Bestel de DVD bij ...
Koop The Prophecy 3: The Ascent bij bol.com

Koop The Prophecy 3: The Ascent bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de The Prophecy 3: The Ascent poster bij allposters.com
The Prophecy 3: The Ascent
Genre:Fantasy, Religieus
Regisseur:Patrick Lussier
Scenario:Carl V. Dupre
Jaar:2000
Taal:Engels
Speeltijd:84 minuten
Cast:Christopher Walken, Vincent Spano, Dave Buzzotta, Kayren Butler, Steve Hytner


Het blijft een risico. Je hebt een film die een bescheiden succes is geworden en vervolgens moeten er vervolgen op komen. De meeste series die uitgroeien tot een franchise eindigen op een abominabel niveau waardoor de goede dingen van het origineel eigenlijk voor niets zijn geweest. Ook bij de Prophecy films heeft men gekozen voor dat risico en met het uitkomen van het niet al te beste deel twee mochten we al vrezen voor eventuele extra vervolgen. Gelukkig mogen we concluderen dat dit derde deel, The Ascent, niet de dalende lijn heeft voortgezet, maar alweer een behoorlijk stuk beter is dan zijn voorganger.

Het verhaal gaat door waar deel twee ophield. De zoon van Valerie Morales uit deel twee, Danyael (Dave Buzzotta), is een straatpriester die mensen probeert te overtuigen dat God niet bestaat of, op zijn minst, niet de grote redder is die men verwacht. Tijdens een van zijn preken wordt hij neergeschoten en sterft. Zijn dood duurt echter niet lang, aangezien hij een nephilim is, half mens en half engel. De enige manier om hem te doden is zijn hart uit zijn lijf halen. Een verbitterde engel, Zothael (Vincent Spano), zit vanaf dat moment achter hem aan om precies dat te doen, aangezien Danyael de enige is die de komst van Pyriel (de Engel van Genocide, degene die de mensheid kan vernietigen) kan verhinderen. Zothael wil juist wel dat Pyriel zal komen zodat de mensheid verdwijnt en de engelen wederom Gods favoriete kinderen zijn.
Tegelijkertijd komen we de voormalige aartsengel Gabriel (Christopher Walken) weer tegen die, aan het eind van deel twee, gedegradeerd was tot mens en die Danyael op zijn eigen manier van dienst kan zijn. Met de hulp van Gabriel blijft Danyael uit de handen van Zothael en verhindert hij de komst van Pyriel.

De regie van dit derde deel is in handen van Patrick Lussier, een tijd lang de vaste editor van Wes Craven. Prophecy 3 zou zijn regiedebuut zijn voordat hij zich later zou gaan storten op het door Wes Craven geproduceerde Dracula 2000 en de daaropvolgende vervolgen Ascension en Legacy. Joel Soisson keert hier weer terug als producer en zou na dit deel de regie overnemen.
Lussier, zoals we in zijn latere werk kunnen terugzien, is een regisseur die meer geÔnteresseerd is in stijl dan in inhoud. Dit deel van de Prophecy-cyclus is dan ook de meest interessante van de serie op technisch vlak. De snelle manier van editing, het spelen met de focus van de camera, de belichting maakt de film een genot om naar te kijken. Ook wordt er veel gespeeld met de verbeelding van mensen, voornamenlijk door Zothael. Hij likt over een lijk om zo zijn laatste gedachte terug te halen, hij houdt mensen een zakdoek voor en laat ze denken dat het geld is...in plaats van mensen te dwingen hem iets te vertellen luist hij ze er op een andere manier in.

Helaas gaan regelmatig deze visuele hoogstandjes ten koste van het verhaal en de dialogen. Het hele concept van de oorlog in de hemel, en de engelen die constant elkaar uit willen spelen op de meest inventieve manieren, is in Prophecy 3 eigenlijk helemaal losgelaten. Ook de climax van de film wordt niet uitgevochten op idealen en ideeŽn, maar met een bliksemschichtgevecht dat eigenlijk niet helemaal past in de lijn van de serie. Nadat Danyael Pyriel heeft verslagen verdwijnt Gabriel in een 'flash of light', de gedode heldin leeft weer en dat is dat. Een behoorlijke anticlimax.

Met zoveel relatief onbekende acteurs is het acteerwerk aardig genoeg om niet storend te zijn. Christoher Walken is als Gabriel de enige vaste waarde in de serie tot zover, maar is in deze film minder aanwezig dan in zijn twee voorgangers. Waar hij voorheen nog de grote bad guy was, is hij nu verworden tot een halve raadgever met een zwerversbestaan. Zijn sarcasme, dat in de vorige twee films nog duidelijk aanwezig was, is nu vrijwel verdwenen. Wat echter wel veel goedmaakt is de rit in de auto met open dak waarin Gabriel vol overtuiging trompet aan het spelen is.
Vincent Spano solliciteert hard naar de functie ster van de film. Hij is alom aanwezig en weet een Zothael neer te zetten die niet alleen maar duister is, maar ook een behoorlijk charismatische persoonlijkheid heeft. Hij is ook degene die in dit script de meeste grappige one-liners mee heeft gekregen. Een bedreiging van een bediende in een pizzatent heeft zelden zo leuk geklonken als: "You answer my question or I'll personally see you spend the next millennium chained to a damp wall wondering what it is that has been crawling up your bowels for the last 750 years."

Prophecy 3: The Ascent is, zoals eerder gezegd, een stap vooruit na het mindere deel 2. Er blijft echter nog genoeg aan te merken op deze film, maar dat wordt ruimschoots goed gemaakt door de stijl van de film. Voor wie interesse heeft in Patrick Lussiers eerste vingeroefening met de mogelijkheden van een regisseursfunctie zal zich zeker vermaken met deze film. Diegenen die meer zitten te wachten op een verhaaltechnisch goede afsluiter van de originele trilogie zullen wellicht wat bedrogen uitkomen. Ieder zijn keuze.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:The Prophecy 2 (1998)
The Prophecy 4: Uprising (2005)
The Prophecy 5: Forsaken (2005)
The Prophecy (1995)

recensies
over horrorweb