Homecoming
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 6: Homecoming)
Genre:Drama
Regisseur:Joe Dante
Scenario:Sam Hamm, Dale Bailey
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:57 minuten
Cast:Jon Tenney, Thea Gill, Robert Picardo


Het is verkiezingskoorts in de Verenigde Staten. Wat dit in kan houden weet de rest van de wereld sinds de verkiezing van George W. Bush. De gladde David Murch weet er wel raad mee en lust er wel pap van, totdat hij tijdens een praatshow op TV door een moeder, die haar zoon verloor toen deze vocht voor volk en vaderland, in het nauw wordt gedreven. Hij redt zich eruit door nietsvermoedend te stellen niets liever te zien dan dat iedere verloren Amerikaanse zoon naar zijn familie terug zou keren. Maar dan komen alle dode soldaten inderdaad voor de verkiezingen terug. Het is hun laatste missie, maar ze kiezen niet voor de partij van Murch.

Regisseur Joe Dante uit New Jersey is in de horrorminnende wereld met name bekend als protégé van Roger Corman en om zijn inspirerende weerwolvenfilm The Howling. Daarbuiten is hij befaamd wegens zijn werk met tekenfilms van Warner Brothers, en heeft hij zich vooral beziggehouden met productie en regie van talloze afleveringen van en voor TV series. Nu is Masters of Horror natuurlijk ook een TV serie, en daardoor voor Dante eigenlijk niets opzienbarends, maar het is tegelijk de terugkeer van een voor het genre bijna verloren gewaande zoon. In deze zesde aflevering leeft Dante zich uit in politieke satire. Wie dood is stemt democratisch en geen manipulatie of demagogie zal ze daarvan weerhouden. Eerst stemmen, dan sterven. De enige dood is een democratische dood, en een pistool is ook dodelijk in een kinderhand. Dante neemt zijn zedepreek zelf niet al te serieus en voorziet zijn aflevering van de nodige knipogen en humorvolle verwijzingen, niet alleen naar de alledaagse politieke werkelijkheid maar ook naar het horrorgenre.

De vraag dringt zich daarbij natuurlijk op of dit allemaal wel een geschikte horrorfilm oplevert. Iedereen herinnert zich de gruwelijke maar geniale maatschappijkritiek die George A. Romero door zijn zombiefilms heen wist te weven, maar het door hem daarin bereikte is slechts aan weinigen gegeven. Ook niet aan Joe Dante. Daarvoor is Homecoming simpelweg teveel satire en te weinig horror. Zijn zombies zijn geen zielloze kannibalen, maar tragische figuren die in staat van ontbinding hun rechten in een laatste missie opeisen. Dante benadert zijn aan persiflage grenzende politieke satire vooral vanuit TV als medium, en de vele praatshows daarop in het bijzonder. Hoewel dit een artistiek verdedigbaar uitgangspunt is, werkt dit niet altijd in het voordeel van deze aflevering. Het haalt hier en daar teveel vaart uit de vertelling, en de kijker moet bovendien over een gedegen kennis van de Amerikaanse actualiteit beschikken om de talloze, in moordend tempo voorbij trekkende steken onder water te kunnen bevatten.

Toch levert deze aflevering een aardig contrast op met de overige episoden, en bereikt Joe Dante met veel inzet het door hem gestelde doel, namelijk het afleveren van Amerikaans politiek filmcabaret met zombies. Homecoming zal de hardvochtige hardcore horrorliefhebber nauwelijks kunnen bevredigen, maar voor wie de gedachte aan een satirische kruising van Night of the Living Dead met Fahrenheit 9/11 al een glimlach oplevert is Homecoming een vermakelijke aflevering.


Beoordeling: 2.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Imprint (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb