Tomie
Genre:Arthouse, Bovennatuurlijk, Drama
Regisseur:Ataru Oikawa
Scenario:Junji Ito, Ataru Oikawa
Jaar:1999
Taal:Japans
Speeltijd:95 minuten
Cast:Miho Kanno, Mami Nakamura, Yoriko Douguchi, Kouta Kusano


Tomie is een film die zo vol zit met beeldspraak dat het bijna onmogelijk is om er chocola van te maken voor wie alleen de beelden en geluiden tot zich neemt. Veel van wat in de film gebeurt speelt zich onder de oppervlakte van het beeld af en dialogen zijn schaars en karig, hoewel beelden en (vooral) geluid van deze film op zichzelf al fascinerend genoeg zijn. De personages hebben allemaal hun eigenaardigheden, maar het valt niet mee om de narratieve context daarvan te ontwaren. Beeldovergangen zijn soms vloeiend en dan weer abrupt, en van sommige scŤnes is onduidelijk waarom deze aan de film zijn toegevoegd. Welkom in de ontoegankelijke wereld van Tomie, het meisje dat nooit dood is.

De jonge fotografiestudente Tsukiko ondergaat psychotherapie wegens slapeloosheid en verschrikkelijke nachtmerries. Ze maakte een paar jaar geleden een ongeluk mee, maar herinnert zich daar niets meer van. Gaandeweg komen we er echter achter dat het geen ongeluk was, maar een gruwelijke moord waarbij haar toenmalige vriendje de medestudente Tomie onthoofdde. De arme Tsukiko heeft niet in de gaten dat haar inmiddels verminkte ex met Tomie's afgesneden, regenerende hoofd in het appartement onder haar zijn intrek heeft genomen.

Net als Ring's Sadako houdt Tomie haar lieftalligheid een groot deel van de film voor de kijker achter het lange zwarte haar verborgen, en is zij eveneens de bedreigende antagoniste in de film, maar de analogieŽn met die film houden daar wel bij op. Met zijn fragmentarische verhaalopbouw, statische en subjectieve cameravoering, radiale beeldlijncomposities en schimmige velddiepte roept regisseur Oikawa een sfeer in zijn film op die veel meer doet denken aan het reflectieve werk van Kiyoshi Kurosawa of Kim Ki-duk dan aan de gestage, Hitchcockiaanse beeldvertellingen van Hideo Nakata.

De film is in wezen een complex thrillerdrama dat zijdelings aan (bovennatuurlijke) horror raakt. Het bevat wel degelijk een aantal gruwelen, maar deze worden terloops ten tonele gevoerd en volledig dienstbaar aan de veelmazige vertelling gemaakt. Een bulderende climax, zinderende spanning, hartverlammende schrikmomenten of een vrijdagmiddag op de werkvloer van de vetsmelterij zal men in Tomie niet aantreffen. In plaats daarvan voert de film de kijker langzaam mee in het gefragmenteerde leven van de lieve maar getormenteerde Tsukiko, en haar ingewikkelde en gelaagde verband met de onsterfelijke sirene, om uiteindelijk een conclusie te bereiken die de kijker, na al het gepuzzel tijdens de film, ook nog eens tot een analyse achteraf uitdaagt.

Wie goed heeft opgelet en de film dan nog eens in het hoofd de revue laat passeren, ontdekt alsnog hoe verraderlijk geraffineerd deze in elkaar zit. Zo onthullen bijvoorbeeld de uitgebreide psychotherapeutische sessies, in eerste aanleg nog nauwelijks relevant voor de film als geheel schijnend, zich plots als subtiele aanwijzingen. Maar wat de film het meest verheft is de uiterst smaakvolle, tegelijk lieflijke en bloedstollende muziek van het Japanse Escalator, die de vergelijking met het beste werk van het legendarische Italiaanse Goblin glansrijk kan doorstaan en daar ook herinneringen aan oproept, vooral vanwege de memorabele bijdrage aan de sfeer in de film.

Uiteindelijk is Tomie wellicht teveel een arthousefilm om aan een groot publiek te zijn besteed. Gebrek aan aktie en dialoog, starre cameravoering, subjectieve belichting en gelaagde vertelstructuur zal voor menig kijker van de gestampte filmpot teveel, of veel te weinig zo men wil, van het voor hen goede zijn. Maar voor wie bereid is de uitdagingen van Tomie aan te gaan biedt de film een kijk- en luisterbeleving die beduidend langer duurt dan zijn anderhalf uur looptijd.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Tomie: Another Face (1999)
Tomie: Beginning (2005)
Tomie: Re-birth (2001)
Tomie: Replay (2000)
Tomie: Revenge (2005)
Tomie: The Final Chapter - Forbidden Fruit (2001)

recensies
over horrorweb