Population 436
Genre:Psychologisch, Thriller
Regisseur:Michelle Maxwell MacLaren
Scenario:Michael Kingston
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:Jeremy Sisto, Fred Durst, David Ames, Charlotte Sullivan, Reva Timbers


In de nationale bevolkingsregistratie zijn wat eigenaardigheden gevonden bij een klein dorpje. Steve Kady (Jeremy Sisto) wordt naar het dorpje (Rockwell Falls) gestuurd om uit te zoeken wat er aan de hand is. Na een zoektocht komt hij eindelijk aan bij het dorpje, maar bij het binnenrijden rijdt hij door een gat in de weg en krijgt daardoor meerdere lekke banden. De even later aangekomen sheriff neemt hem mee en verzekert hem dat er niets met zijn auto zal gebeuren omdat er absoluut geen criminaliteit is in Rockwell Falls. Eenmaal aangekomen in het dorpje zelf wordt Steve begroet door de burgemeester die hem toezegt dat alle medewerking verleend zal worden aan zijn registeronderzoek. Daarbij wordt wel toegevoegd dat hij de lokale bevolking en de tradities zal moeten respecteren. Aangezien er geen hotel in het dorpje aanwezg is verblijft hij bij een van de inwoners waar hij goed te eten krijgt.

Naarmate zijn speurwerk in de boeken en enquêtes bij de bevolking vorderen ontdekt hij dat het dorpje sedert meer dan honderd jaar het exacte inwonersaantal van 436 heeft. Ook blijken er redelijk wat mensen ziek te zijn, die vervolgens behandeld worden door Dr. Greaver (David Ames). De dokter heeft volgens zijn diploma's die aan de muur hangen echter nooit een opleiding buiten het eigen dorpje gevolgd. Hoe meer Kady te weten komt, des te meer blijkt dat eigenlijk niemand de stad ooit verlaat.

Population 436 is, afgezien van een paar tamme schrikmomenten, geen typische horror vol bloed, darmen en andere lichaamsdelen, maar speelt in op de angst ingesloten te zitten. Vastzitten op een plek waar je zelf niet voor gekozen hebt, die alles behalve aangenaam is en waar je niet weg kunt - een soort zelfgemaakte minihel op aarde. Het hele verhaal is niet bijster origineel en het lijkt erop dat de scriptschrijver films als The Village, Dead Birds en Final Destination een beetje te vaak gezien heeft. Niettemin wordt er met succes een beklemmende sfeer gecreëerd en netjes opgebouwd. Ook het acteerwerk, van voornamelijk Sisto, is goed te pruimen.

De filmarena, die bijna alleen het decor van het dorpje zelf is, geeft een sfeer van 100 jaar geleden. Het beeld van een geïsoleerd dorp dat er al tijden geen moderne wind meer doorheen heeft gehad wordt in ieder geval netjes neergezet. Bovenstaande argumenten lijken nogal voor de film te pleiten, maar toch missen er wat dingen. Door het opzettelijk tam filmen van alle gebeurtenissen slaagt de film er niet in om de gruwelijkheid waarmee het dorp zich bezighoudt effectief op de kijker over te brengen. Het wordt daardoor als hutspot zonder jus. Daarmee is het nog geen verschrikkelijke film en voor de liefhebber van spanning zonder bloedspetters is het nog steeds een leuke wegkijker, maar de liefhebber van intense horror kan beter naar iets anders op zoek gaan.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (18):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb