Sick Girl
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 10: Sick Girl)
Regisseur:Lucky McKee
Scenario:Lucky McKee, Sean Hood
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:60 minuten
Cast:Angela Bettis, Misty Mundae, Marcia Bennett, Chandra Berg


Het leven van de wereldvreemde en mensenschuwe lesbienne Ida Teeter (Bettis) wordt beheerst door insecten. Ze werkt ermee maar houdt ze ook als huisdieren, hetgeen haar menige relatie heeft gekost. Maar dan ontvangt ze plotseling een pakketje van haar vroegere professor met een gevaarlijk uitheems insect uit BraziliŽ, en raakt ze tegelijkertijd tot over de oren verliefd op de bevallige Misty met wie ze, tot groot ongenoegen van haar moralistische huisbazin, pardoes gaat hokken. Maar wanneer het insect weet te ontsnappen en Misty van een bevruchtende beet voorziet loopt Ida's kluizenaarsbestaan in rap tempo uit de hand.

Lucky McKee is de maker van de culthit May (eveneens met Angela Bettis in de hoofdrol) en hij werd blijkbaar alleen al op grond daarvan door Mick Garris zodanig relevant bevonden dat hij hem de tiende aflevering van Masters of Horror liet doen. De seksuele fascinaties die McKee in May aan de dag legde vertoont hij ook nadrukkelijk in Sick Girl, al verschilt de toonzetting voorts wezenlijk daarvan. Hij was zich bewust van zijn beperkte filmgeschiedenis, en realiseerde zich terdege dat zijn aflevering alleen aan May toetsbaar zou zijn. Daar komt bij dat hij dezelfde hoofdrolspeelster laat opdraven, en hij doet een intelligente zet door Bettis haar personage in May te laten persifleren. Beide personages zijn geschift, maar afgezien van de verschillen in seksuele geaardheid ruimen May's bedreigende obsessies bij Ida het veld voor kolderieke onbeholpenheid.

Het moet gezegd, iedereen doet hier zijn stinkende best. Het rustige, glooiende en zuiver gepositioneerde camerawerk mag er wezen. En hoewel de arena waarin het filmverhaal zich voltrekt beperkt is, dwingt de ambachtelijke zorgvuldigheid van de setbelichting -- die daardoor juist niet opvalt maar de beelddimensionering goed strak houdt -- bewondering af. McKee is een raszuivere filmmaker en daar laat hij in Sick Girl, als onzichtbare kracht achter de filmbeelden, geen misverstand over bestaan.

Maar daarmee wil niet zijn gezegd dat McKee een in alle opzichten geslaagde aflevering van deze horrorserie heeft gemaakt. Zijn verhaal is weliswaar komisch maar wil de kijker niet betrekken in zijn dramatische opzet. Hij volgt de klassieke structuren van introductie en expositie, conflict en crisis, en conclusie -- de heilige dramatische drieŽenheid van Arsitoteles -- maar houdt de kijker daarbij teveel op afstand. We kijken een uur lang naar het kolderieke geploeter en de amoureuze perikelen van een getikte lesbienne met een handvol insecten om haar heen, maar we geven uiteindelijk te weinig om wat er gebeurt. En wanneer het verhaal in zijn bloederige finale uitmondt is dit, vooral door de gebrekkige en ontwijkende uitvoering van de speciale effecten, noch eng, noch gruwelijk, noch bevrijdend. En al helemaal niet tot nadenken stemmend.

Het is onduidelijk wat McKee nu precies met zijn Sick Girl wil bereiken, en dat is misschien wel de meest fundamentele kritiek op deze aflevering. Een homoseksueel manifest? Een entofiel manifest misschien? Wilde hij afrekenen met de eigen May door haar alsnog grappig te maken? Of probeerde hij alleen maar te laten zien hoe goed hij kan filmen? Het is een beetje van alles, maar van elk uiteindelijk te weinig.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (10):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Homecoming (2005)
Imprint (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)

recensies
over horrorweb