Haeckel`s Tale
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 12: Haeckel`s Tale)
Genre:Zombies
Regisseur:John McNaughton
Scenario:Mick Garris, Clive Barker
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:60 minuten
Cast:Derek Cecil, Tom McBeath, Leela Savasta, Gerard Plunkett, Jon Polito


Een van verdriet vervulde man komt door wind en wind op bezoek bij een vrouw van middelbare leeftijd. Hij heeft zojuist zijn vrouw begraven, wil haar ten koste van alles terug zien te krijgen en werd naar de vrouw verwezen voor de wederopwekking. Maar de vrouw voelt er aanvankelijk niet veel voor, en staat erop eerst haar verhaal te doen zodat hij zich ervan kan vergewissen dat hij wel heel zeker weet wat hij wil, en vooral waar hij zich aan waagt.

Het verhaal van de vrouw is dat van een jonge arts in opleiding, dokter Haeckel (Cecil). Hij is doorlopend in een heftig debat verwikkeld met zijn streng gelovige professor, maar gelooft heilig in de technische vooruitgang die ene Viktor Frankenstein heeft weten te boeken. De mens is, naar zijn vaste overtuiging, niet door God bezield maar een biochemische fabriek waarin de wetenschap niets meer of minder te doen staat dan de juiste knopjes en schuifjes te vinden. Hij verliest de discussie wanneer zijn wederopstandingsessie, na grondige studie van Frankenstein's werk, jammerlijk mislukt maar is vastbesloten om door te zetten. Zijn assistent wijst hem op de zich toevallig in de buurt ophoudende zwarte magiŽr Montesquino, van wie wordt beweert dat hij de doden kan opwekken. Haeckel neemt een kijkje maar vindt hem een charlatan. Dan bereikt Haeckel plots het bericht dat zijn vader stervende is, en voelt hij zich geroepen hem voor de laatste maal te bezoeken. Maar hij strandt onderweg in noodweer, en overnacht bij een gastvrije oude boer die niet alleen met een bloedmooie jonge vrouw blijkt te zijn getrouwd, maar er tevens meer met de doden op na blijkt te houden dan de nietsvermoedende Haeckel had kunnen bevroeden.

De in 1950 in Chicago geboren regisseur John McNaughton is als horrormaker vooral bekend om zijn film Henry: Portrait of a Serial Killer. Maar hij heeft meer films gemaakt, die zich echter voornamelijk buiten het horrorgenre bevinden zoals Mad Dog and Glory en Normal Life, en een aantal TV producties. Als betrekkelijke buitenstaander in de filmkring Masters of Horror levert hij echter een opmerkelijk onderhoudende en verzorgde bijdrage aan de serie. Deze verfrissende aflevering contrasteert fraai met de meeste andere afleveringen omdat het een periodestuk is dat zich geheel in de 18e eeuw afspeelt. Daarbij waagt hij bovendien een flinke gok door voor een Amerikaans TV-publiek necrofilie als leidmotief door zijn film heen te weven. Kom daar nog maar eens om in deze moralistische tijden, het is een klein wonder dat Garris deze aflevering ongeschonden langs de censoren wist te loodsen.

Haeckel`s Tale staat niet bol van de bloederige gruwelijkheden, maar is bijzonder sfeervol en doortrokken van de onderhuidse spanning en dreiging. Door alle verheven, bijna literaire discussies van Haeckel heen ademt de film het alom tegenwoordige onheil dat zich, net buiten beeld, om iedere hoek lijkt op te houden. McNaughton verraadt zijn vakmanschap en vormbeheersing en heeft bovendien het geluk dat Mick Garris een ijzersterk, op een verhaal van Clive Barker gebaseerd scenario aanleverde. Als McNaughton tegen het einde van de film de sluizen van morbiditeit wijd openzet zal zijn boodschap van dood voor liefde ongetwijfeld niet aan iedereen zijn besteed, een verbijsterende en krachtige climax is het beslist. Het is daarna jammer dat hij zijn film, na zijn dreunende cadenza, wat flauw en obligaat uitluidt, waarbij men zich afvraagt wat hem moet hebben bezield om ervoor te kiezen om zijn film in retrospectief te vertellen.

Deze twaalfde aflevering van Masters of Horror zou uiteindelijk de uitluider blijken van het eerste seizoen, omdat Miike's bijdrage van het TV-scherm zou worden geweerd. Het is een waardige afsluiter van een opmerkelijke serie waar veel van werd verwacht, en die verwachtingen goeddeels heeft weten in te lossen.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Homecoming (2005)
Imprint (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb