Dreams in the Witch-House
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 2: H.P. Lovecraft's Dreams in the Witch-House)
Genre:Bovennatuurlijk, Ghost story
Regisseur:Stuart Gordon
Scenario:Dennis Paoli, Stuart Gordon, Howard Phillips Lovecraft
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:53 minuten
Cast:Ezra Godden, Chelah Horsdal, Jay Brazeau


Een student natuurkunde betrekt een vervallen en ge´soleerd herenhuis met een horkerige en vijandige conciŰrge om daar in alle rust zijn proefschrift over de snaartheorie te voltooien. Maar als hij eenmaal zijn intrek heeft genomen wordt hem weinig rust gegund en wordt hij geplaagd door nachtmerries en wonderlijke bezoekjes van knaagdieren. Een oude, devoot godsdienstige medebewoner waarschuwt hem voor voor het plaatselijke kwaad dat hem belaagt maar hij heeft meer belangstelling voor zijn bevallige buurvrouw met haar zuigeling. Maar gaandeweg wordt de student weggezogen in een schemerwereld waarin hij niet meer op de eigen zintuigen kan vertrouwen, en de werkelijkheid met waan lijkt versmolten.

Stuart Gordon is een vindingrijke filmmaker wiens films worden gekenmerkt door een vaardige vertelstijl met een kleurrijke en zwierige beeldtaal die zich vormde in de laat-tachtiger jaren. Zijn beeldvoering is intens, met veelvuldig gebruik van POV-shots, zoom-ins en close-ups. Zijn veelal op het werk van H.P. Lovecraft gebaseerde of ge´nspireerde vertellingen spelen zich meestal af op het snijvlak tussen werkelijkheid en nachtmerrie en behandelen hoe de mens in dat schemergebied altijd onderschikt is aan de onderbewuste, kwaadaardige zelfkant die daar regeert. Hij vergaarde naam en faam als regisseur van Reanimator en Fortress, en als schrijver van de hitfilm Honey, I Shrunk the Kids

Gorden is een beproefd Lovecraft adept. Geen filmmaker heeft zich zo intens en diepgaand beziggehouden met het werk van deze in 1937 op 46-jarige leeftijd aan darmkanker overleden schrijver uit Rhode Island, die door menigeen wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne horror. Menig horrorfilm bevat zijn thema's, zoals de duivelse boeken Eibon en Necronomicon, en hij was een grote bron van inspiratie voor vele schrijvers en filmmakers als Stephen King, Clive Barker, John Carpenter en Robert Bloch.

Ook in deze tweede aflevering in de Masters of Horror serie baseert Gordon zich op Lovecraft; men zou dus kunnen stellen dat hij daarmee een representatieve bijdrage aan de serie levert. Maar hoewel Gordon hiermee dus een thuiswedstrijd speelt is deze aflevering niet geheel probleemvrij. Hij levert een vlot vertelde en zorgvuldig in beeld gebrachte film af, maar als horrorfilm -- en daar gaat het toch om in een serie die zich met horrormeesters bezighoudt -- wil het niet loskomen. Zijn rat met mensengezicht en vampierentandjes is vooral komisch, dreigend wil hij niet worden. Diens bezoekjes behelzen aankondigingen van allerlei onheil, maar zelfs dat onheil wordt nooit beklemmend of bedreigend.

Wel leukt Gordon zijn inbreng op met wat fraai naakt en een handvol bloederige scŔnes, en weet hij overigens, daarbij geholpen door de beperkte tijdsduur van de aflevering, de vaart er aardig in te houden. Maar hoewel de uiteindelijke afwikkeling van het verhaal ermee door kan is de allesbeslissende finale tussen de hoofdpersoon en zijn demoon een teleurstelling, en levert hij per saldo een weliswaar uiteindelijk netaan aanvaardbare maar niettemin vooral plichtmatige aflevering af. Gordon is teveel vakman om een slechte film te maken, maar hij had zijn aflevering met meer fanatisme en engagement te lijf kunnen en, gelet op 's-mans statuur, moeten gaan.


Beoordeling: 2.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Homecoming (2005)
Imprint (2005)
Incident on and off a Mountain Road (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb