Bestel de DVD bij ...
Koop Serenity bij bol.com

Koop Serenity bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Serenity poster bij allposters.com
Serenity
Genre:Science fiction
Regisseur:Joss Whedon
Scenario:Joss Whedon
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:119 minuten
Cast:Nathan Fillion, Summer Glau, Alan Tudyk, Morena Baccarin, Adam Baldwin


Een aantal jaren geleden was er een man, genaamd Joss Whedon. Deze man had in de wereld van televisieshows een behoorlijke naam opgebouwd als de bedenker van Buffy the Vampire Slayer en Angel, en ook in de filmwereld was hij niet onbekend, gezien zijn screenplays voor Alien: Ressurrection en Toy Story. Zijn nieuwste project zou een Science Fiction serie worden, genaamd Firefly, over een groep working class heroes die een ruimteschip wisten te bemachtigen en zo hun rol speelden in de oorlog tussen hen die het sterrenstelsel wilden reguleren en regeren en hen die daar het slachtoffer van zouden worden. Dit alles met het bijkomende gevaar van een neutrale derde partij, een ras van rovende en moordende kannibalen. Firefly zou uitgezonden gaan worden op FoxTV en wist binnen de kortste tijd een behoorlijk grote groep fans te verzamelen. Helaas werd de show al na elf afleveringen gecancelled en het idee leek een stille dood te sterven.

De makers en Fox hadden echter niet gerekend op de menigte trouwe fans, die zich op het internet inmiddels omgedoopt hadden tot BrownCoats, naar een groep soldaten uit de serie, en het internet gebruikten voor een massalobby om de show onder te brengen bij een van de andere netwerken. Niemand van de grote netwerken wilde hier echter zijn vingers aan branden, hoewel een DVD-release van de serie ongevaarlijk genoeg werd geacht om door te voeren. De DVD bracht echter nog meer op dan verwacht, en de BrownCoats bleven groeien, zodat uiteindelijk Universal Pictures de tijd rijp achtte voor een bioscooprelease en Joss Whedon wederom met zijn geesteskind aan de slag kon.

In minder dan geen tijd werd de complete oude cast en crew weer tevoorschijn gehaald en met verdubbeld enthousiasme werd de wereld van Firefly opnieuw tot leven geroepen. Het resultaat: Serenity en eerlijk is eerlijk, dat resultaat mag er ook wel zijn!

De film begint met een korte inleiding voor wie de serie Firefly niet kent. Een slimme zet van de makers, aangezien de setting van de film redelijk complex is voor wie er niet in thuis is. Ook de hoofdkarakters worden in het kort nog even voorgesteld. Hierna gaat de film echter gelijk in volle vaart echt van start.
Kapitein "Mal" Reynolds (Nathan Fillion) en zijn crew hebben na de grote oorlog hun schip, de Serenity, weten te behouden en werken nu als huurlingen om aan hun dagelijks brood te komen.
Aan boord zijn naast stuurman Wash (Alan Tudyk) en zijn vrouw Zoe (Gina Torres), triggerhappy Jayne (Adam Baldwin) en techneut Kaylee (Jewel Staite) ook dokter Simon (Sean Maher) en zijn zus River (Summer Glau). Simon en River zijn aan boord gekomen terwijl ze achterna werden gezeten door agenten van de regering (Alliance genaamd) die heel graag willen dat River in gevangenschap genomen wordt. River is namelijk het resultaat van proefnemingen die de Alliance op jonge mensen heeft gedaan om een soort supersoldaat te creŽren. Tijdens die experimenten zijn er een aantal dingen fout gegaan en River heeft nu kennis in haar hoofd waarvan de regering absoluut niet wil dat ze die heeft.
De film neemt ons mee door de omzwervingen van de Serenity terwijl haar crew er achter probeert te komen waarom River zo speciaal is en hoe ze de Alliance kan schaden

Het verhaal zal, voor veel filmliefhebbers, niet echt als een verassend en intelligent gegeven klinken. Dit is heel goed mogelijk, aangezien de echte kracht van Serenity hier ook niet in te vinden is. De film wordt interessant gemaakt door twee dingen. Enerzijds de fantastische setting van de film en de manier waarop alles met relatief weinig CG-effecten in beeld wordt gebracht. Joss Whedon weet, bij zijn eerste regieklus voor een featurefilm, ontzettend goed hoe hij zijn acteurs het beste tot hun recht moet laten komen tegen de achtergrond van de verschillende werelden waar de Serenity belandt. De acteurs kunnen goed hun werk doen, maar terwijl zij dat doen krijgt de kijker ook een mooi beeld van de omgeving waar de hoofdrolspelers zich bevinden, zonder dat het afleidt van datgene waar het om gaat.
De effecten zijn, waarschijnlijk mede vanwege het toch krappe budget (Universal wilde wel risico nemen, maar duidelijk niet al te veel), spaarzaam gebruikt en alleen maar op momenten dat het niet anders kon (bijvoorbeeld de shots van de Serenity die de ruimte doorkruist). De ongeschreven wet dat filmmakers met een beperkt budget creatiever moeten zijn, en daardoor mooiere beelden kunnen maken gaat hier zonder meer op.

Naast de setting van de film is er nog een heel belangrijk punt waar de film absoluut van profiteert, namenlijk de karakters en hun ontwikkeling. Joss Whedon die, zoals eerder gezegd al verantwoordelijk was voor Buffy en Angel, laat opnieuw zien dat hij een goede gevarieerde groep personages kan neerzetten die naast hun verschillende specialiteiten ook heel duidelijk verschillende persoonlijkheden hebben. Voor de benodigde dramatiek in de film kan hij dus oneindig putten uit de conflicten die er tussen die persoonlijkheden zijn, ook al is er tegelijkertijd een hechte "familieband" tussen de crewleden.
Het mooiste voorbeel hiervan is Mal, de kapitein. Hij is ontzettend loyaal ten opzichte van zijn crew, maar als er genoeg op het spel staat zal hij niet aarzelen ze in de vuurlinie te gooien. Hij is een sterke persoonlijkheid, maar zeker niet onfeilbaar en als hij twijfelt (of er wordt aan hem getwijfeld), dan is hij de kapitein en de kapitein bepaalt. De andere karakters zijn, zij het niet in zulke sterke mate, net zo tegenstrijdig en dat maakt een fantastische groep waar de kijker de hele film door geboeid blijft en eigenlijk na afloop nog veel meer avonturen mee wil beleven.

Het is interessant om te zien dat bij een project als Firefly de publieke opinie zo'n grote rol kan spelen. Een fanclub die zo groot is en zo nadrukkelijk om meer vraagt is duidelijk niet te negeren en kan dus toch een behoorlijke druk uitoefenen op grote maatschappijen om hun zin te krijgen. Het siert Whedon en de zijnen dan ook dat ze alle moeite doen om de fans hiervoor te bedanken, door te verschijnen op fanclubdagen, handtekeningsessies en op verschillende lokaties voor vraag- en antwoordsessies. Ook op de diverse internetsites zijn de dankbetuigingen van de makers niet van de lucht, waarmee duidelijk het "ere wie ere toekomt" gevoel komt bovendrijven.

Serenity is een film die gemaakt is door liefhebbers, voor liefhebbers. Met als bijkomend voordeel dat ook oningewijden heel goed naar de film kunnen kijken en zich mee kunnen laten slepen in de wereld van Firefly. Het verhaal is, zoals gezegd, niet het beste ooit gemaakt, maar met een film waar zoveel energie, creativiteit en enthousiasme afstraalt...who cares!


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb