Scary Movie 4
Genre:Komedie
Regisseur:David Zucker
Scenario:Craig Mazin/Jim Abrahams
Jaar:2006
Taal:Engels
Speeltijd:83 minuten
Cast:Anna Faris, Regina Hall, Craig Bierko, Anthony Anderson, Chris Elliot, Leslie Nielsen


De comedy-franchise, in 2000 begonnen door de gebroeders Wayans, heeft inmiddels al 3 delen voortgebracht. Is een vierde deel dan niet eigenlijk al overbodig, of zelfs de doodsteek voor het genre? De meesters van de lach-of-ik-schiet humor, David Zucker en companen, laten wederom zien dat er wat hun betreft voorlopig nog geen einde aan hoeft te komen. In dit vierde deel van de Scary Movie serie worden de laatste Hollywood blockbusters, alsmede wat real-life situaties, weer genadeloos op de hak genomen in een film die de kijker weer afschiet in een rollercoaster van grappen en grollen.

In een kleine anderhalf uur worden The Grudge, War of the Worlds, Saw, The Village en Million Dollar Baby aan elkaar geregen in een verhaal dat heldin Cindy Campbell wederom in de problemen brengt. Cindy, in een meesterlijke spoof op Sarah Michelle Gellar, werkt in de thuiszorg bij een oude vrouw in huis, maar ziet telkens een klein jongetje verschijnen. Onnodig te zeggen dat het jongetje dood is en Cindy moet, met behulp van haar oude vriendin Brenda Meeks en nieuwe buurman Tom Ryan, het verhaal zien op te lossen. Dit terwijl de aarde wordt aangevallen door reusachtige Tri-pods.

Het grote punt waarop Scary Movie 4 scoort (nadat Scary Movie 3 er al mee begon) is dat er eindelijk een soort samenhangend verhaal wordt verteld. De verhaallijnen van de geparodieerde films worden niet alleen maar als losse voorzetten bij de grappen gebruikt, maar echt als onderdeel van de film als geheel. Toegegeven, het verhaal is zo belachelijk dat de inhoud niet eens zo belangrijk is, maar de samenhang klopt hier wel. Waar de eerste twee films niet meer waren dan een aaneenschakeling van al dan niet geslaagde grappen, is er in dit deel echt iets om anderhalf uur lang te volgen.

Anna Faris is als Cindy Campbell, zoals in de voorgaande drie delen al gebleken, een juweeltje in dit genre. Haar geniale manier van glazig kijken en zich onschuldig gedragen is echt heerlijk om naar te kijken. Craig Bierko doet het aardig als de Tom Cruise stand-in Tom Ryan, hoewel niet briljant. Regina Hall kan de rol van Brenda ondertussen met haar ogen dicht spelen en valt dan ook niet op fouten te betrappen. Zucker veteraan Nielsen is echter, naast Faris, de andere grote held van de film. In een briljante spoof op George W. Bush zien we hem als de kansloze president die een kleuterklas aan het voorlezen is en wil weten hoe het verhaaltje afloopt, terwijl de wereld om hem heen wordt aangevallen door de Tripods. Ook de cameo's in de film (Charlie Sheen als Bill Pullman's Grudge-karakter, Bill Pullman als Willam Hurt's Village-karakter en Michael Madsen als Tim Robbins' War of the Worlds-karakter) zijn perfect gecast en maken de film bij vlagen nog leuker dan hij al is.

Zoals in al dit soort films zijn lang niet alle grappen even leuk. Sommige grappen hebben we allemaal al zo vaak gezien dat ze beginnen te vervelen en sommige van de meer onsmakelijke grappen passen eigenlijk niet echt in deze film. Zucker en co weten dit echter wel redelijk te beperken zodat het algehele niveau van de film goed op peil blijft. Positief is wel dat de one-liners in deze film weer een stuk beter zijn dan in de voorgaande delen en dan ook de meeste lachmomenten opleveren. De openingsscene met Shaquille O'Neal en Dr. Phil zet hier al gelijk de toon voor als Dr. Phil tegen Shaq klaagt dat hij de problemen van mensen aanhoren zo zat is. Ook de dialoog tussen Cindy en Tom in de achtertuin bij hun eerste ontmoeting is een meesterlijke grap:
Cindy: "We're already finishing each other's—"
Tom: "—dinner."
Cindy: "—sentences."

De vraag die bij alle Scary Movie films gesteld kan worden is ook hier weer, is het een geweldige film? Nee, dat zeker niet, maar feit is wel dat deel drie en vier de serie naar een veel hoger niveau hebben getild, waardoor het abominabel slechte deel twee al bijna weer vergeten is. Het blijft een rollercoaster van grappen en als je van dit soort humor houdt is de film een topper in zijn ding. Het is snel, eenvoudig, bij vlagen echt geniaal grappig en dat is eigenlijk alles wat ermee beoogd wordt.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (18):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Scary Movie (2000)
Scary Movie 2 (2001)
Scary Movie 3 (2003)

recensies
over horrorweb