House of the Dead II
(House of the Dead 2: Dead Aim)
Genre:Zombies
Regisseur:Michael Hurst
Scenario:Mark A. Altman
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:95 minuten
Cast:Ed Quinn, Emmanuelle Vaugier, Sticky Fingaz


Men kan van Mark Altman zeggen wat men wil, enthousiasme voor zombiefilms kan men hem niet ontzeggen. Op grond van het abominabele House of the Dead, de op een computerspel gebaseerde mislukking van de Duitse horrorpulpmaker Uwe Boll, had niemand een vervolg haalbaar geacht. Maar hij had een scenario, wist er zes miljoen voor bij elkaar te krijgen, recruteerde een anonieme Britse regisseur en enkele bekenden voor de hoofdrollen, nam de film op in twee weken en distribueerde hem voor televisie. Een vervolg op een notoir slechte film, men kan het nauwelijks slechter treffen. Aan de andere kant zou men kunnen betogen dat de film alles meeheeft: beroerder dan de voorganger kan het niet worden.

En op grond van de laatste redenering is House of the Dead 2 een weliswaar volslagen pretentieloos, maar alleszins vermakelijk filmpje geworden. Voor wie is geïnteresseerd in de synopsis: een malle hoogleraar (een cameo van cultheld Sid Haig) ontwikkelt een zombificerend serum, maar zijn synthetische virus veroorzaakt een zombieplaag op de campus. Er wordt een speciale eenheid ingevlogen om overlevenden te zoeken en, belangrijker, een bloedmonster van een zombie van de eerste generatie te halen om daarmee een vaccin te ontwikkelen.

Het is van stonde af duidelijk dat men niet de fouten wilde maken die Uwe Boll's film tot in het celluloid teisterde. Tijdens de expositie, gedurende pakweg het eerste halfuur, wordt rijkelijk gestrooid met spoofs en hommages, variërend van American Pie, via Day of the Dead, tot 28 Days Later, en wordt het tijdens sommige scènes zo'n dolle boel dat men het gevoel krijgt naar outtakes van Scary Movie 38 te kijken. Maar Altman weet wat hij wil: een pretentieloze, kan het zijn hippe maar vooral bloederige zombie-knalfuif maken en dat wordt naarmate de film vordert steeds duidelijker. Met name in het middendeel van de film, vaak de achilleshiel van dergelijke films, gaan alle stoppen eruit en spatten bloed en ingewanden van het scherm.

Daar zal niet iedereen van zijn gediend, maar deze film is dan ook niet voor een zo breed mogelijk publiek bestemd. Wie een spannend of beklemmend filmverhaal met sociaalkritische connotaties wil zien zij verwezen naar het oeuvre van George A. Romero. Maar voor wie een bloederig zombiefestijn wil, en daarbij bereid is het simpele verhaal, de beperkte productiewaarde en een aantal continuïteitsmissers in de découpage voor lief te nemen, biedt deze House of the Dead 2 voldoende vertier om de trieste voorganger, al is het maar anderhalf uur, te vergeten.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb