Bestel de DVD bij ...

Koop Strangeland bij Amazon.co.uk
Strangeland
Genre:Slasher
Regisseur:John Pieplow
Scenario:Dee Snider
Jaar:1998
Taal:Engels
Speeltijd:85 minuten
Cast:Kevin Gage, Elizabeth Peña, Brett Harrelson, Robert Englund, Dee Snider


In alle overbodige muziekdiarrhee die in de tachtiger jaren is uitgepoept liet ook het Amerikaanse muziekgezelschap Twisted Sister het zijne ruiken. De rebels bedoelde hardrockband was hoe dan ook redelijk succesvol, al was het maar vanwege de publiciteit die ze meekregen omdat ze erin slaagden om Tipper Gore, vrouw van voormalige vice-president en presidentskandidaat Al, danig op stang te jagen. Zij poogde zelfs, overigens met de vergeefsheid die later het familiehandelsmerk zou worden, de platen (zo heette dat indertijd) van de band verboden te krijgen. De zanger van Twisted Sister heet Dee Snider, en nadat zijn band was doodgebloed ging hij in de marge van Hollywood een filmcarrière najagen. Zijn ambities hebben geleid tot een handjevol bijrolletjes en compositie-credits in B-films, en tot zijn pièce de la résistance: Strangeland. De film is door hem geschreven, geproduceerd, gescored en hij speelt er de slechterik in. Waarschijnlijk deed hij ook nog eens de afwas voor de catering tijdens de opnamen.

Die slechterik is een engerd die schuilgaat achter de internetalias 'Captain Howdy'. Hij heeft zijn profiel van een keur aan hippe karakteristieken voorzien en weet daarmee naieve puberende chatsters voor een afspraakje te strikken. Maar dan komt de aap uit de mouw: Howdy is geen stoere surfheld maar een sadist met een Pinhead-complex. Hij slaagt erin om de dochter van een plaatselijke diender te ontvoeren, maar de agent weet hem op te sporen en zet hem achter slot en grendel. Na jaren een TBS-behandeling te hebben ondergaan komt Howdy als pascifist herboren in de maatschappij terug, maar men vergeeft hem zijn verleden niet en na een wraakaktie vervalt de arme Howdy in de oude zonde.

Een muzikant is nog geen scenarist. Nu kan men erover redetwisten of een zanger van een band als Twisted Sister muzikant genoemd mag worden, maar wat daarvan ook zij, Dee's scenario is het grote probleem van deze film die ondanks het enthousiasme, de hippe ideeën en alle goede bedoelingen bij lange na niet is wat het met wat meer ambachtelijkheid had kunnen worden. Hoe het verhaal beter verteld kan worden heeft Dario Argento inmiddels laten zien in zijn El Cartaio (The Card Player), maar Dee lijkt überhaupt niet bijster te zijn geïnteresseerd in een sluitende vertelling. Hij gaf zijn regisseur Pieplow, die overigens met vloeiend camerawerk, uitgekiende belichting en zorgvuldig uitgevoerde speciale effecten zijn stinkende best heeft gedaan, opdracht zich vooral op de vormgeving te concentreren. Maar Dee vergat daarbij de fundamentele wetten van de dramatiek, en werkt zijn verhaal en personages dermate slordig uit dat de kijker van scène naar scène wordt geleid zonder in de lotgevallen van de personages om wie de film draait te worden betrokken. Als gevolg hiervan kijkt men naar een zich min of meer repeterend verhaal -- slechterik ontvoert en martelt meisjes, wordt gepakt, komt weer vrij, ontvoert en martelt meisjes -- dat wordt gedragen door matig tot slecht acteerwerk, abominabele dialogen en monologen, en personages om wie we geen bal geven. Maar de film wordt ook gedragen door, voor wie ervan houdt, prima heavy metal en bijna-Italiaanse gore.

Strangeland is, met andere woorden, aardig wat vorm maar zonder enige noemenswaardige inhoud. Wie daarmee kan leven moet eerst naar de buurtsuper voor een zak pinda's en een sixpack, om vervolgens in goed gezelschap uitbundig de draak te steken met de campy monologen van Dee Snider en nostalgisch Beavis en Butthead te mimen met deze film.


Beoordeling: 1.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  Bekijk Trailer  

Beoordeling bezoekers (11):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb