Bestel de DVD bij ...
Koop Jason X bij bol.com

Koop Jason X bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Jason X poster bij allposters.com
Jason X
(Friday the 13th Part 10: Jason X)
Genre:Science fiction, Slasher
Regisseur:James Isaac
Scenario:Todd Farmer
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:93 minuten
Cast:Kane Hodder, Lexa Doig, Jonathan Potts, Peter Mensah, Lisa Ryder


Het is onmogelijk om een onverwoestbare moordmachine verslagen te houden. Ondanks dat het negen jaar heeft geduurd nadat Jason Voorhees definitief naar de krochten van de hel werd verwezen in het negende deel van de Friday the 13th serie, Jason Goes To Hell, heeft New Line Cinema toch uiteindelijk een manier gevonden om de maniak in het hockeymasker opnieuw te laten schitteren in een parade van bloederige moorden. In dit tiende deel van de serie laten regisseur James Isaac en screenwriter Todd Farmer de veilige setting van Camp Crystal Lake los, om Jason zijn krachten te laten botvieren op een ruimtestation, een kleine 500 jaar nadat hij door zijn eigen nicht naar de hel werd gestuurd. Gelukkig voor al de fans blijft de basis van de film, een groep mensen die systematisch een voor een worden afgeslacht, intact en zijn in dit deel een paar van de meest creatieve kills uit de serie te bewonderen.

Het is het jaar 2455 en de Aarde is al sinds tijden niet meer bewoonbaar voor de mensheid. Gelukkig echter worden er nog steeds wetenschappelijke expedities naar de planeet gestuurd om zoveel mogelijk archeologisch onderzoek te doen. Een team van militairen en wetenschappers ontdekt op een van die reizen twee cryogenisch bevroren lichamen, waarvan een, een jongedame genaamd Rowan (Lexa Doig)nog tekenen van leven vertoont. Nadat ze is ontdooid en medisch behandeld verspilt ze geen tijd met de aanwezige bemanning van het ruimtestation waarschuwen voor het andere lichaam, de voor dood gehouden Jason Voorhees (ook in deze film gespeeld door Kane Hodder). Uiteraard is Jason niet zo dood als de bemanning zou denken en het moordfestijn kan wederom beginnen!

Zoals in de meeste Friday-films zijn de karakters buiten Jason om niet veel soeps. Ze dienen eigenlijk alleen als boksbal voor de onbetwiste held van de serie en worden daarom ook weinig uitgelicht. Zelfs Rowan, als de heldin in deze episode, wil maar niet boeien, waar haar voorgangsters in eerdere delen meer in slaagden. Lexa Doig moet ontegenzeggelijk meegegeven worden dat ze het probeert, maar binnen het scenario van de film is er helaas te weinig ruimte voor haar om zich echt te ontwikkelen. Het enige karakter wat nog enigszins diepgang wil bieden is de androïde Kay-Em, gespeeld door Lisa Ryder. Kay-Em begint in de film een beetje als de holografische dokter uit de Star Trek: Voyager serie. Echter, na een snelle herprogrammering ontwikkelt ze zich tot een vrouwelijke Jean-Claude van Damme die Jason alle hoeken van het ruimtestation laat zien. Niet dat deze afstraffing ook maar dreigt het definitieve einde van Jason te worden, maar het idee erachter is zeer vermakelijk.

Vermakelijk is wellicht ook het beste woord om de hele gedachte achter Jason X te omschrijven. James Isaac heeft niet eens geprobeerd om een enge horrorfilm te maken, maar heeft er bewust voor gekozen om dit deel in de serie een hap-slik-weg produktie te laten worden. Er zijn geen schrikmomenten, er is geen spanningsboog, het komt feitelijk neer op een serie aaneengeschakelde moordmomenten. Toegegeven, deze momenten behoren ook wel tot de wat meer creatieve kills uit de serie, zoals het hoofd in de stikstof dat daarna op de tafel wordt versplinterd, en Jason die in een virtual reality twee vrouwelijk kampeerders in hun slaapzak aan puin slaat. Veel verhaal valt er echter niet te ontdekken.

In de annalen van de Friday the 13th-serie is dit zeker niet een van de beste delen, hoewel er ook duidelijk mindere episodes zijn. De complete Jason-achtergrond wordt hier losgelaten (met alleen een paar lichte verwijzingen op het einde van de film) en de kracht van Jason in zijn oude kloffie in de echte wereld wordt hier teniet gedaan door de futuristische über-Jason die we in de loop van deze film voorgeschoteld krijgen. Wat bij het kijken van Jason X dan ook essentieel is, is om eigenlijk het verstand op nul te houden en jezelf laten vermaken door de sci-fi/slasher-aktie. Vermakelijk genoeg als het op die manier is, blijf de kijker toch achter met het idee dat hij het oude, vertrouwde kamp wel gaat missen als het eenmaal afgenomen wordt en verruild voor een ruimtestation.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (15):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Freddy Vs. Jason (2003)
Friday the 13th (1980)
Friday the 13th Part 2 (1981)
Friday the 13th Part III (1982)
Friday the 13th Part VI: Jason Lives (1986)
Friday the 13th Part VII: The New Blood (1988)
Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989)
Friday the 13th: A New Beginning (1985)
Friday the 13th: The Final Chapter (1984)
Jason Goes To Hell: The Final Friday (1993)

recensies
over horrorweb