Bestel de DVD bij ...
Koop The Prophecy 5: Forsaken bij bol.com

Koop The Prophecy 5: Forsaken bij Amazon.co.uk
The Prophecy 5: Forsaken
Genre:Fantasy, Religieus
Regisseur:Joel Soisson
Scenario:John Sullivan
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:75 minuten
Cast:Kari Wuhrer, John Light, Jason London, Jason Scott Lee


Na drie Christopher Walken Prophecies en het bijzonder aardige Uprising als nieuwe opzet begint het er nu toch op te lijken dat de koek op is. Met Forsaken is Joel Soisson toe aan zijn vijfde Prophecy-film (de eerste trilogie als producer, deel vier en vijf als regisseur) en hij tracht op een zo aangenaam mogelijke wijze het verhaal over de oorlog in de hemel af te ronden. Waar we echter na Uprising konden hopen op een mooi einde voor de serie, moeten we concluderen dat Forsaken die goede lijn toch niet helemaal voortzet en ons allen toch met een niet geheel bevredigd gevoel achterlaat.

Voor diegenen die Prophecy 4: Uprising gemist hebben begint Forsaken met een korte samenvatting tijdens de openingscredits. Allison (Kari Wuhrer) is de hoedster van de Lexicon, een boek dat de gehele historie van de mensheid bevat en zichzelf constant bijwerkt. Zij komt er achter dat de oneindige kennis in het boek als een machtig wapen gebruikt kan worden als het ooit in de verkeerde handen valt. De slechterik die in deze editie moet zorgen dat we wereld in verkeerde handen valt is Stark, een hooggeplaatste engel die met behulp van een leger onderlingen op zoek is naar de Lexicon. Ook heeft hij zijn hulpje Dylan (Jason Scott Lee) de taak gegeven om zich specifiek met Allison bezig te houden en haar te martelen, om op die manier achter de verblijfplaats van het boek te komen.

Het is apart om te zien dat een engel die zo machtig is als Stark de hulp van een mens nodig heeft om een enkele vrouw uit te horen. Later in de film wordt echter uitgelegd dat hij alleen maar het protocol volgt. Hij mag Allison niet op directe wijze aanpakken om te krijgen wat hij wil. Zoals Satan (John Light) het uitlegt: "De politiek van engelen verschilt niet zo van die van mensen, weet je".
Deze vage connectie tussen hemelse en menselijke politiek is eigenlijk de grootste achterliggende gedachte van Forsaken. Terwijl we helemaal niets zien van de nog steeds lopende oorlog in de hemel, wil de film ons aan het denken zetten over de manier waar ongecontroleerde menselijke politiek toe zou kunnen lijden. De film, die in RoemeniŽ gemaakt is, toont ons ook constant de apocalyptisch aandoende gevolgen van de oude Sovjet- en nog oudere Nazi-regimes in het land. De optocht naar de kerk tijdens een begrafenis bestaat uit echte inwoners van de stad die, volgens Joel Soisson in de commentaartrack, ontzettend geleden hebben onder de diverse regeringen en heel veel vrienden en familie kwijt zjin geraakt.

Een ontzettend nobel verhaal, maar of de gemiddelde filmkijker hier op zit te wachten? Ik betwijfel het. Helaas is het idealisme in de film ook ten koste gegaan van de rest van de film. Waar Uprising nog een best aardig verhaal had en een leuke frisse cast met dialogen die ergens over gingen, is Forsaken niet meer dan een soort naschrift. De film, die maar 75 minuten duurt, neemt geen moment de moeite om iets uit te diepen of iets uitgebreid te laten zien. Het enige dat er gebeurt is de achtervolging van Stark op Allison en Satan die haar op een zeer eigenaardige wijze tracht te helpen en te adviseren (en uiteindelijk zelfs eindigt als een Good Guy).

Forsaken, direct op DVD uitgebracht in 2005 en vrijwel tegelijk opgenomen met zijn voorganger, maakt gebruik van een groot deel van dezelfde cast en crew. Uiteraard speelt Kari Wuhrer wederom de hoofdrol, maar ook John Light en Jason London zijn weer van de partij en doen hun werk naar behoren. Joel Soisson tekent, zoals eerder gezegd, weer voor de regie en Joseph Loduca is verantwoordelijk voor de muziek. De meest interessante nieuwkomer is zonder twijfel Candyman-vertolker Tony Todd in de rol van Stark, de slechte engel. Hij geeft zijn karakter een ontzettend duistere aanwezigheid mee, gekoppeld aan een rustige diepe stem, waardoor hij op een goede enge manier van het scherm af spat.

Door de Prophecy-films heen worden engelen neergezet als slechte, verraderlijke en egoÔstische wezens, altijd handelend volgens hun eigen persoonlijke agenda. Geheel niet zoals de traditionele gedachte, waarin engelen lief en aardig zijn en alleen maar mensen willen helpen. God wordt eigenlijk niet eens gebruikt, terwijl een oorlog in Zijn woonplaats toch wel iets is waar Hij zich mee zou mogen bemoeien, en de mensheid is niet meer dan een onbetrouwbaar en breekbaar ras. Om dat alles nog eens af te maken is Satan op het eind het meest betrouwbare, conservatieve en tolerante karakter van de serie. Als dat de enige hoop van de mensheid op overleving is, dan kunnen we ons voorstellen dat we ons in kwalijke tijden bevinden!

Forsaken is, als je hem gelijk na Uprising in een ruk doorkijkt, best wel om door te komen en het geheel past ook nog wel aardig in elkaar, maar als standalone-film laat hij nog behoorlijk wat te wensen over. Een extra half uur aan tijd had de film ook zeker zwaar ten goede gekomen, er blijven nu helaas nog te veel gaten in het verhaal om een toch vernieuwende serie op een fatsoenlijke wijze af te sluiten.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (2):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:The Prophecy 2 (1998)
The Prophecy 3: The Ascent (2000)
The Prophecy 4: Uprising (2005)
The Prophecy (1995)

recensies
over horrorweb