Bestel de DVD bij ...
Koop Night Watch bij bol.com

Koop Night Watch bij Amazon.co.ukBestel de poster bij ...

Koop de Night Watch poster bij allposters.com
Night Watch
(Nochnoy Dozor)
Genre:Fantasy, Vampieren
Regisseur:Timur Bekmambetov
Scenario:Timur Bekmambetov/Laeta Kalogridis
Jaar:2004
Taal:Engels/Russisch
Speeltijd:114 minuten
Cast:Konstantin Khabensky, Vladimir Menshov, Galina Tyunina, Viktor Verzhbitsky, Dmitry Martynov


Licht en Duisternis, de oudste rivaliteit uit het boek. Hoewel er al zoveel over geschreven, getekend en gefilmd is blijft het idee toch altijd een bepaalde aantrekkingskracht uitoefenen op iedereen die een verhaal wil vertellen, zij het op schrift of op film. Timur Bekmambetov, een Russische regisseur, kwam dan ook in 2004 uit met Night Watch, een film die zo goed als helemaal Russisch gesproken wordt en bestaat uit een geheel Russische cast. Wellicht dat het ook dus niet zo vreemd was dat de film in Rusland zelf al snel naar de top van de box-office vloog. Wat een stuk eigenaardiger was, de film deed het ook in de rest van de wereld helemaal niet onaardig en bleek zelfs op een aantal fronten een beter produkt te zijn dan vergelijkbare films uit de Hollywood stal!

Dit eerste deel van een trilogie is afgeleid van de Russische roman 'Nochnoj Dozor' van Sergio Lukyanenko uit 1998. In die roman wordt gesproken over mensen met een bepaalde gave of kracht (Anderen), hun keuze tussen het Licht of het Duistere en een eeuwenoude oorlog tussen de legers van het Licht en die van het Duisternis. Na een slepende periode besluiten beide legers om een Verdrag te sluiten dat de vrede moet bewaren. Bepaalde Anderen van het Licht (de Night Watch) en die van het Duister (Day Watch) worden als een soort politiemacht aangesteld om te controleren dat het verdrag geŽerbiedigd wordt. Aangezien beide partijen even sterk zijn is het onvermijdelijk dat er uiteindelijk iemand geboren wordt die de macht heeft om de balans om te doen slaan naar een van de twee. Het verhaal van Night Watch richt zich op Anton, een Andere van het Licht, die verzeild raakt in de zoektocht naar het kind en daarbij niet alleen vijanden van het Duister tegenkomt, maar ook de confrontatie met zijn eigen verleden aan moet gaan.

Zoals al duidelijk wordt hoeft Night Watch het niet zozeer te hebben van het verhaal. De strijd tussen Licht en Duisternis is al in zoveel films beschreven en herschreven dat er weinig spannends meer uit te halen is. Waar de grote kracht van Night Watch echt uit de verf komt is de vormgeving van de film. De effecten die worden gebruikt zijn net zo goed, of zelfs beter dan de veel duurdere trucs die uit de Hollywoodkoker komen. Ook al is goed duidelijk waar de effecten gebruikt worden, gaan ze verschrikkelijk goed op in de rest van de film, in tegenstelling tot sommige Hollywood films waarbij effecten vaak als een op zichzelf staand iets worden gebruikt. Een schroefje dat in Night Watch uit een vliegtuig valt en dit door de wolken in een gebouw valt, vervolgens door de luchtroosters een heel parkoers aflegt om vervolgens in een kop koffie te eindigen ziet er bij lange na niet zo bizar uit als het nu klinkt. Het is voor de kijker echt alsof je een echt schroefje volgt op zijn reis in plaats van dat je naar iets zit te kijken dat zo uit de computer is gehaald.

Buiten de voortreffelijk uitgevoerde effecten zijn er op het gebied van vormgeving uiteraard ook wel wat minpuntjes te vinden. De duistere sets geven de film aan de ene kant een heerlijke sfeer mee, maar weten die aan tegelijkertijd ook bij vlagen volstrekt onbegrijpelijk te maken. De kijker zal zich af en toe afvragen waar het verhaal zich op dat moment afspeelt. De bliksemflitsen geven wel een indicatie, maar zeker in combinatie met de hyperaktieve editing kan het zeer verwarrend werken. Het is geen groot probleem, aangezien het verhaal deze 'gaten' vrij eenvoudig op kan vullen, maar voor het oog is het af en toe net even te chaotisch om rustig te blijven volgen.

Iets waar de ongeoefende kijker zeker last mee zal gaan hebben is de vrij uitgebreide lijst van karakters. Waar Anton het onbetwiste hoofdkarakter is, is de scheidslijn tussen de rest van de hoofdrollen en bijrollen vrij dun. De karakters met minder tekst hoeven niet altijd een mindere rol te hebben en andersom. Wat daar tegenover staat is wel dat alle karakters heel aardig uitgewerkt worden. Vanaf de intro wordt al uitgelegd naar wie we zullen gaan kijken en dat wordt in de loop van de film verder uitgewerkt. Ook de diversiteit in karakters (buiten de standaard vampier- en engeltypes is daar bijvoorbeeld een uil die transformeert in een tovenares) maakt dat de film uitstijgt boven films als Blade en Underworld. De gedachte dat de vampieren gewone mensen op straat kunnen zijn, of zelfs je eigen buren, geeft de hele setting van de film zelfs een leuk 'dichtbij-je-bed' tintje mee.

Hoewel Night Watch wellicht geen briljante film is en thematisch weinig nieuws bevat, is het wel een staaltje van goed entertainment. En of je jezelf nu wel of niet kunt vinden in de gedachtengang van de film, moet je Bekmambetov en zijn team toch meegeven dat ze een goed produkt hebben afgeleverd. Met een fractie van een Hollywood budget hebben ze een film weten te maken met overtuigende CG-effects en een scope die zo veelomvattend dreigt te zijn als een groots opgezet Spielberg of Lucas avontuur. Night Watch is een heel ambitieus project gericht op diegenen die toch weer een soort verse kijk op het genre willen proberen.

Nog twee te gaan!


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Steven
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Day Watch (2006)

recensies
over horrorweb