The Fair-Haired Child
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 9: The Fair-Haired Child)
Genre:Bovennatuurlijk, Korte film
Regisseur:William Malone
Scenario:Matt Greenberg
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:55 minuten
Cast:Lindsay Pulsipher, William Samples, Lori Petty, Jesse Haddock


Een eenzaam puberende scholiere wordt onderweg naar huis van haar fiets gereden en ontvoerd. Wanneer zij later bijkomt in een privékliniek blijkt ze te zijn gegijzeld door een ouder echtpaar dat hun zoontje onder tragische omstandigheden heeft verloren, en bedwelmd door verdriet een duivels pact met hogere machten heeft gesloten omwille van diens wederopstanding. Het arme meisje is het laatste offer dat daarvoor moet worden gebracht.

Of de overigens sympathieke regisseur van de negende aflevering van Masters of Horror William Malone een horrormeester mag worden genoemd valt op voorhand nog maar te bezien. Hij beet het regiespits af voor Joel Silver's horrorhobby-filmproductiemaatschappij Dark Castle Entertainment met de halfbakken herbewerking van House on Haunted Hill en leverde voorts, naast vele anonieme bijdragen aan TV producties, de matige snuffpendant FearDotCom af. Hij zal ongetwijfeld goed weten hoe een film moet worden georganiseerd en de daarbij gebruikte spullen moeten worden bediend, maar op artistieke rolprenten heeft men hem nog niet kunnen betrappen.

En hoewel zijn The Fair-Haired Child dus vooral als serievulling moet worden beschouwd, valt het filmpje eigenlijk niet eens helemaal tegen. Hij houdt de vaart er goed in en vertelt zijn van flashbacks doortrokken verhaal vlot en overzichtelijk. De acteerprestaties baren nergens enig opzien, maar voldoen waar deze ertoe doen. Al te opmerkelijk is het echter allemaal geenszins. Het ultieme kwaad dat het duivelse offer afdwingt en ophaalt doet nog het meest denken aan een magere versie van de ondergrondse schepselen in The Descent -- alleen werden deze onder Neil Marshall's meesterlijke regie aanmerkelijk beangstigender. Als allesbepalende contextuele antagonist faalt dit echter hier jammerlijk en is het eerder deernis- dan angstwekkend.

Daar komt bij dat Malone blijkbaar zoveel aandacht gaf aan zijn maatvoering dat hij zijn greep op mise-en-scène en cameravoering hier en daar op bedenkelijke wijze laat verslappen. Zo klopt de velddiepte in zijn establishings vaak niet met de ruimtelijke proportionering in de corresponderende scènes - met name rond het meer waarin de jongen verdronk, en laat zijn beeldcompositie nogal eens het een en ander te wensen over - vooral in de medium close-ups in de kelder waarin het meisje gevangen gehouden wordt. Het is maar een TV-productie, maar van iemand die met de zich Masters of Horror noemende genre-elite mag meedoen kan tenminste worden verwacht dat hij de fundamentele filmtechniek tot in de puntjes beheerst.

The Fair-Haired Child is, al met al, niet meer dan een weinig opzienbarend en technisch gemankeerd opvullertje, dat op wonderlijke wijze niettemin nergens vervelend of storend wil worden. Dat neemt niet weg dat op het podium van Masters of Horror meer mag worden verwacht dan het dertien-in-een-dozijnwerk van William Malone.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (8):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Homecoming (2005)
Imprint (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb