Bestel de DVD bij ...
Koop The Prophecy 2 bij bol.com

Koop The Prophecy 2 bij Amazon.co.uk
The Prophecy 2
Genre:Fantasy, Religieus
Regisseur:Greg Spence
Scenario:Matt Greenberg
Jaar:1998
Taal:Engels
Speeltijd:87 minuten
Cast:Christopher Walken, Russel Wong, Jennifer Beals, Brittany Murphy, Eric Roberts


Christopher Walken is terug als de aartsengel Gabriel! Na het succes van de eerste Prophecy film uit 1995, een film over de oorlog in de hemel tussen verschillende groepen engelen, was het een kwestie van tijd voordat de opvolger zich aan zou dienen. In 1998 zou het zover komen met de eerste van twee vervolgen.

Verpleegster Valerie Rosales weet niet wat haar overkomt als er plotseling een man uit de lucht komt vallen bovenop haar auto. Ze neemt de man mee naar het ziekenhuis waar ze werkt, alwaar hij wordt verzorgd. Binnen de kortste keren versiert de man, Danyael genaamd, haar, om vervolgens met haar naar bed te gaan. De volgende ochtend merkt Valerie tot haar ontsteltenis dat ze een paar maanden zwanger is.
Ongeveer rond dezelfde tijd keert ook de aartsengel Gabriel weer terug op aarde en begint zijn zoektocht naar Valerie. Het ongeboren kind is namenlijk niets anders dan een nephilim, half engel en half mens, en degene die, volgens ex-politieman Thomas Dagget (uit het eerste deel, nu monnik/profeet) voorbestemd is om de strijdende partijen in de hemelse oorlog weer bij elkaar te brengen.

Waar de film zeker wel zijn score op behaalt is het feit dat alles nog steeds meer om ideeŽn draait dan om special effects, zoals misschien verwacht zou worden in een soortgelijke film. Alles draait om de hemelse oorlog en de profetie die daar een eind aan zou moeten brengen, maar er wordt nergens iets van getoond. Wat aan het gedachtengoed van deel twee wel heel duidelijk mist is een uitleg. De makers van de film gaan er van uit dat iedereen ook de eerste Prophecy-film heeft gezien en dus geen extra achtergrondzaken meer hoeft te weten. We zien een hoop rondrennende engelen, mensen die na hun dood weer tot leven worden gebracht en een Valerie die voor haar leven rent, maar voordat we doorhebben waar het allemaal om gaat zijn we al even met de film bezig. Voor iemand die bij deel twee pas aan de serie begint wordt het vrij lastig om het totaalbeeld te bevatten.

Het grote pluspunt van de tweede Prophecy film is het optreden van Christopher Walken. Net als in de eerste film is hij absoluut hilarisch als de aartsengel Gabriel die doet wat hij kan om de oorlog door te laten gaan en de engelen wederom Gods lievelingetjes te maken. Met zijn geweldige sarcastische doen en laten, zijn vermogen om dode mensen weer tot leven te wekken en ze tot slaaf te maken en zijn meesterlijke one-liners is hij de absolute ster van de film en al bijna reden genoeg om te blijven kijken. Helaas zijn echter een hoop andere acteurs niet helemaal op hun plaats, zoals Eric Roberts als een soort Texaanse cowboy-engel en Russel Wong als de zichzelf veel te serieus nemende Danyael. De bijrollen, voor zover ze er toe doen, zijn nuttig, hoewel niet speciaal, ingevuld met namen als Brittany Murphy, Tom Towels (Henry: Portrait of a Serial Killer), Bruce Abbott (Re-Animator) en zanger Glenn Danzig.

Waar het acteerwerk gemiddeld genomen wel het vereiste niveau haalt is het voornamenlijk het verhaal dat deze tweede Prophecy-film zo'n zware zit maakt. Toegegeven, het begint allemaal vrij snel en interessant (wederom, mits de kijker ook deel een gezien heeft), maar halverwege de film lijkt ineens het hele tempo kwijt te zijn. Er wordt heen en weer gesprongen in het verhaal alsof er op de verkeerde momenten geknipt is en hierdoor raakt de filmtrein compleet van het spoor af. Ook de manier waarop er omgegaan wordt met de nephilim raakt kant nog wal. De goede engelen hebben in het verleden een hoop problemen met ze gehad, maar willen nu er toch weer een op de wereld hebben. De slechte engelen (in dit geval Gabriel) zou de hulp van een nephilim goed kunnen gebruiken, maar gebruikt het ondode tienergothmeisje Izzy als zijn steun en toeverlaat. De inzet van het hele spel is hoog, namenlijk de winst in de hemelse oorlog, maar het verhaal lijkt hier vrij makkelijk overheen te glijden en maakt de achtervolging van Gabriel op Rosales meer een doel op zich dan een middel om de oorlog te winnen. De film raakt hierdoor een groot deel van de spanning kwijt.

Regisseur Greg Spence heeft ongetwijfeld goede bedoelingen gehad bij het maken van de film, maar heeft naar het lijkt teveel gerekend op de draagkracht van Christopher Walken en daarbij de rest van zijn project een beetje laten liggen. Hoewel Walken inderdaad de grote ster van de film is en zijn werk absoluut goed doet, is er voor een complete film meer nodig dan een goede anchorman. Spence zou er wijs aan doen om bij eventuele volgende regie- of schrijversprojecten (beide heeft hij na Prophecy 2 niet meer gedaan) het totaalplaatje beter in de gaten te houden.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (3):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:The Prophecy 3: The Ascent (2000)
The Prophecy 4: Uprising (2005)
The Prophecy 5: Forsaken (2005)
The Prophecy (1995)

recensies
over horrorweb