van een re´ncarnatie van Tomie uit de buik van een kind. Ze wordt geconserveerd in een glazen tank in het ziekenhuis, maar weet te ontsnappen met behulp van een onder haar betovering geraakte patient. De dochter van de inmiddels spoorloos vermiste arts die de geboorte begeleidde vindt diens notities. De tekst van het dagboek wordt gaandeweg steeds meer verward, en de laatste pagina's zijn geschreven in wat op bloed lijkt.

De film maakt vanaf de openingsscŔne onmiddellijk duidelijk dat hij vooral ook voor de liefhebbers van de manga is bestemd. Tomie's geboorte is er linea recta aan ontleend, maar ook met sfeer en vormgeving neemt de film als geheel nadrukkelijk afstand van diens voorganger. Verdwenen zijn de contemplatieve en dromerige boventonen, die plaats maken voor een hoger verteltempo, hardgrijze contrasten, digitale effecten en anorganische geluiden. De film oogt toegankelijker en eigentijdser, of hipper zo men wil, maar is ook oppervlakkiger dan deel 1 en laat uiteindelijk, zeker in vergelijking daarmee, een leger gevoel achter.

Niettemin is Tomie: Replay, op zichzelf bezien, geen onverdienstelijke film. Met de door Tamaki en Mitsuishi bereikte grotere getrouwheid aan het getekende bronmateriaal hebben ze een vlot lopende en redelijk onderhoudende speelfilm weten te maken die niet alleen meer horror is dan het eerste deel, maar bovendien toegankelijker zal zijn voor een groter publiek. Hij kijkt gemakkelijker weg, maar is uiteindelijk geen film die na de aftiteling lang zal blijven hangen. Bovendien mist de film de fenomenale muziekscore die de eerste Tomie zo fraai sierde.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (2):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Tomie (1999)
Tomie: Another Face (1999)
Tomie: Beginning (2005)
Tomie: Re-birth (2001)
Tomie: Revenge (2005)
Tomie: The Final Chapter - Forbidden Fruit (2001)

recensies
over horrorweb