Bestel de DVD bij ...

Koop Deep Red bij Amazon.co.uk
Deep Red
(Profondo Rosso)
Genre:Slasher, Thriller
Regisseur:Dario Argento
Jaar:1975
Taal:Italiaans, Engels (overdubs)
Speeltijd:126 minuten
Cast:David Hemmings , Daria Nicolodi


Italiaanse moderne giallo-klassieker waarin de succesvolle concertpianist Mark Daley (David Hemmings) in Turijn getuige is van een brute moord op een spiritistisch medium. Hij beseft niet dat hij een belangrijk detail heeft gezien aan de hand waarvan de identiteit van de dader kan worden achterhaald, waardoor de moordenaar het nu op hem heeft voorzien. Om het vege lijf te redden gaat Mark met hulp van een journaliste (Daria Nicolodi) op onderzoek uit.

Deep Red is de film waarmee Dario Argento zowel het giallo-genre als zichzelf definitief op de filmkaart vestigde. 'Giallo' betekent 'geel', en verwijst naar de kleur van het omslag van Italiaanse misdaadromans. Argento onderscheidt zich hier met zijn geniale vormgeving die afwisselend sprookjesachtig en spookachtig is. De wijze waarop hij het vele bloederige geweld in deze film in beeld heeft gebracht is stijlvol en poŽtisch. Bovendien vertelt hij in deze film een lineair en toegankelijk misdaadverhaal (in tegenstelling tot zijn werk in de 80er jaren dat weliswaar boeiend en soms geniaal, maar beslist geen gemakkelijke kost is), opgesierd met slasher-horror avant-la-lettre. Een aparte vermelding verdient de briljante en baanbrekende filmscore van het Italiaanse jazzrock cultgezelschap Goblin, die zijn invloed zou uitstrekken tot in Amerika bij regisseurs als John Carpenter.

Deze film kent een gebeurtenis achter de schermen die voor de filmgeschiedenis niet zonder belang is gebleken: Argento en Nicolodi worden tijdens de opnamen verliefd op elkaar. Uit hun latere relatie zou dochter Asia, thans succesvol en veelgevraagd in het Hollywoodse, worden geboren. Overigens bleek deze relatie niet tegen de tand des tijds bestand. Dario zette zijn Daria regelmatig in in zijn films, maar liet haar daarin op steeds gruwelijker wijze om het leven komen.

Prachtige en baanbrekende film.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (19):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb