Bestel de DVD bij ...
Koop Scary Movie 2 bij bol.com

Koop Scary Movie 2 bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Scary Movie 2 poster bij allposters.com
Scary Movie 2
Genre:Komedie
Regisseur:Keenen Ivory Wayans
Scenario:Shawn Wayans/Marlon Wayans e.a.
Jaar:2001
Taal:Engels
Speeltijd:83 minuten
Cast:Anna Faris, Regina Hall, Shawn Wayans, Marlon Wayans, Tim Curry


Hollywood, zoals iedereen wel zal weten, is dol op sequels. Niet zozeer omdat men het gevoel heeft dat het verhaal nog niet af is, of omdat er meer uit de karakters te halen valt. Nee, in de meeste gevallen is het puur omdat het eerste deel een succes was en er dus nog meer geld aan te verdienen valt. In de geschiedenis van de film zijn er maar enkele sequels uitgebracht die echt nodig waren voor een verhaal (bijvoorbeeld Star Wars, Godfather, Lord of the Rings). Scary Movie 2 is echter zonder twijfel onder te brengen in de eerste categorie, de zakkenvullende sequels, en dat is vanaf de eerste minuut al pijnlijk duidelijk.

Het verhaal achter Scary Movie 2 is er een uit het boekje. Zoals gezegd, het eerste deel scoort goed, de studio wil een deel 2 en wel heel rap. De filmmakers goochelen in recordtijd de gevraagde sequel in elkaar en moeten dus op kwaliteit inleveren. De film flopt en iedereen geeft elkaar de schuld. Einde verhaal. Jammer, aangezien Scary Movie 1 een behoorlijk aardige parodie was waarbij de topfilms van dat moment op een vlotte en, zij het wat banale, humoristische wijze aan elkaar werden geregen. Het tweede deel in de serie probeert datzelfde te doen, maar slaagt hier helaas geen moment in.

Waar het eerste deel zich focuste op de Scream en Last Summer films, moeten in deel 2 de klassiekers The Haunting, Poltergeist, Amityville Horror en Exorcist er aan geloven. De cast uit deel 1 (vrijwel in zijn geheel weer terug met Anna Faris als Cindy, Regina Hall als Brenda en de gebroeders Wayans als de latente homofiel Ray en de stoner Shorty), aangevuld met wat nieuwe slachtoffers (onder anderen Tori Spelling, Chris Masterson, Kathleen Robertson), wordt voor een studieproject ondergebracht in een oud verlaten huis, onder toezicht van hun professor (Tim Curry) en zijn assistent in een rolstoel (David Cross). Uiteraard wordt het huis bewoond door een kwade geest die van alles met onze helden uithaalt, hierbij gebruik makend van ideen uit eerdergenoemde films.

Hoewel er voor Scary Movie 2 maar liefst zeven screenwriters ingehuurd waren komt de film geen moment op gang. De grappen zijn of slappe herhalingen van gags uit deel 1, of veel te lang uitgestrekte scenes die maar niet leuk willen worden. De schrijvers lijken hierbij uit te gaan van het principe dat een grap vanzelf leuk wordt als je hem maar lang genoeg maakt, of vaak genoeg herhaalt. De kijker is echter de laatste jaren al zo verzadigd met comedyfilms dat een grap kort en krachtig moet zijn om leuk te zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is de spoof op de Nike-reclame, waarbij de cast een percussieset weggeeft door middel van het dribbelen met een basketbal. Dit is op zich aardig, maar niet als het te lang doorgaat. Hetzelfde geldt voor de cat-fight tussen Cindy en een bezeten zwarte kat. Leuk, maar niet voor minuten achter elkaar. De herhaling van grappen, zoals de butler die met zijn misvormde hand telkens maar weer ranzige dingen doet, de assistent die constant rolstoelgrappen moet verduren...het is de eerste keer al niet leuk en, in tegenstelling tot wat de schrijvers wellicht gedacht hebben, na de tiende keer nog steeds niet.

Natuurlijk zijn er ook in dit tweede deel wel een paar aardige momenten te verzinnen, maar die kunnen helaas de film niet redden. De Charlie's Angels spoof was bijzonder leuk gevonden, maar vond pas plaats aan het einde van de film, waardoor de kijker eigenlijk al helemaal klaar is met de getoonde flauwekul. Debet hieraan zijn ook zeker de acteurs, die voor een groot gedeelte op herhaling proberen te gaan. Waar in het eerste deel het slechte acteerwerk echter nog de bedoeling was, lijkt het in deel twee ook echt niet beter te kunnen, waardoor nog meer grappen uitgaan als een nachtkaars. Anna Faris, als enige, probeert nog wel om haar oude niveau te halen, maar kan niet op tegen de wanprestaties van de andere acteurs, waarbij vooral Tim Curry en Chris Elliot enorm door de mand vallen.

De gebroeders Wayans hebben na dit tweede deel de handdoek in de ring gegooid voor wat betreft de Scary Movie-serie en zouden het stokje voor deel 3 overgeven aan de makers van Naked Gun en Airplane. Aan de ene kant erg jammer, want met deel 1 was er wel het bewijs dat ze met dit genre uit de voeten konden, maar tegelijkertijd was het na een film als dit wel het wijste om te doen. Ook al was namenlijk te verwachten dat Scary Movie 2 het niveau van de eerste film niet zou halen, had niemand kunnen denken dat het niveau zo abominabel zou worden. Het is moeilijk te zeggen wiens schuld dit nu eigenlijk was, maar zeker is wel dat het publiek uiteindelijk degene is die er voor gestraft werd.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (25):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Scary Movie (2000)
Scary Movie 3 (2003)
Scary Movie 4 (2006)

recensies
over horrorweb