Bestel de DVD bij ...
Koop The Prophecy bij bol.com

Koop The Prophecy bij Amazon.co.uk
The Prophecy
Genre:Fantasy, Religieus
Regisseur:Gregory Widen
Scenario:Gregory Widen
Jaar:1995
Taal:Engels
Speeltijd:98 minuten
Cast:Christopher Walken, Elias Koteas, Virginia Madsen, Eric Stoltz, Viggo Mortensen


Zo af en toe komt er eens een film voorbij die je kijkt, en waar je eigenlijk in eerste instantie niet zoveel mee aan kan. Pas als je jaren later diezelfde film nog eens kijkt ga je pas waarderen wat je de eerste keer hebt gezien. Zulke films zijn meestal niet de grote blockbusters, die gelijk goed vallen of gelijk fout vallen, maar vaker nog de films die op het tweede plan staan. Films met een relatief onbekende cast en een verhaal dat wat verder gaat dan de gemiddelde relatiekomedie of held-redt-de-wereld-aktie.
The Prophecy, uit 1995, is zo'n film. Gregory Widen, bij het grote publiek waarschijnlijk bekender als de schrijver van Highlander, levert met deze film een erg goed verhaal af en tevens een originele film in een onderwerp dat door de jaren heen al behoorlijk uitgekauwd was. Widen slaagt er in om een subtiele en nieuwe invalshoek te vinden op het idee van engelen die een hemelse oorlog voeren en daar op aarde hun wapens voor zoeken.

Zoals gezegd, het verhaal van Prophecy heeft een goede invalshoek. Thomas Dagget (Elias Koteas) staat op het punt om ingewijd te worden als priester. Precies op het moment van zijn inzegening krijgt hij echter een visioen, van engelen die in de hemel worden afgeslacht. Na dit visioen is hij zo in de war dat hij zijn roeping als priester laat lopen en een carriere aangaat als rechercheur op de afdeling moordzaken.
Nadat hij een mysterieuze man, Simon genaamd, tegenkomt die hem vraagt of hij gelooft dat hij onderdeel is van God's Plan, komt hij terecht in een vreemde moordzaak. Bij het hermafroditisch lichaam vindt men een kleine bijbel, maar wel een met een Openbaring die normaal gesproken niet in een bijbel staat.
Thomas slaat aan het vertalen en komt er achter dat de oude tekst, die geschreven is in het Latijn en Hemels Schrift, een geschiedenis beschrijft van een 1000 jaar oude oorlog in de hemel. De oorlog, die gaat tussen een groep engelen die vindt dat zij de favorieten van God moeten zijn (en de mensheid dus moet verdwijnen) en een groep die vindt dat de mensheid gered moet worden, staat op het punt een eind te bereiken door een Profetie. De Profetie geeft aan dat er een duistere ziel is, die in staat is om andere zielen op te slokken en zo iedereen te verdoemen tot de duisternis. De mysterieuze Simon blijkt een engel aan de goede kant die de ziel mee terug wil nemen naar de hemel, voordat de slechte engel Gabriel (Christopher Walken) de ziel vindt en die voor zijn eigen duistere doeleinden kan gebruiken.

De cast van de eerste Prophecy-film is uitmuntend samengesteld. Christopher Walken speelt een briljante Gabriel, de in- en inslechte engel die met fantastische one-liners en een charismatische uitstraling toch over lijken gaat om bij zijn doel te komen. Elias Koteas is sterk bezig als de aan zichzelf twijfelende Thomas Dagget die toch uiteindelijk zijn goede pad weer terugvindt en Eric Stoltz, bijna de ultieme bijrol-acteur, kan schitteren als de goede engel Simon die een verloren strijd tegen Gabriel uitvecht, maar wel tot op het laatst zijn sarcasme houdt. Mooie rollen zijn er ook voor Virginia Madsen als de vrouwelijke hoofdrol en niet te vergeten Viggo Mortensen als Lucifer, de upperclass gentleman uitvoering van de duivel in eigen persoon.

De cameravoering is redelijk eenvoudig gehouden en concentreert zich meer op het verhaal dan om de overdreven visuele hoogstandjes. De special effects die gebruikt worden zijnschaars en zorgen op geen enkele wijze dat het momentum van het verhaal verbroken wordt. Niet gebruikelijk in een film met zo'n groots verhaal over een hemelse oorlog, maar de ingetogen wijze van filmen maakt wel dat het verhaal en de acteurs veel beter uit de verf komen. Ook de manier waarop de engelen worden afgeschilderd als bijna echte mensen, maar dan met wat meer krachten maakt indruk. Niet de lieve engelen die met hun vleugeltjes fladderen en alles mooi maken, maar keiharde werkers die door God worden gestuurd om mensen te straffen en er niet bang voor zijn om af en toe hun handen vuil te maken, zowel letterlijk als figuurlijk. Je kunt je voorstellen dat het vooruitzicht van een engel ontmoeten plotseling een stuk minder aantrekkelijk wordt, of dat voor sommige kijkers wellicht zelfs hun ideeŽn over engelen stevig aan het wankelen worden gebracht.

The Prophecy is een absoluut goeie film en waarschijnlijk enigszins onderschat door de filmcritici. Een film die de kijkers zo geboeid kan houden en op zo'n intelligente wijze een verhaal kan vertellen verdient meer dan de beoordeling 'matig' die er op veel plaatsen aan toegekend wordt. Het enige nadeel dat er wellicht nog even vermeld mag worden is dat de film ietsjes te lang duurt. Een Lucifer die het beeld uitloopt na Gabriel gestraft te hebben is toch een veel beter einde dan een "lieve zonsondergang"-einde. Kwestie van smaak wellicht, maar het had beter in lijn gepast met de rest van de film. In ieder geval een absolute aanrader voor iedereen die in is voor een lekkere combinatie van bijbelse verhalen, horror en gitzwarte humor!


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:The Prophecy 2 (1998)
The Prophecy 3: The Ascent (2000)
The Prophecy 4: Uprising (2005)
The Prophecy 5: Forsaken (2005)

recensies
over horrorweb