Cigarette Burns
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 8: John Carpenter's Cigarette Burns)
Genre:Mysterie, Psychologisch
Regisseur:John Carpenter
Scenario:Drew McWeeny , Scott Swan
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:57 minuten
Cast:Norman Reedus, Udo Kier


Kirby Sweetman (Reedus) heeft een verslavingsverleden waaruit hij zich opwerkt in een filmhuis dat hij met van zijn schoonvader geleend geld heeft gekocht. Hij beschikt over een encyclopedische kennis van films, en het is deze eigenschap waarop de steenrijke maar lugubere filmverzamelaar Ballinger (Kier) afkomt. Hij biedt Kirby een voor hem, met de dreigende schuldeiser in de nek onweerstaanbare gage voor het vinden van een print van de film Le Fin Absolut du Monde. Deze film is berucht vanwege de volledig uit de hand gelopen premièrevertoning waarbij vele slachtoffers vielen wegens het geweld dat het zien ervan bij de kijkers losmaakte. De film werd daarna onmiddellijk uit de handel genomen en vernietigd... op één print na. Maar Kirby's zoektocht leidt hem niet alleen naar Europa, het leidt hem ook binnen in een wereld vol waanzin en geweld.

De in New York geboren maar in Kentucky getogen genrefilmmaker John Carpenter behoeft voor de kenner nauwelijks enige introductie. De inmiddels bijna zestig jaar oude meester hoeft al enige tijd niet meer zo nodig en kan inmiddels vorstelijk bestaan van de royalties die hij geniet van onder andere zijn Halloween films, de nog immer gestaag binnenvloeiende kabelvertoningsrechten van Escape From New York en diens opvolger Escape from L.A., de herbewerkingsrechten van zijn films Assault on Precinct 13 en The Fog, het honorarium voor zijn bijdragen aan het computerspel F.E.A.R., en ga zo maar door. Hij heeft een indrukwekkende staat van dienst voor het genre die hem niet als vanzelf ten deel is gevallen, maar is gefundeerd door een uniek filmtalent waarin hoogontwikkeld ruimtelijk inzicht is gepaard aan een scherp gevoel voor timing en vertelling, een ragfijn instinct voor découpage en, niet in de laatste plaats, bijzondere muzikaliteit. Hij is de moderne homo universalis van de horrorfilm met slechts één zwakte: als de projecten tè groot worden lijkt hij, met zijn kenmerkende hands-on regie, het overzicht bijster te geraken. Als hij jonger ware zou men hem een stage bij Peter Jackson willen aanbevelen.

Carpenter is inmiddels berucht om zijn gezapigheid. Geld maakt weliswaar niet gelukkig maar het leed aanzienlijk draaglijker. Wie kritiek op zijn werk levert zij verwezen naar zijn goedgevulde bankrekening, waarvan het overdadige saldo het ultieme gelijk altijd afdwingt. Men houdt het hart vast voor zijn aflevering Cigarette Burns, de achtste in de serie Masters of Horror, want niets is pijnlijker dan het wanproduct van een eens grote maar inmiddels gevallen meester.

Maar wat hem nu moet hebben bezield mag Onze Lieve Heer weten. De vonken en spetters knallen en vliegen ervan af. Carpenter gaat tekeer als in zijn beste dagen met een razend spannende, tergend beklemmende film die zich a la In the Mouth of Madness afspeelt op het snijvlak van de werkelijkheid en de waan. Het is een filmarena die hij, mits in vorm, als geen ander beheerst. Cigarette Burns roept niet alleen herinneringen op aan de beste momenten in Roman Polanski's The Ninth Gate of de waanwerelden van H.P. Lovecraft, maar vooral ook aan het beste in Carpenter's eigen oeuvre waarin hij als een acrobaat jongleert met licht, ruimte en perspectief zonder daarbij zijn vertelling ook maar een seconde uit het oog te verliezen. Bovendien lardeert hij deze aflevering met, althans voor zijn doen, opmerkelijk veel bloed en gruwelijkheden die evenwel nergens in effectbejag vervallen en volledig dienstbaar blijven aan het vertelde verhaal.

Stijlvol zijn ook de eerbiedige eerbetonen waarvan Carpenter zijn film voorziet. De meest in het oog springende hommages zijn gericht aan zijn collega Dario Argento, maar ook klassieke meesters als Jacques Tourneur, William Castle en zelfs Abel Gance, op wiens J'Accuse Le Fin Absolut du Monde lijkt te zijn geïnspireerd, krijgen een stil maar eervol saluut. Ook Carpenter's eigen verleden wordt, bij wijze van verborgen autobiografische subtext, door deze film heen geweven. Zo blijkt bijvoorbeeld de laatste filmprint, de heilige filmgraal zo men wil, zich te bevinden in Carthage NY, Carpenter's geboorteplaats. Wanneer men beseft dat hij in Bowling Green, Kentucky is opgegroeid zegt dit voor de goede verstaander iets wezenlijks over zijn visie op de eigen jeugd.

Cigarette Burns is de film van een uit een artistieke winterslaap ontwaakte horrorfilmkoning die met roestig ochtendchagrijn de wereld weer eens wil laten zien wat zijn almacht vermag. Koning Carpenter laat de Masters of Horror-serie eigenhandig ver boven zichzelf uitstijgen. De hand van de koning is onbarmhartig voor hen die hem nastreven, maar vol genade wie van hem kan genieten. Hij herbevestigt zijn onaantastbaarheid en ongenaakbaarheid in zijn door hemzelf gestichte democratische filmkoninkrijk: met de kijker als de uiteindelijke, lang en glorieus nagenietende winnaar.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (28):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Homecoming (2005)
Imprint (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb