Imprint
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 13: Imprint)
Regisseur:Takashi Miike
Scenario:Daisuke Tengan , Shimako Iwai
Jaar:2005
Taal:Engels, Japans (dubbed)
Speeltijd:63 minuten
Cast:Billy Drago, Youki Kudoh, Michie Ito, Toshie Negishi


Een Amerikaanse journalist (Drago) bezoekt een Japans bordeel, maar blijkt niet bijster geïnteresseerd in de zich daar tentoonstellende geisha's. Hij reist al tijden rond in Japan en is wanhopig op zoek naar zijn geliefde Komomo. Wanneer de bordeelhoudster hem weigert bij nacht en ontij te laten vetrekken laat hij zich vermoeid overreden om te blijven en kiest hij in arren moede een stille geisha met een misvormd gelaat uit. Hij wil geen seks, maar laaft zich aan de sake en laat de vrouw haar levensverhaal vertellen. Maar dan blijkt de geisha Komomo plots goed te hebben gekend en bovendien een paar vreselijke geheimen te hebben, zowel haarzelf, het bordeel als Komomo betreffende.

Takashi Miike is een fenomeen. Hij lijkt bijna maandelijks films af te leveren die zich niet met simpele genreduidingen laten klassificeren. De Japanner is in de veertig en heeft in zestien jaar inmiddels bijna 70 films gemaakt. Dat velen daarvan vooral als horrorfilm worden opgevat zegt veel over de virtuoze intensiteit waarmee de Japanner zijn beeldtaal telkens weer kan laten spreken. Het grote horrorpubliek kent hem vooral van Ichi the Killer en Audition, maar de symboliek waarmee Miike zijn films telkens weer bezwangert omvat veel meer dan een studie van sadisme. Dit maakt zijn films wel eens minder toegankelijk voor het niet-Japanse publiek, en hoewel hij zich glorieus tot cultheld van de arthouse-horror heeft weten te ontwikkelen is door menigeen maar weinig touw aan veel van zijn films vast te knopen. Een hindernis daarbij is, dat hij een beeldtaal spreekt waarbij men, wil men die taal goed kunnen begrijpen, een zekere kennis moet hebben van de Japanse tradities en het boeddhisme. Zo is bijvoorbeeld vaak, ook in Imprint, een belangrijke plaats in de arena ingeruimd voor water als de brenger van leven en dood, en is de wind de voorbode van verandering.

Deze dertiende aflevering in de serie Masters of Horror werd, na beoordeling door de censors, van de Amerikaanse buis geweerd. De argumentatie kwam erop neer dat de aflevering te gruwelijk was. Maar de serie bevat andere afleveringen die veel meer dood, bloed, ingewanden, bloot en seks bevatten dan Imprint. Hierin ligt de crux van Miike's geniale regie en zijn perfecte vormbeheersing: de kijker krijgt het gevoel veel meer te zien dan er feitelijk wordt getoond. Komomo's martelscène is weliswaar wreed maar op zichzelf nauwelijks opzienbarend qua speciale effecten en beslist niet bloederig. Maar onder Miike's briljante regie wordt het een zintuigteisterende bezoeking die het uiterste vergt van het visuele incasseringsvermogen van de kijker.

De abortus-scène moet de druppel zijn geweest die de Amerikaanse moraalemmer van de censors heeft doen overstromen. Abortus levert immers in de Nieuwe Wereld al geruime tijd aan taboe grenzende controverse op, en Showtime en hun sponsors zullen bepaald niet hebben zitten wachten op een politiek-maatschappelijke rel rond een van de afleveringen van hun TV-serie. Hoewel dit in commercieel opzicht een begrijpelijk standpunt is, voegt Imprint enorme meerwaarde aan de serie als geheel toe. Miike's dynamische beheersing en unieke beeldtaal zijn, of men er nu van houdt of niet, integrale en inmiddels onmisbare bestanddelen van het moderne horrorpantheon.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (21):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Homecoming (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb