Incident on and off a Mountain Road
(Masters of Horror - Season 1 - Episode 1: Incident on and off a Mountain Road)
Genre:Slasher
Regisseur:Don Coscarelli
Scenario:Don Coscarelli, Stephen Romano, Joe R. Lansdale
Jaar:2005
Taal:Engels
Speeltijd:50 minuten
Cast:Bree Turner, John DeSantis, Angus Scrimm, Ethan Embry, Heather Feeney


Een jonge vrouw (Turner) verongelukt met haar auto op een bergpas als zij een middenop de weg geparkeerde auto probeert te ontwijken. Betrekkelijk ongeschonden weer bij haar positieven gekomen hoort ze geluiden in de bossen en ontdekt ze in de andere auto bloedsporen die naar de wegberm leiden. Maar als ze op zoek gaat naar hulp komt ze in aanraking met de plaatselijk engerd, en raakt ze met hem verwikkeld in een hardhandig kat-en-muisspel.

Bewonderd om zijn Phantasm-reeks en gewaardeerd om Bubba Ho-Tep is Don Coscarelli er tot dusver nooit helemaal in geslaagd om zich uit de marge van de gernrefilm vandaan te werken. Hij onderscheidt zich vooral door zijn technische beheersing, en het vermogen om met minimale middelen het uiterste uit het beschikbare materiaal te persen. Coscarelli is een vaardige verteller met een stijl die wortelt in de tachtiger jaren. Hij laat zich meestal nauwelijks laat afleiden door de laatste filmmode met diens onrustige beeldvoering, maar gaat zijn films ambachtelijk te lijf. Zijn kleurstelling is doorgaans aan de warme kant, wars van staalblauwgrijze tonen en harde contrasten. De door hem gehanteerde cameravoering is traditioneel en enigszins afstandelijk met weinig POV shots. Extreme close-ups zet hij maar sporadisch in, en waar hij ze gebruikt is dat niet om de kijker te bombarderen met een overdaad aan audiovisuele impulsen, maar zet hij dit als dynamisch instrument in en maakt het onderschikt aan de vertelling in zijn film.

Het verhaal van Coscarelli's aflevering verschilt niet wezenlijk van wat we al gezien hebben in films als Wrong Turn, Jeepers Creepersen Dead End: iemand raakt verdwaald in de bossen en wordt belaagd door de plaatselijke misvormde geïnteelde. We maken hier nader kennis met de protagoniste in flashbacks waarin gaandeweg duidelijk wordt dat zij een problematisch en steeds gewelddadiger huwelijk had. Haar echtgenote was een militaristische fanaat die haar aan een soort militaire dwangtraining onderwierp. De vaardigheden die zij aldus heeft geleerd komen haar echter goed van pas in de penibele situatie waarin ze thans verzeild is geraakt, en ze ontwikkelt zich gaandeweg van een angstige en paniekerig vluchtende vrouw tot een jongedame waarmee men maar beter geen moeilijkheden kan krijgen.

Coscarelli houdt het klein en simpel in zijn door tijd en geld aan banden gelegde aflevering in de serie. De kijker maakt kennis met slechts vier personages, die ieder een eigen plaats in het verhaal bezetten. Bree Turner's acteerprestatie is niet opzienbarend maar overigens alleszins acceptabel. Ethan Emby is nu eens niet de perfecte schoonzoon en dat is op zichzelf al verfrissend. Veteraan Angus Scrimm steelt echter de show en vreet iedere scène die hij krijgt al schmierend met huid en haar op.

Incident on and off a Mountain Road is weliswaar geen bijster origineel verhaal, maar het wordt vaardig en vlot verteld en bevat bovendien de nodige gruweleffecten, die overigens door Greg Nicotero en Howard Berger zijn uitgevoerd en in weerwil van het ongetwijfeld beperkte budget onverkort van het hoge niveau is dat van deze tovenaars mag worden verwacht. Coscarelli is erin te prijzen dat hij voor de horror gaat en zich nauwelijks laat weerhouden door de TV-bestemming van zijn inbreng in de serie. Het is een behoorlijk spannende, enerverende en vaardig gemaakte, maar weinig diepzinnige of originele ouverture van de Masters of Horror TV-serie.


Beoordeling: 3.0 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


Zie ook:Chocolate (2005)
Cigarette Burns (2005)
Dance of the Dead (2005)
Deer Woman (2005)
Dreams in the Witch-House (2005)
The Fair-Haired Child (2005)
Haeckel`s Tale (2005)
Homecoming (2005)
Imprint (2005)
Jenifer (2005)
Masters of Horror - Season 1 (2005)
Pick Me Up (2005)
Sick Girl (2005)

recensies
over horrorweb