Bestel de DVD bij ...
Koop Friday the 13th Part 2 bij bol.com

Koop Friday the 13th Part 2 bij Amazon.co.uk
Friday the 13th Part 2
Genre:Slasher
Regisseur:Steve Miner
Scenario:Ron Kurz
Jaar:1981
Taal:Engels
Speeltijd:87 minuten
Cast:Amy Steel, Adrienne King, John Furey, Warrington Gillette


Nadat de originele Friday the 13th een enorm succes had behaald in filmland, kon een vervolg uiteraard niet uitblijven. Binnen een jaar wist Paramount Pictures alweer een nieuwe reeks slachtpartijen het witte doek op te toveren met Friday the 13th Part II. In een bijna identieke film wist regisseur Steve Miner wederom een onnozele club tieners aan hun einde te laten komen door middel van een aantal gruwelijke moorden. Maakt dit een goede vervolgfilm? Op een aantal punten na kan hierop met een volmondig nee worden geantwoord.

Dit tweede deel in de Friday-serie speelt zich af vijf jaar na de noodlottige gebeurtenissen uit het eerste deel. Camp Crystal Lake, de oude plek des onheils waar de moeder van de verdronken Jason Voorhees de nodige tieners om het leven bracht, is weer in gebruik genomen en functioneert in deze film als een trainingscentrum voor vakantiekamp begeleiders. De na´eve begeleiders geloven uiteraard niet in de legende van Jason en zijn moeder en worden dus genadeloos een voor een afgeslacht.

In tegenstelling tot de originele Friday zijn de karakters in deze film vrij saai. Er wordt weinig tot niets toegevoegd aan de mix uit het eerste deel, waardoor de kijker al snel op de lachtoffers in kwestie uitgekeken raakt. Ook de moorden zijn niet bijzonder veel creatiever dan dat we uit het eerste deel gewend zijn (met uitzondering wellicht van de gehandicaptenmoord), zodat ook hier weinig eer te behalen valt. Eigenlijk het enige waardoor deze film nog enigszins de moeite waard wordt, is de fysieke introductie van Jason. De op wraak beluste horrorheld heeft na haar onthoofding door Alice (het laatste gevecht uit het eerste deel) het stokje van zijn moeder overgenomen en mag vanaf deze film zelf als de grote psycho-killer opdraven. Jason, zijn vrije uren vullend met het aanbidden van zijn moeders hoofd, dat hij in zijn hut op een klein altaartje heeft gezet, is nog niet in het bezit van zijn kenmerkende hockeymasker, maar loopt de hele film met een bruine papieren zak op zijn hoofd. Ondanks het feit dat hem dit een volslagen belachelijk uiterlijk geeft, weerhoudt het hem er niet van om op wrede wijze zoveel mogelijk bloed te vergieten.

Zoals gezegd, het verhaal van de film is eigenlijk hetzelfde als in het eerste deel, maar dan eigenlijk nog zwakker. Het acteerwerk hangt in het midden tussen slecht en heel slecht en de produktie van de film haalt bij lange na het niveau van deel een niet. Waar nog geen jaar tevoren de duistere vormgeving en de minimalistische soundtrack er voor zorgden dat het publiek het puntje van de stoel nog wel eens bereikte, wordt er in dit deel volslagen verkeerd mee omgegaan. De donkere momenten zorgen ervoor dat het beeld heel onduidelijk word en dus ook geen spanning opwekt. De terugkerende soundtrack van Harry Manfredini kan door de slechte spanningsopbouw niet dat extra gevoel van spanning meegeven, zodat door het optellen van alle factoren ook de moordscenes en de ruimschoots aanwezige gore de kijker achterlaten met een behoorlijk onbevredigd gevoel.

Uiteraard gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Friday the 13th Part II voor een dood moment op zichzelf geen onaardige zit is. Zodra het echter bezien wordt in het licht van de hele serie vallen er nog wel wat gaten. Zo wordt de overgang van het verdronken jongetje naar de volwassen moordenaar eigenlijk helemaal niet uitgediept. Jammer, want dit had de film in een klap een stuk interessanter kunnen maken. Men krijgt het idee dat er weinig tot niet over is nagedacht, waardoor het verhaal uit het eerste deel eigenlijk virtueel overbodig wordt gemaakt. De aanwezigheid van moeders hoofd en de openingsdroom van Alice doen daar helaas niets aan af.

Het is jammer dat het eerste vervolg op een baanbrekende film van zo een bedenkelijk niveau is. Elke film die zo veel vervolgen teweeg brengt moet toch wel een zekere mate van interessantheid hebben om vol te kunnen houden. Het tweede deel in de Jason-serie heeft hooguit een stevig camp-gehalte, maar brengt zeker niet de energie en creativiteit die in zowel het eerste deel als in de nodige opvolgers wel aanwezig was. De tweede Friday zal dan ook voornamenlijk blijven hangen als de eerste echte kennismaking met Jason Voorhees die, met een papieren zak op zijn hoofd, eem beetje verloren zit te wachten op het moment dat hij met machete en hockeymasker aan het echte werk mag beginnen.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb