Jenifer
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 4: Jenifer)
Regisseur:Dario Argento
Scenario:Steven Weber, Bruce Jones
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:60 minuten
Cast:Steven Weber, Carrie Fleming


Politieman Frank Spivey (Weber) ziet een man in de verte die een jammerende vrouw meesleurt en haar het hoofd wil afhakken. Met getrokken pistool probeert Frank de man van zijn onzalige idee af te brengen, maar de man is door het dolle heen en lijkt zijn moorddadige plan te willen doorzetten. Frank rest niets anders dan de trekker over te halen om de weerloze vrouw te redden. De vrouw blijkt niet te kunnen spreken, over een adembenemend mooi lichaam te beschikken maar ook een afzichtelijk misvormd gelaat te hebben, en ze belandt uiteindelijk in het psychiatrische zorgcircuit. De warmhartige Frank kan dit niet over het hart verkrijgen en besluit zich over de vrouw te ontfermen. Maar zijn leven komt in een neerwaartse spiraal terecht als de vrouw er lugubere eetgewoonten op na blijkt te houden, zijn gezin zich van hem afkeert en hij steeds verder ge´soleerd raakt.

De Italiaan Dario Argento is een begenadigd stilist die over het unieke vermogen beschikt om zelfs de meest gruwelijke scŔnes van poŰtische schoonheid te voorzien. Hij heeft opzienbarende en schitterende films op zijn palmares als Suspiria, Deep Red, Inferno en Phenomena. Zijn kritikasters verwijten hem wisselvalligheid en teveel nadruk op vorm waardoor zijn inhoud wel eens ondersneeuwt. Nu kan men over dat eerste redetwisten, maar zijn films worden inderdaad nog wel eens gehinderd door gebrekkige acteursregie en dito dramatiek. En wanneer Argento goed op dreef is, is zijn visuele pracht zˇ overweldigend dat de dunne plekken eronder volkomen onzichtbaar worden. Maar als zijn meesterlijke greep enigszins verslapt komen zijn zwakheden onbarmhartig aan het licht.

Niettemin is Argento een filmmeester in klassieke zin, met een onmiskenbaar eigen en volstrekt unieke stijl. Met de korte film The Black Cat, zijn bijdrage aan het tweeluik Two Evil Eyes met George A. Romero, liet hij reeds zien met het verkorte filmformaat goed uit de voeten te kunnen, en ook nu is het met de vierde aflevering in de Masters of Horror serie weer raak. Steven Weber heeft zijn scenario voldoende zorgvuldig uitgewerkt en levert bovendien bekwaam zijn hoofdrol af. Hierdoor kon Argento zich volledig op de verfilming van het voorhanden liggende materiaal concentreren en daarin al zijn creativiteit steken.

Het resultaat is een meeslepende film die, gedragen door Weber's empathische vertolking en Argento's liefdevolle en indrukwekkende behandeling, de kijker van mededogen naar afgrijzen voert als Steven Weber's personage onder invloed van zijn sirene langzaam maar zeker wegglijdt in de eigen hel. In diepere zin becommentariŰren Argento en Weber de polaire aantrekking van verslaving, die met zijn tegelijk betoverende werking en afgrijselijke verschijning eenieder tegen beter weten in met verlokkende verschrikkingen naar een onafwendbare ondergang leidt. Jenifer is tevens, met Takasi Miike's Imprint, de visueel meest intense aflevering van Masters of Horror.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (25):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Homecoming (2005)
Imprint (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb