Bestel de DVD bij ...

Koop Empire of the Wolves bij Amazon.co.uk
Empire of the Wolves
(Empire des Loups, L')
Genre:Thriller
Regisseur:Chris Nahon
Scenario:Christian Clavier, Jean-Christophe Grangé
Jaar:2005
Taal:Frans
Speeltijd:128 minuten
Cast:Jean Reno, Arly Jover, Jocelyn Quivrin, Laura Morante


De Franse genrecinema maakt een opmerkelijke ontwikkeling door, die ook internationaal niet onopgemerkt blijft en de eerste grote sterren heeft opgeleverd. Zo zijn karakteracteur Jean Reno en regisseur Mathieu Kassovitz inmiddels ook in het Hollywoodse vaste waarden, staat Haute Tension regisseur Alex Aja op de drempel van wat met de herbewerking van Wes Craven's The Hills Have Eyes zijn grote doorbraak moet worden, en is Jean-Christophe Grangé een gelauwerd en veelgevraagd scenarist. Toch onderscheidt de Franse genrefilm zich op een aantal onderdelen wezenlijk van wat het het grote, naar Amerikaanse lopende bandfilms kijkende publiek is gewend. Dansend op de grens van horror en thriller is de maatvoering bijna Aziatisch, met veel lange en stille POV scènes. Vertellingen ontvouwen zich vooral in beelden in plaats van met verbale expositie door middel van dialogen die met over-shoulders en cutaways enige vaart meekrijgen.

De Franse oogst heeft, naast de genoemde sterren, ook een aantal opmerkelijke films opgeleverd: het rauwe en intense Haute Tension, het verbijsterende Les Rivières Pourpres 2, het fantastische Vidocq. En nu is daar het voorliggende L'Empire des Loups. De film opent met twee parallelle, schijnbaar los van elkaar staande verhaallijnen. De ene behandelt het leven van de welgestelde maar vertwijfelde en aan geheugenverlies lijdende Anna Heymes (Jover). De andere behandelt het onderzoek van de jonge rechercheur Paul Nerteaux (Quivrin) die voor zijn onderzoek naar een aantal gruwelijke, schijnbaar met elkaar in verband staande moorden, zijn heil zoekt bij de wegens betrachte wreedheden afgedankte ex-collega Jean Louis Schiffer (Reno). De verhalen komen samen als blijkt dat zowel Anna Heymes' geheugenverlies als de moorden verband houden met de Turkse rechts-extremistische Grijze Wolven.

Met gewaagde maar stijlvolle shots biedt regisseur Chris Nahon beeldvoering in zijn film aan die op het poëtische af is, en hier en daar zelfs doet denken aan een moderne versie van Dario Argento in zijn beste vorm. De belichtingstoon is grauw en duister maar effectief, en de zorgvuldige beeldkadering en velddiepte maken zelfs het kleinste detail zichtbaar. Het acteerwerk is beeldend maar ingehouden en subtiel, en de acteurs leven zich uit in de kleine ruimte met weinig tekst en minutieuze mimiek die nergens vervalt in toneelgeschmier. Muziek en geluid zijn dynamisch en effectief, zonder daarbij overigens op de voorgrond te treden. Al deze ingrediënten leveren een boeiende, spannende maar complexe beeldvertelling op waarbij de kijker moet blijven opletten om de draad niet kwijt te raken in de talrijke plotwendingen die Nahon en Grangé voor hem in petto hebben.

Het is vooral de dynamiek die aan de film wordt meegegeven die hem betovering geeft. Zelden wordt in moderne films uitgebreid de tijd genomen om de hoofdpersoon zijn verlammende onzekerheid te laten uitbeelden, amechtig en wanhopig bladerend in zijn dossiers, zoekend maar zonder te kijken, gekweld als hij is door de overmacht aan voor hem onbeantwoordbare vragen. Het is verademend vertrouwd om hem nu eens niet subiet in (meestal gewelddadige) aktie te zien komen, maar te zien vervallen in vertwijfelde menselijkheid, zijn heil zoekend bij een omgeving die hij niet kan vertrouwen. Het kontakt dat de film met de kijker legt is niet, dat deze met veel geweld wordt binnengesleurd, maar met de eigen menselijkheid wordt verleid om vervolgens vol in zijn kwetsbaarheid te worden geraakt met de gruwelen die de verhaalschrijvers hebben bedacht.

Het is dezelfde stille Franse kracht die van Haute Tension zo'n succesfilm heeft gemaakt. En hoewel het verhaal van L'Empire des Loups in geen enkel verband is te brengen daarmee, doet de film er kwalitatief nauwelijks voor onder.


Beoordeling: 3.5 (?)
Recensent: Kairo
Links:  IMDB  

Beoordeling bezoekers (13):

Bekijk het stemgedrag

Beoordeel deze film:


recensies
over horrorweb