Bestel de DVD bij ...
Koop Scary Movie bij bol.com

Koop Scary Movie bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Scary Movie poster bij postersale.nl

Koop de Scary Movie poster bij allposters.com
Scary Movie
Genre:Komedie
Regisseur:Keenen Ivory Wayans
Scenario:Shawn Wayans/Marlon Wayans e.a.
Jaar:2000
Taal:Engels
Speeltijd:88 minuten
Cast:Anna Faris, Regina Hall, Shawn Wayans, Marlon Wayans, Shannon Elizabeth, Dave Sheridan


Is het mogelijk om een parodie op een parodie te maken? Een parodie waarin films worden gebruikt om grappen te maken over een andere film? Een andere film die op zijn beurt ook films gebruikt als onderdeel van de hele plot? En niet te vergeten, is het mogelijk om die parodie dan een stuk simpeler en platvloerser te maken dan de eerste paar zinnen van deze recensie? Het antwoord ligt in het eerste deel van de Scary Movie franchise, in 2000 opgestart met de talenten van de gebroeders Wayans, die eerder al furore maakten in het comedy-genre met In Living Colour en The Wayans Bros. Het resultaat is een komische film. Over 90's-slasher-horrorfilms. Op een bijna Naked Gun-achtige wijze. Dit betekent anderhalf uur van grap naar grap schieten, waarbij de makers een poging doen om de kijker gedurende die tijd krom te doen liggen van het lachen. Wonderwel lijken ze daar in dit geval vrij goed in te slagen.

Veel plot is er in de film niet te ontdekken. Feitelijk wordt gekeken naar succesnummers uit het genre, met name Scream en I Know What You Did Last Summer, op basis waarvan een aaneenschakeling van grappen wordt gepresenteerd. Cindy Campbell (Anna Faris) is een typische high-school tiener met om zich heen een kringetje dat bestaat uit een vriendje (Jon Abrahams), een paar beste vriendinnen (Buffy, gespeeld door Shannon Elizabeth en Brenda, gespeeld door Regina Hall) en hun vriendjes (Shawn Wayans en Lochlyn Munro) en een stoner (Marlon Wayans). Nadat ze in een flashback een oude visser overrijden en het lijk dumpen (terwijl de visser uiteraard nog niet dood is) maken ze een afspraak dat ze nooit iemand iets over het voorgeval zullen vertellen. Vervolgens krijgen ze mysterieuze briefjes van iemand die weet "what they did last Halloween" en worden ze stuk voor stuk afgemaakt. Dit gaat, zoals het een goede parodie betaamt, gepaard met een hoop onderbroekenlol en verwijzingen naar films als Blair Witch, Sixth Sense, Matrix en Usual Suspects.

In beginsel valt er van een film als dit weinig te verwachten, behalve een hoop slapstick humor. De film werd echter geregisseerd door Keenen Ivory Wayans die, zoals in de klassieke blaxploitation parodie I'm gonna git you, Sucka, wel degelijk weet hoe hij zich in het komische genre staande moet houden. Hierdoor krijgt de film, hoewel niet van hetzelfde niveau als voornoemde film, toch een hoop interessante gags mee, zowel op de voor- als op de achtergrond. Natuurlijk zijn er de bijna kinderachtige grappen, zoals de herhaaldelijke verwijzing naar het homofiel zijn van Shawn Wayans en de sexuele grappen die nou eenmaal in een film van dit niveau horen, maar daar tegenover staan ook wat intelligentere dingen als filmverwijzingen in dialogen en het uiteindelijke whodunnit einde dat op een Usual Suspects wijze is uitgevoerd. Ook Cindy die op de trap achtervolgd wordt door Ghostface en hem tracht te stoppen met onder meer een piano en haar grootmoeder is een moment dat de kijker van zijn stoel valt van het lachen.

Het voordeel van Scary Movie is dat de film op geen enkel moment een poging doet om intelligent over te komen. Het hele doel is om de kijker een goede anderhalf uur te vermaken met filmparodie en op dat vlak slagen de Wayans broers behoorlijk goed. Het is echter jammer dat het merendeel van de grappen te overduidelijk en dom zijn om de hele film te dragen. Voor elke leuke grap zijn er twee of drie die eigenlijk net de boot missen. De goeie grappen zijn echter wel redelijk mooi verdeeld over de hele film, waardoor het geheel niet volledig ontspoort.

Het acteerwerk is van het niveau dat je mag verwachten in een tienerkomedie. Alle acteurs spelen eigenlijk even slecht en doen daar ook hun uiterste best voor, aangezien ze allemaal parodieën spelen op karakters uit andere films. De enige die er wat dat betreft bovenuit steekt is Anna Faris, die de rol ban Cindy (Neve?) Campbell met verve neerzet. De glazige ogen, de bereidheid om op de meest domme manieren te vallen en dingen naar het hoofd geslingerd te krijgen en tegelijkertijd de kracht om het lieve onschuldige slachtoffer te spelen zouden haar verzekeren van de hoofdrol in de drie sequels.

Is Scary Movie een goede film? Nee, dat absoluut niet. Het doet echter wel op een prima manier wat het beoogt te doen en het is een stuk leuker dan de meeste tienerkomedies uit het afgelopen anderhalve decennium. Wat overblijft is een kwestie van smaak. Hou je van slappe grappen die je in de meeste gevallen ruim van tevoren kunt zien aankomen en die het niveau van een tiener niet ontstijgen, dan is dit een leuke parodie. De mensen die op zoek zijn naar intelligentiere komedie zijn beter af kunnen beter op zoek gaan naar iets anders. Ieder zijn keuze.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (38):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Scary Movie 2 (2001)
Scary Movie 3 (2003)
Scary Movie 4 (2006)

recensies
over horrorweb