Bestel de DVD bij ...
Koop The Prophecy 4: Uprising bij bol.com

Koop The Prophecy 4: Uprising bij Amazon.co.uk
The Prophecy 4: Uprising
Genre:Fantasy, Religieus
Regisseur:Joel Soisson
Scenario:John Sullivan
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:Kari Wuhrer, John Light, Jason London, Sean Pertwee


De laatste paar jaar zijn goed geweest voor het direct-to-video genrewereldje. Met series als Dracula 2000 en Mimic, alsmede de laatste Hellraiser sequels zijn de schappen in de videotheken goed gevuld geraakt met makkelijk wegkijkbare horrorfilms. Een van de grote namen achter veel van deze series is Joel Soisson die afwisselend als producer, schrijver of regisseur fungeert. Ook de Prophecy-serie heeft een prominente plaats op zijn CV, waarbij hij na een producersrol bij de eerste drie films nu zelf op de regisseursstoel mocht plaatsnemen voor het vierde en vijfde deel. En waarempel, Soisson de alleskunner weet ook hier een produkt af te leveren dat weliswaar geen meesterwerk is, maar wel valt in het rijtje films dat zonder nadenken heerlijk weg te kijken valt.

Dit vierde deel in de serie is even wennen voor wie de eerste drie delen heeft gezien. Weg is het vertrouwde gezicht van Christopher Walken en de rol van anchorhead wordt vanaf dit deel overgenomen door Kari Wuhrer, een actrice die in B-films haar sporen ruimschoots heeft verdiend en tegenwoordig op de loonlijst staat van Dimension Films, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de meeste voornoemde franchises. Wuhrer speelt de Allison, een Amerikaanse vrouw in Boekarest met nogal wat mentale problemen. Zij komt per ongeluk in het bezit van de Lexicon, een oud mysterisch boek dat zichzelf schrijft en het lot van de mensheid in handen heeft. Aangezien dit een boek is dat een hoop geheimen bevat zijn er een hoop engelen, goede en slechte, op zoek naar de arme Allison die vooralsnog geen idee heeft wat er allemaal gebeurt. In de tussentijd zijn er nog een door Sean Pertwee gespeelde politie-officier (een rare vogel; hij berooft drugsdealers, maar geeft wel geld aan de kerk) en een mysterieuze Interpol-agent (John Light) die om hun eigen reden ook op zoek zijn naar Allison, de Lexicon en de engelen daartussen.

Wat in dit vierde deel niet is veranderd is dat de engelen, goed of kwaad, nog steeds geen aardige wezens willen worden. De lange zwarte jassen, de kille blik in hun ogen en hun bedoelingen die er alleen maar op gericht zijn om de mensheid te gebruiken voor hun eigen privé-oorlog maken ze tot echte rotzakken. Christopher Walken was daar wellicht het beste voorbeeld van, maar ook in deze film wil het gevoel maar niet verdwijnen dat engelen wellicht niet zo goed zijn als altijd wordt beweerd.

Hoewel de film heel duidelijk te lijden heeft gehad onder de afwezigheid van een grote ster in de cast leveren diegenen die nu de kar trekken behoorlijk aardig werk af. Kari Wuhrer speelt met verve haar rol van Allison die gaandeweg het verhaal steeds meer in de war raakt, maar uiteindelijk toch weer de grip op zichzelf terugvindt en doet wat nodig is. John Light is erg sterk als de Interpol-agent die verschrikkelijk star, maar tegelijkertijd best komisch kan zijn, zeker in zijn samenspel met Sean Pertwee.
Het camerawerk in Uprising is verbazingwekkend aardig. De Roemeense setting laat veel ruimte voor mooie plaatjes en Soisson weet prima de grauwe toon te treffen die lijkt te horen bij het oude Oostblok waar de luxueuze westerse beschaving nog niet helemaal is doorgedrongen.

Het zal waarschijnlijk altijd wel een vraag blijven hoe men het technisch en logistiek gezien allemaal heeft opgelost, maar feit blijft wel dat zowel de twee Prophecy vervolgen van Soisson als de twee Hellraiser-vervolgen van Rick Bota en de Dracula 2000-vervolgen van Patrick Lussier vrijwel tegelijkertijd zijn opgenomen. Leuk hierbij is ook dat alle films zo'n beetje op dezelfde lokaties zijn geschoten en vrijwel alle hoofdrolspelers zijn hetzij terug te vinden in Dracula, hetzij in de laatste twee Hellraiser films. In de wereld van DTV, waar meters maken vaak boven kwaliteit wordt gesteld, is dit een ingenieuze zet om de twee te trachten te combineren. Soisson, zo lijkt het, heeft in zijn carriere goed geleerd waar Abraham de mosterd haalt en weet zo te goochelen met zijn resources dat alle projecten tot een goede afloop zijn gekomen.

Als een opzetje voor Prophecy: Forsaken (deel 5 in de franchise, wat zo goed als tegelijkertijd is geschoten met deel 4) is Uprising helemaal geen slechte film, hoewel als het als stand-alone film wordt bezien er nog wel een aantal gaten in zitten. Desalniettemin is het, eigenlijk net als de andere franchises in dit genre, een goed vermakelijke film waar je je geen buil aan kunt vallen. Kijk Uprising en Forsaken achter elkaar en je hebt een goedgevuld middagprogramma dat weliswaar geen exceptioneel hoog niveau heeft, maar je wel met een redelijk voldaan gevoel achterlaat.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:The Prophecy 2 (1998)
The Prophecy 3: The Ascent (2000)
The Prophecy 5: Forsaken (2005)
The Prophecy (1995)

recensies
over horrorweb