Bestel de DVD bij ...

Koop Jason Goes To Hell: The Final Friday bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Jason Goes To Hell: The Final Friday poster bij allposters.com
Jason Goes To Hell: The Final Friday
(Friday the 13th Part 9: Jason Goes To Hell)
Genre:Slasher
Regisseur:Adam Marcus
Scenario:Dean Lorey & Jay Huguely
Jaar:1993
Taal:Engels
Speeltijd:87 minuten
Cast:Kane Hodder, John D. LeMay, Kari Keegan, Steven Williams, Steven Culp


Na een bloederige vakantie in Manhattan in Friday the 13th VIII, is de gemaskerde horrorlegende Jason Voorhees weer terug op zijn vertrouwde stek bij Crystal Lake. Lang zal zijn verblijf daar deze keer echter niet duren, aangezien de mensen van New Line Cinema een nieuwe, andersoortige vakantie voor hem hebben gepland in dit negende deel van de Friday the 13th serie: Jason Goes To Hell. Geheel in lijn met de andere horrorserie, Nightmare on Elm Street, is er voor gekozen om de subtitel Final Friday (tegenover Final Nightmare) te gebruiken om aan te geven dat Jason dit keer echt definitief verslagen zal gaan worden. Uiteraard wordt de deur op een kiertje gehouden, aangezien er nergens wordt verteld dat Jason ook in de hel zal blijven, maar dat terzijde.

In dit voorgenomen laatste deel uit de serie mogen regisseur Adam Marcus en producer Sean S. Cunningham, de bedenker van de serie, zich helemaal uitleven. Jason Goes To Hell is absoluut het meest gepolijste en professioneel uitziende deel uit de serie tot zo ver. Na de eerste acht delen, die ergens nooit helemaal loskwamen van het amateuristische gevoel, is het een genot om te kijken naar een compleet afgewerkt produkt, ook al is het bij lange na niet het beste deel uit de serie.

De film begint sterk. Een jongedame in Camp Crystal Lake komt terecht in een 'licht gaat uit terwijl je een douche neemt' moment. Uiteraard is onze machete-fetisjist Jason weer aan de gang en de gebruikelijke achtervolging volgt. Dit is echter waar de kijker voor een verassing komt te staan. Zodra de jonge vrouw en Jason op een open plek komen vliegen rondom overal lichten aan en wordt Jason door een team agenten met heel veel wapens totaal aan gort geschoten. Waarempel, een onverwachte wending in het verhaal! Het team agenten kent de cliches van de horrorwereld en gebruikt deze om Jason te grazen te nemen. Leuk, aangezien dit een truc is waar latere films als New Nightmare en Scream furore mee zouden maken. Ook een leuk punt in de opening van de film is dat er totaal geen moeite wordt gedaan om uit te leggen waarom Jason weer leeft nadat hij in deel 8 is omgekomen in de riolen van Manhattan. Waarschijnlijk had men het gevoel dat elke oplossing hiervoor maar een slap excuus was geweest en is er dus niet eens moeite voor gedaan om het uit te leggen. Jason is terug, klaar.

Na deze opening valt de film echter heel snel in elkaar. Jason wordt naar een laboratorium gebracht en daar ontleed. Zijn hart blijft echter kloppen en nadat de verantwoordelijke arts het hart heeft opgegeten (huh?) raakt hij bezeten van Jason's ziel en transformeert zelf tot een moordmachine. Nog mooier is dat Jason vanaf dat moment wordt beschreven als een demonische entiteit die zijn essentie kan laten sijpelen in andere mensen, zodat hij telkens andere lichamen kan overnemen (heh? Heeft iemand de regels veranderd terwijl wij niet opletten?). Een premiejager heeft uitgevonden dat de enige manier om Jason definitief te verslaan is door hem te laten doden door een bloedverwant met een speciale dolk (ook een nieuwe regel die we nog niet kenden). Deze bloedverwant kan echter ook gebruikt worden om hem definitief te laten herrijzen, op het moment dat Jason zijn essentie in die persoon gegoten heeft (zijn we er allemaal nog?). Dit dient bij voorkeur te gebeuren in het geboortehuis van Jason (waar overigens op de brievenbus de naam Voorhees verkeerd gespeld staat als Vorhees).

De film draait vanaf dat moment feitelijk om Jason die al moordend zijn weg probeert te vinden naar zijn nicht en haar dochter, en de aan de kant geschoven echtgenoot van de nicht die samen met de premiejager alles weer naar een happy end probeert te leiden. De film eindigt onvermijdelijk met een Jason die het spel verloren heeft. Hier heeft de film echter wel weer een briljant moment. Jason wordt door demonen de hel in getrokken en het laatste beeld van de film is de geklauwde hand van Freddy Krueger die het hockeymasker naar beneden sleurt, hiermee al vooruitblikkend op het tien jaar later te verschijnen tweegevecht van de eeuw. Saillant detail is overigens ook dat deze scene ook wordt gebruikt als een DVD-menu animatie op de Special Edition van Freddy vs. Jason.

Het is vrij spijtig dat de serie op deze wijze moest eindigen, aangezien het idee in eerste instantie best aardig was. Een kleine jongen verdrinkt door nalatigheid van een stel tieners en keert jaren later terug om wraak te nemen op elke tiener die het aandurft de plek des onheils nieuw leven in te blazen. Nu blijkt dat Jason eigenlijk niets meer is dan een soort demonische entiteit valt het hele wraakidee in het water, om het te vervangen door een hoop bovennatuurlijke onzin die compleet uit de lucht komt vallen. De kijker zal in dit deel, in tegenstelling tot de voorgaande delen een stuk minder of zelfs helemaal geen sympathie kunnen opwekken voor het in eerste instantie tragische Jason-karakter. Het feit dat de film er ontzettend gelikt uitziet en wederom een aantal nieuwe creatieve moorden laat zien (het meisje in de slaapzak die tegen een boom aan doodgemept wordt anyone?) verandert daar helaas niets aan.

Afgezien van de openingsscene en het briljant gevonden eindshot is er van Jason Goes To Hell eigenlijk weinig te vinden, behalve dan dat de weg naar de hel toe zo verschrikkelijk doorgedraaid, onlogisch en teleurstellend blijkt te zijn.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason X (2001)

recensies
over horrorweb