Headspace
Genre:Monsters, Psychologisch
Regisseur:Andrew van den Houten
Scenario:Steve Klausner, Troy McCombs, William M. Miller
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:91 minuten
Cast:Christopher Denham, Udo Kier, Larry Fessenden, Erick Kastel


Alex (Christopher Denham) is een twintiger met een nogal naar verleden dat gedeeltelijk aan het begin van de film verteld wordt. Hij is een intelligente jongen en heeft verder een redelijk normaal leven totdat hij de voor geld spelende schaakspeler Harry (Erick Kastel) ontmoet. Harry zit altijd in het lokale park tegen een paar geduchte spelers te schaken voor geld. Hij verliest nooit en heeft er een leuke verdienste aan. Alex ziet het wel als een uitdaging om het tegen deze machtige schaker op te nemen, maar verliest. Ongeveer vanaf dat moment beginnen de nachtmerries en de hoofdpijnen die hij al vroeger had erger te worden. Niet alleen krijgt hij meer hoofdpijnen, ook merkt hij dat hij steeds slimmer en slimmer wordt en op een gegeven moment hele schaakboeken in een paar seconden door kan werken. Hij krijgt therapie voor zijn nachtmerries, maar ook de doktoren weten geen raad met zijn toegenomen intelligentie. Als mensen om hem heen vermoord worden en hij blackouts krijgt begint hij te vermoeden dat hij zelf de dader zou kunnen zijn. Om uit te vinden wat er aan de hand is gaat hij op zoek naar zijn verleden en in zijn eigen geest om te achterhalen wat er allemaal met hem, zijn verleden en zijn omgeving aan de hand is.

Headspace is verre van bloederig of voer voor de horrorfan die bang op de bank achter zijn/haar kussentje wil duiken, maar het is een goed verteld en origineel verhaal over wat Alex allemaal meemaakt als zijn hersenen veranderen. Er wordt, voor een horrorfilm, ontzettend veel in gepraat en het verhaal ontvouwt zich (soms tergend) langzaam. Het verleden van Alex speelt hierbij een belangrijke rol en door kleine onthullingen via nachtmerries of gesprekken vallen kleine stukjes van de puzzel in elkaar, maar toch ook weer niet omdat er tegen het einde dermate rare dingen dingen in beeld worden gebracht dat het netjes opgebouwde verhaal als het ware afgeraffeld wordt. Dat is erg jammer voor het zorgvuldig opgebouwde verhaal, met een originaliteit die in vele andere films ver te zoeken is.

De schaarse speciale effecten zijn, aan het einde van de film, erg slecht in beeld gebracht en laten duidelijk zien dat er weinig budget achter de film zit. Waarom er dan voor gekozen is om het juist prominent in beeld te laten brengen is voor mij echter een vraag, want wat duistere, minder tastbare verschijningen hadden in de lijn van de film veel beter gepast en dan had het er meteen een stuk professioneler uit gezien. De gorefan moet hier heel ver van weg blijven, maar voor de horrorfan die houdt van een zwaar psychologisch aspect aan een film is dit best een aardige film.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Squishy
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb