Bestel de DVD bij ...

Koop Desecration bij Amazon.co.uk
Desecration
Genre:Arthouse, Bovennatuurlijk, Indie
Regisseur:Dante Tomaselli
Jaar:1999
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:Danny Lopes , Christie Sanford , Irma St. Paule , Vincent Lamberti


Eerste bioscoopfilm van het Amerikaanse supertalent Dante Tomaselli. Een non gaat ter communie maar krijgt daarna haar kaars niet aangestoken. Ontzet loopt ze naar buiten, de kloostertuin in. Daar komt ze om het leven vanwege een op afstand bedienbaar speelgoedvliegtuigje dat zich in haar hoofd boort, waarna het klooster en de jongen die het vliegtuigje bestuurde worden geplaagd door allerlei angstaanjagende verschijnselen en gewelddadige bedreigingen.

Tomaselli houdt van beeldspraak, en is met zijn prachtige filmvormgeving sterk beÔnvloed door de Italiaanse regisseur Dario Argento. Met bijzondere belichting en allerlei visuele effecten creŽert hij een surrealistische omgeving waarin de symboliek de kijker om de oren vliegt. Met zijn latere film Horror weet hij op die manier een enorm hoog niveau te bereiken, maar in Desecration is het niet iedere keer raak. Soms wel, zoals wanneer een non wordt geslacht door een textielschaar of wanneer de gestorven non als een zombie rondspookt in het klooster. Maar in een enkel geval is het volledig mis, zoals bij de scŤne waarbij het vliegtuigje de non om het leven brengt. In latere interviews zou Tomaselli overigens ruiterlijk toegeven dat hij bij de regie van die specifieke scŤne ongeveer alles verkeerd had gedaan wat hij maar verkeerd kon doen. Maar aangezien het een sleutelscŤne is in deze interpretatieve film moet hem dat, bij de beoordeling ervan, toch tamelijk zwaar worden aangerekend.

Desecration is een interessante film voor wie serieus is geÔnteresseerd in de ontwikkelingen in moderne cinema. En wie zich openstelt voor en bereid is zich te laten meetrekken in het surrealisme van Tomaselli is deze film, afgezien van wat schoonheidsfoutjes en een enkele storende misser, zelfs behoorlijk enerverend. Maar wie even lekker een filmpje wil snoepen kan beter iets anders uitzoeken.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb