Bestel de DVD bij ...
Koop Day Of The Dead bij bol.com
Day Of The Dead
Genre:Zombies
Regisseur:George A. Romero
Jaar:1985
Taal:Engels
Speeltijd:102 minuten
Cast:Lori Cardille , Joseph Pilato , Richard Liberty


Day of the Dead is George A. Romero's derde deel in zijn 'Dead'-quadrilogie. Het is het logische vervolg op zijn legendarische Dawn Of The Dead uit 1978. Day pakt in wezen de draad op min of meer dezelfde wijze op van Dawn als die dat op diens beurt deed van Night.

De mensheid is inmiddels vrijwel uitgeroeid. Er zijn hier en daar nog wat losse, ge´soleerde groepjes overlevenden maar de verhoudingen zijn inmiddels gereduceerd tot 1:400.000 in het voordeel van de levende doden. De protagonisten in Day proberen wanhopig de volledig zoekgeraakte sociale verbanden te herstellen met wat er nog van de mensheid over is. Ze komen uiteindelijk terecht in een militaire bunker waar een arts testen uitvoert op zombies, op zoek naar een manier om samen met hen te kunnen leven. Het commando in de bunker wordt gevoerd door een despotische en doorgedraaide officier. De spanningen tussen de mensen in de bunker lopen langzaam maar zeker tot het kookpunt op, om uiteindelijk te ontladen in een net zo gedenkwaardige als beruchte climax.

Hoewel Day zich uitstekend in eigenstandigheid laat bekijken als een gruwelijk en apocalytisch drama, komen Romero's originele en geniale metaforen pas ten volle naar voren wanneer men deze beziet in de context van zijn eerdere Dead-films. In Night waren de zombies nog een nieuw en verrassend verschijnsel, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, een anomalie in de marge van een door mensen overheerste wereld. Die rollen werden in Dawn in zoverre omgedraaid, dat de zombies de noden en gewoonten van de levenden leken over te nemen en het juist de mensen waren die zich niet in hun neuwe lot wilden schikken. Maar in Day heeft de verandering zich inmiddels geheel voltrokken. De mens heeft zijn greep op de wereld verloren en is ontdaan van zijn sociale verbanden.

Ook hier film goochelt Romero weer met onderliggende maatschappijkritieken door telkens weer rollen en posities tot metafoor te verheffen en te spiegelen. Dit was zijn duurste film en meesterknecht Tom Savini kon zich hierin dan ook helemaal uitleven met zijn effecten en make-up. Het acteerwerk is, mede dankzij Romero's subliem uitgewerkte scenario, prima. De cameravoering is gestaag en glooiend, en is een stille kracht achter de loodzware sfeer, zwanger van uitzichtloosheid, razernij, radeloosheid en wanhoop. Day Of The Dead is een volwaardige en logische toevoeging aan een ongeŰvenaarde genreserie.


Beoordeling: 4.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (17):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb