Spoorloos
Genre:Mysterie, Thriller
Regisseur:George Sluizer
Scenario:Tim Krabbé, George Sluizer
Jaar:1988
Taal:Nederlands, Frans
Speeltijd:107 minuten
Cast:Bernard-Pierre Donnadieu, Gene Bervoets, Johanna ter Steege


In de loop van 2001 kwam er een Franse thriller uit, Harry, un ami qui vous veut du bien (With a Friend Like Harry), een zwartgallige, beklemmende film waarover werd gebazuind dat het een nieuw genre had ontsloten: de 'neo-Hitchcock'. Onzin natuurlijk, want Hitchcock is Hitchcock en zowel in artistiek opzicht als in logische zin was en is niemand in staat om te doen wat hij deed. Sommigen kwamen aardig in de richting, zoals Harry. Maar een andere, oudere, Frans/Nederlandse film is een schot in de roos.

De film is gebaseerd op het boek Het Gouden Ei van Tim Krabbé, en opent met een kijvend stelletje, Rex (Bervoets) en Saskia (Ter Steege), in een krap autootje. Ze zijn op reis en doden de tijd met stompzinnige letterwoordspelletjes. Het zonnetje schijnt aan de hemel, en de wereld ligt voor hen open. De eerste ongemakken dienen zich aan bij de kijker als ze een lange, donkere en nauwe tunnel ingaan. Er gebeurt niets bijzonders, behalve een futiel ruzietje tussen geliefden, zoals alleen geliefden over futiliteiten kunnen bakkelijen. Maar de duistere tunnel zal een voorbode blijken van wat later volgt. Bij een benzinestation gaat Saskia even wat te drinken halen, maar ze komt niet meer terug. De arme Rex valt ten prooi aan wanhoop wegens het verlies van zijn geliefde, maar ook aan obsessieve nieuwsgierigheid naar wat er met haar zou kunnen zijn gebeurd, terwijl een gereserveerde psychopaat kalm en beheerst aan de touwtjes trekt.

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal weinig bijzonders. Het thema van de plots verdwenen vrouw is al eerder vertoond, bijvoorbeeld in evengenoemde Hitchcock's film The Lady Vanishes en in Robert Fuests And Soon the Darkness. Het grote verschil met die films is hier echter, dat we niet lang hoeven te wachten op wat er eigenlijk is gebeurd, en wie het heeft gedaan. De ontvoerder wordt al snel ten tonele gevoerd, en een groot deel van de film wordt gewijd aan zijn doodgewone, burgerlijke leventje. Wat de film des te meer beklemming meegeeft is juist het besef van de verschrikking die schuilgaat achter deze vriendelijke, lieve gezinsvader.

Het zou doodzonde zijn om veel meer van deze unieke film in een recensie te onthullen. Regisseur Sluizer levert met zijn gestage, zorgvuldige regie een film af die met een been stevig in de Oudgriekse dramatraditie is verankerd, en met het andere net zo ferm in het veld van de psychologische horror staat. Het is een film die steeds duisterder en beklemmender wordt, en verplichte kost is voor iedereen die van horrorfilms houdt die langzaam maar heel zeker onder de huid kruipen om uiteindelijk in het beenmerg uit te komen. Voor de liefhebbers van bloed en ingewanden valt er weinig te beleven, maar van deze beheerste en unieke film zal menigeen door de heetste hittegolf heen dagen rillen.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (37):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb