Bloodrayne
Genre:Aktie, Vampieren
Regisseur:Uwe Boll
Scenario:Guinevere Turner
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:95 minuten
Cast:Kristanna Loken, Michael Madsen, Michelle Rodriguez, Ben Kingsley, Matthew Davis


Ah, Uwe Boll....het lijkt nog maar zo kort geleden dat de Duitse filmmaker de wereld verbijsterde met zijn voorgaande twee films, House of the Dead en Alone in the Dark. Velen waren het er toen al over eens dat Boll een filmmaker was die een nieuwe betekenis gaf aan de term slechte film. Nu, met zijn nieuwste creatie Bloodrayne hoopte iedereen dat hij inmiddels ouder en wijzer was, dat hij inmiddels had uitgevogeld hoe een goede film er uit moet zien. Is dit gelukt? In die zin...Bloodrayne is in ieder geval niet slechter dan zijn voorgangers, maar Boll heeft nog een heel lange weg te gaan voor hij met zijn films in de galerie der groten mag plaatsnemen. Wellicht is het niet eens een slecht idee als iemand zo snel mogelijk op pad gaat naar Duitsland en zijn camera inneemt, gewoon uit zelfbescherming.

Het verhaal van Bloodrayne, voor zover aanwezig, is niet iets om heel erg vrolijk van te worden. Rayne (Kristanna Loken) is een half-vampier die in een circus wordt gebruikt in de freakshow. De haar door de circusbaas toegebrachte wonden verdwijnen als sneeuw voor de zon als ze dierenbloed drinkt. Dit trekt de aandacht van vampierjagers Vladimir (Michael Madsen), Sebastian (Matthew Davis) en Katarin (Michelle Rodriguez). Deze jagers zijn onderdeel van een verzetsgroep (Brimstone Society) die een verloren strijd vecht tegen oppervampier Kagan (Sir Ben Kingsley). Nadat Rayne uit het circus gevlucht is sluit ze zich na wat horten en stoten aan bij de jagers, aangezien ook zij wraak wil nemen op Kagan. Kagan heeft namenlijk Raynes moeder verkracht, is dus haar vader en derhalve verantwoordelijk voor het half-vampier zijn van Rayne. Na een hoop aktie en onnozele zijsprongen in het verhaal moet alles in een ultieme showdown weer op zijn pootjes terecht komen.

Het is lastig om in deze film te zeggen wat er slechter is, de regie of het acteerwerk. Het is vreemd om Uwe Boll steeds maar weer bepaalde scenes op te zien zetten, waarvan hij vervolgens geen idee lijkt te hebben wat hij er mee aan moet. Op een Spielberg-achtige wijze probeert hij steeds weer de meest briljante aktiescenes op te voeren die hij vervolgens weer compleet laat verslonzen door zijn wijze van regisseren. Hij lijkt wel de aspiraties te hebben om alles mooi en groots te maken, maar hiervoor heel duidelijk de capaciteiten te missen. Onnodig te zeggen dat dit de film absoluut niet ten goede komt.

Bloodrayne lijkt als een kip zonder kop vooruit te strompelen, geen idee waar hij naartoe gaat en al helemaal niet hoe hij er moet komen. Bolls onkunde met vechtscenes leidt ertoe dat er een hoop chaos gefilmd wordt, waarvan laten door middel van editing nog geprobeerd wordt om het een klein beetje op te poetsen tot iets minder ergs. Het bloed spuit bij ieder klein sneetje met liters tegelijk van het beeld af en de verplichte naakte vrouwen lijken eigenlijk alleen maar te dienen om het mannelijk publiek nog enigszins geïnteresseerd te houden. Het is spijtig dat Boll er zo'n prutswerk van maakt, want de rest van de crew lijkt wel degelijk te weten waar ze mee bezig zijn. De grote wideshots van de natuur (de hele film is opgenomen in Roemenië en de cameramensen hebben daar zowaar een aantal zeer mooie shots uit weten te halen), de belichting in de film, de muziek erachter lijken allemaal prima in orde te zijn. Hierdoor krijgt de film net niet het stempel "zo slecht dat het goed wordt" en blijft er dus eigenlijk weinig van over.

Het acteerwerk valt netjes in de toon met de regie. Behalve Kristanna Loken die echt haar best lijkt te doen om er nog iets van te maken zijn alle acteurs niet om aan te zien. Ze lijken wel te beseffen dat Boll weinig tot geen interesse in de karakters toont en acteren daar ook naar. Bloodrayne lijkt wat dat betreft een verzameling van cameo-optredens van acteurs die ofwel geld nodig hadden, danwel van een gratis vakantie in Roemenië leken te genieten. Geraldine Chaplin, Billy Zane, Meat Loaf, Udo Kier, Michelle Rodriguez, Michael Madsen (die er de hele film uitziet alsof hij de avond daarvoor veel te lang heeft door zitten drinken), Sir Ben Kingsley...toch namen waarvan je wel een behoorlijke prestatie van zou mogen verwachten. Iedereen lijkt het project echter al op voorhand als een verloren zaak te beschouwen en er als zodanig ook mee om te gaan.

Voor diegenen die de carrière van Uwe Boll volgen...Bloodrayne is zeker geen dieptepunt, maar laat zeker zien dat de regisseur een slechte filmmaker is. Voor een film die, zoals veel game-verfilmingen daarvoor, best een aardig basisgegeven had zouden niet meer zulke filmmakers gevraagd mogen worden.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (4):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb