Bestel de DVD bij ...

Koop De Johnsons bij Amazon.co.uk
De Johnsons
Genre:Religieus, Slasher
Regisseur:Rudolf Van Den Berg
Jaar:1992
Taal:Nederlands
Speeltijd:103 minuten
Cast:Monique van de Ven , Esmée de la Bretonnière , Gerda Havertong , Olga Zuiderhoek


Nederlandse horrorfilm naar een scenario van Léon de Winter over het meisje Emalee (Esmée de la Bretonière) die maar niet ongesteld wil worden en daardoor geplaagd wordt door bloederige nachtmerries. Ze woont samen met haar moeder Victoria (Monique van der Ven), een freelance fotografe die, bezorgd over de geestestoestand van haar dochter, haar meeneemt naar een locatie-opdracht in de Biesbosch. Ze kamperen in de buurt van een geheime gesloten inrichting waarin een gevaarlijke zevenling, 21 jaar geleden verwekt door een kwade indianengeest en ter aarde besteld door dokter Johnson, is geïnterneerd. De zevenling weet echter plotseling uit te breken en moeder en dochter moeten, bijgestaan door een antropologische hoogleraar die op het spoor van de kwade geest is gekomen, rennen voor hun leven.

De eerste helft van de film behoort tot het beste dat het genre heeft te bieden. Emalee's nachtmerries zijn zeer effectief en angstaanjagend vormgegeven en de geïsoleerde bedreiging van het kamperende stel in de Biesbosch-delta is bijna tastbaar. Maar wanneer de plaats van handeling wordt teruggeplaatst in Rotterdam valt de film langzaam maar zeker uit elkaar met ongeloofwaardige plotwendingen en goedkope effecten. Dit laatste zal ook ongetwijfeld een budgettaire kwestie zijn geweest (totale kosten van de film: circa f 10 mln.) maar daar had regisseur Van den Berg andere, minder scriptproblemen veroorzakende en tamelijk voor de hand liggende oplossingen voor kunnen bedenken die de film minder hadden beschadigd dan nu het geval is.

Het acteerwerk van De la Bretonière en Van der Ven is lekker ongedwongen en biedt een beetje (maar geen ultieme) redding in de hopeloos gekunstelde verhaalsafwikkeling, in een film die sympathiek en dapper is maar uiteindelijk te hoog gegrepen blijkt.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (17):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb