Chocolate
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 5: Chocolate)
Genre:Psychologisch
Regisseur:Mick Garris
Scenario:Mick Garris
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:60 minuten
Cast:Matt Frewer, Leah Graham, Stacy Grant, Katharine Horsman


Een man doet met bebloed gelaat zijn relaas over hoe hij als gevolg van zijn astrale bestaan in een geweldsmisdrijf betrokken raakte. Hij kwam net uit een echtscheiding vandaan en begon vervolgens te hallucineren. De voor hem onbekende vrouw met wie hij kennelijk telepathisch contact onderhield pleegde nadat zij was aangerand een moord op haar belager. Vervolgens ging hij, op basis van aanwijzingen in zijn visioenen, naar haar op zoek.

Mick Garris is vooral bekend vanwege zijn vertolkingen van verhalen van Stephen King. Zo regisseerde hij de, overigens opmerkelijk sterke, TV-versie van The Shining en het alleszins acceptabele The Stand, maar ook onder meer de vlakke en vergankelijke films Sleepwalkers en Riding the Bullet, en leverde hij voorts vele regiebijdragen aan TV series. Garris is geen horrormeester in de zin dat hij een opmerkelijke stijl heeft, of bijzondere betekenis heeft of had voor het genre doordat hij een of ander tijdloos en grensverleggend meesterwerk heeft gemaakt. Hij is een vakkundige maar onopvallende filmmaker, maar tevens de initiator van de Masters of Horror-serie dus ligt het voor de hand dat ook hij zijn bijdrage hieraan levert.

Chocolate is de vijfde aflevering in de serie en, om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de minst enerverende. Garris was, waarschijnlijk zonder dit zich bewust te zijn, al in de problemen voordat de eerste scène ervan geschoten was. Het verhaal wordt namelijk helemaal in flashback verteld. Dit is een vertelstructuur waar niet de minsten zich al eerder aan hebben vertild en het stelt bijzondere eisen aan de narratieve kwaliteiten van een filmmaker. In deze structuur ligt immers besloten dat de ontknoping in zekere zin reeds is weggegeven, en wanneer men daarbij ook nog eens voor drama kiest, zoals Garris hier doet, ontkomt men er niet aan om met een aantal plotwendingen komen om de jeu eraan te houden.

Helaas geeft Garris er blijk van de fantasie om hier een bedreigend, spannend, enerverend of zelfs maar enigszins onderhoudende aflevering van te maken te ontberen. We zien het moeizame en traag voortkabbelende geploeter met een hoofdpersoon (Frewer), die ook al niet bij machte blijkt om de kijker bij zijn lotgevallen te betrekken. En als het verhaal eenmaal met protagonist en al na een uur letterlijk per brancard wordt afgevoerd is de kijker met stomheid geslagen. Het erbij doen van wat seks en bloed helpt niet, want Garris' bijdrage laat zich in het beste geval bekijken als een afgedankte aflevering van Twilight Zone. Wat rest is het krabben achter de oren.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (7):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Homecoming (2005)
Imprint (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb